До річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну в соціальній мережі Твіттер поширювали численні неправдиві заяви про війну. Деякі пости набирають мільйони поширень. 

Наприклад, BBC повідомляє що, американські праві акаунти з великою кількістю підписників опублікували низку безпідставних заяв про те, що вся війна в Україні може бути містифікацією, організованою західними медіа та урядами. Серед тих, хто поширював найбільш вірусні заяви, були ті, кого раніше відсторонили від твіттер, а після поглинання компанії Ілоном Маском повернули на платформу.

Так, у твіттер набирає популярності конспірологічна теорія, що вся війна в Україні якимось чином сфабрикована. Деякі праві акаунти посилаються на нібито відсутність відеозаписів з лінії фронту як на доказ цього. 
 

Журналіст Fox News просить надати документальні підтвердження війни.

Також в соціальних мережах знову стали вірусними фотографії багатоповерхівки на проспекті Лобановського в Києві. Її успішно відремонтували  після влучання  ракети. Нова світлина спричинила заяви про те, що або в будинок ніколи не влучали, або що вся війна - містифікація. 

Праворадикальний активіст-антивакцинатор, чий раніше заборонений акаунт нещодавно був відновлений у твіттер,  стверджує, що війна - це фейк

Цей допис набрав 17,5 млн переглядів, проте модератори Твіттер  додали до нього дисклеймер, у якому навели контекст та спростування інформації у твітті.

 

 

Ще одним з прикладів поширення дезінформації про сфабрикованість війни є відео, на якому нібито репортер новин в Україні стоїть перед рядами померлих  у мішках, а одне з тіл "рухається". За останні кілька днів це відео було переглянуто мільйони разів. Це призвело до тверджень, що це "доказ" того, що акторів наймають грати мертві тіла для підтримки західного наративу про війну в Україні.

Твіт був видалений після того, як знову ж таки модератори соціальної мережі додали контексту.

Відео взято з репортажу австрійської газети Osterreich про кліматичний протест у Відні на початку лютого минулого року ( ще до початку російського вторгнення). Під час якого активісти мали на меті привернути увагу до небезпеки викидів вуглецю для життя людей. Раніше це ж відео поширювали як "доказ" того, що смерті від Covid були сфальсифіковані. 

Ще одним з фейків, що завірусився в мережі, стали фотографії та відео, поширені в Інтернеті, де стверджують, про існування двійника президента України Володимира Зеленського.

Одне з тверджень, яке переглянули мільйони людей, полягає в тому, що український президент має "таємного двійника", який помилково з'явився на кадрах, показаних польським телебаченням, начебто в такому ж одязі, як і президент.

Публікацію анонімного користувача про двійника Зеленського переглянули 2,6 млн користувачів.

Однак чоловіка, про якого йде мова, легко впізнати як Максима Донця, особистого охоронця пана Зеленського. 

Після того, як Твіттер придбав Ілон Маском чи не щодня з’являються все нові новини про сплески дезінформації, нововведення суперечливих правил платформи, збої в роботі, тощо. Американські праві та прихильники теорій змови після приходу мільярдера до правління компанією повертаються на платформу, і на відміну від The Truth (соціальної мережі Трампа) отримали можливість поширювати свої наративи на значну міжнародну аудиторію. І хоча твіттер намагається протидіяти поширенню дезінформації, це більше схоже на поодинокі виключення, які вручну застосовуються до окремих популярних публікацій.