Громадянська мережа ОПОРА створила онлайн-інструмент “War Speeches” для відстеження офіційної позиції та публічного дискурсу держави-окупанта щодо перебігу війни проти України та прогнозування її майбутніх агресивних планів. У фокусі нашого моніторингу — насамперед заяви і виступи посадових осіб росії, а також офіційні документи владних інституцій.

Крім детальної хронології публічних позицій, презентованих на вебсайті, ми пропонуємо тижневі аналітичні висновки щодо основних змін у публічній риториці сторін військового протистояння. 

Минулого тижня рф визнала завершення першої фази “спеціальної військової операції в Україні” (битви за Київ), офіційно повідомила про фактичний початок наступного її етапу (битви за Донбас і південь України) та почала готувати ґрунт для широкої мобілізаційної кампанії в рамках подальшої ескалації збройного протистояння. Ключовою позицією в офіційних комунікаціях Кремля останнього тижня стало просування тези про те, що рф веде війну з НАТО, а не з Україною. Також росія продовжує активно розвивати конспірологічну теорію про військові біолабораторії в Україні, формуючи в росіян сталі уявлення про нову екзистенційну загрозу для рф. Цього тижня відповідний сюжет доповнили резонансні, але непідтверджені факти про американські військові біолабораторій по периметру росії та в Монголії.   

У публічній риториці політичного керівництва України минулого тижня домінувала тема збільшення санкційного тиску на рф. Президент Зеленський закликав США визнати росію країною-спонсором тероризму, щоб автоматично ввести в дію комплексний пакет міжнародних санкцій. Не всі, але більшість потенційних санкцій уже застосовані (як, наприклад, ембарго на постачання зброї), тому підтримка такої ініціативи матиме насамперед символічне значення. Натомість запропонований Україною минулого тижня План щодо посилення санкцій проти рф включає широкий перелік практичних рішень для зниження спроможності росії фінансувати війну. Серед найближчих — нафтове ембарго та повне обмеження постачання нафтопродуктів із росії.

Ситуація в українському Маріуполі критична. Україна минулого тижня безуспішно вимагала в росії ввести 4-денний режим припинення вогню та встановити зелені коридори для вивезення цивільних і поранених військових із Маріуполя. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив, що переговори з росією не дають жодних результатів, а тому кінець російсько-української війни вирішиться на полі бою, а не за столом переговорів.     

Головні позиції рф

“росія бореться не лише з українськими неонацистами, а й із країнами «колективного Заходу», що стоять за їхніми спинами”

речниця міністерства закордонних справ російської федерації марія захарова, 22 квітня 2022 року

Як бачимо, у росії громадську думку готують до позитивного сприйняття рішення про додаткову мобілізацію військовозобов’язаних. Тепер і на рівні офіційних осіб міністерства закордонних справ у рф все активніше просувають тезу про те, що відкрита війна триває не з Україною, а з НАТО і “колективним Заходом”. Донедавна лише медійні пропагандисти рф говорили про перебіг “спеціальної військової операції” як війну рф з НАТО, пояснюючи в такий спосіб для своєї аудиторії відсутність швидких результатів кампанії в Україні. Найближчим часом можна очікувати заяв найвищих посадових осіб і військового керівництва кремля про те, що для перемоги у війні з НАТО російській армії потрібно більше солдатів і більше часу. 

Переформулювання концепції “спеціальної військової операції в Україні” на “війну з НАТО” також дозволяє рф виправдати свою відмову від участі в переговорному процесі з Україною. Мовляв, про перемир’я путін готовий домовлятися з лідерами країн НАТО, а не з Президентом Зеленським. 

“Ми змінили конфігурацію військової присутності. <...> Як жест доброї волі змінили конфігурацію в Чернігівській та Київській областях”

міністр закордонних справ рф сєргєй лавров, 19 квітня 2022 року

Ще раніше штурм та окупація населених пунктів Київської і Чернігівської областей закінчилися відступом військ рф на свої та білоруські території. Лише цього тижня з’явилися офіційні пояснення причин такого рішення. Відведення військ із північних районів України в Кремлі назвали “жестом доброї волі”, проінтерпретувавши цей факт як планове завершення першої фази військової кампанії в Україні. Лавров повідомив, що зараз розпочинається наступна фаза, мета якої — захоплення (в риториці Кремля — “звільнення”) Донецької та Луганської областей України. Найцікавіше, що керівництво Кремля і далі мовчить та не уточнює, яких результатів було досягнуто в межах попередньої фази вторгнення в Україну. В своїх оцінках кампанії російські посадовці обмежуються цитуванням слів путіна про те, що “спеціальна операція йде за планом”.  

“У країнах по периметру кордонів Росії та Китайської Народної Республіки було створено близько 30 лабораторій. В Україні їх 15”

міністр закордонних справ рф сєргєй лавров, 22 квітня 2022 року

Поспішно сконструйована Кремлем конспірологічна теорія про військово-біологічні лабораторії в Україні щотижня доповнюється новими вигаданими сюжетами та сенсаційними подробицями. Минуло тижня захарова повідомила, що протягом багатьох років військово-біологічну діяльність в Україні здійснювала і, можливо, продовжує здійснювати Німеччина. Тепер лавров розповів історію про 30 лабораторій по периметру кордонів росії та Китайської Народної Республіки, з яких половина розташовані в Україні. Лавров також не сумнівається в тому, що американці мають намір перенести українські біолабораторії до Монголії.

Головні позиції України 

“Те, що російська федерація вже наробила, — це точно достатні аргументи для світу, щоб наприкінці визнати російську державу спонсором тероризму, а російську армію — терористичною організацією”

Президент України Володимир Зеленський, 23 квітня 2022 року

Українські урядовці минулого тижня почали публічно просувати вимогу щодо визнання рф  державою-спонсором тероризму. Президент Зеленський особисто закликав США визнати росію спонсором тероризму, а російські збройні сили — терористичною організацією. Прийняття такого рішення матиме обмежене економічне значення, адже ключові санкції, які можуть стати його наслідком, уже впроваджені (це, зокрема, заборона на постачання зброї чи надання економічної допомоги). Натомість воно матиме важливий символічний ефект, адже росія поповнить ексклюзивний клуб країн-спонсорів тероризму, куди входять Північна Корея, Іран, Куба і Сирія.     

Водночас офіс Президента України презентував План щодо посилення санкцій проти рф, розроблений міжнародною групою експертів. План — це реакція на твердження про те, що, мовляв, більше немає можливостей посилити економічний тиск на росію. Категорично не погоджуючись із цим, розробники Плану запропонували конкретні рішення в межах ширшої міжнародної стратегії. Імплементація всіх ключових його напрямків має перешкодити росії фінансувати воєнну машину. Зокрема, йдеться про обмеження для енергосектору, банківського сектору, експортно-імпортних операцій, транспорту рф. Серед найближчих кроків має бути нафтове ембарго та повне обмеження постачання нафтопродуктів із росії. Серед іншого, План містить пункт про виключення росії з групи для протидії відмиванню брудних грошей (FATF) і включення її натомість до чорного списку FATF як держави-спонсора тероризму. Публічно адвокатує цей План Офіс Президента України.

“Кінець цієї війни буде вирішено на полі бою, а не за столом переговорів”

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, 19 квітня 2022 року

Минулого тижня Україна прямо вимагала від росії ввести 4-денний режим припинення вогню та встановити зелені коридори для вивезення цивільних та поранених військових з Маріуполя. Так наша держава дотримується переговорного треку розв'язання проблеми блокування Маріуполя та евакуації цивільного населення. Росія і надалі уникає будь-яких домовленостей та продовжує штурмувати “Азовсталь”. Президент Зеленський фактично визнав, що серед двох варіантів розблокування Маріуполя залишається актуальним лише один. Він полягає у наданні українським військовим серйозної допомоги важким озброєнням. “На це сподіваються захисники міста, які не збираються здаватися ворогу,” — сказав Зеленський. Утім, поки що Україна об’єктивно не може реалізувати цей варіант дій. Другий шлях — дипломатичний, але до нього не готова росія. Своєю чергою, Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що альтернатив фактично немає, а переговори з росією за цих умов позбавлені перспектив. Кінець російсько-української війни вирішиться на полі бою, а не за столом переговорів.