Некомерційна дослідницька група Reset виявила, що облікові записи, які поширюють кремлівську пропаганду, використовують нову платну систему верифікації у твіттері, щоб стати більш помітними на платформі. Це ще один доказ того, що після поглинання соцмережі Ілоном Маском поширення політично забарвленої дезінформації стало активнішим. 

Виявлені облікові записи стверджують, що перебувають за межами росії, тому вони можуть платити за верифікацію, не порушуючи санкцій США. Однак вони поширюють контент російських державних ЗМІ, заяви російських офіційних осіб і брехню про Україну від союзників кремля — повідомляє дослідницька група Reset.

Reset — ініціатива, до складу якої входять аналітики, дослідники, правозахисники та політичні експерти. Вони прагнуть “відновити важливий зв’язок між медіа та демократією шляхом нейтралізації загроз, які монополії цифрових медіа становлять для ефективного самоврядування в усьому світі”. Серед досліджень, які робила група, — аналіз модерації контенту соцмереж про стрілянину в Братиславі, осінні вибори в Італії та весняні у Франції тощо. 

Серед виявлених групою Reset російських “верифікованих” пропагандистів є акаунт, який описує себе англійською так: “Без BLM. (Black Lives Matter — ОПОРА) Жодних гендерних займенників… Просто антиімперіалізм”. На зображенні профілю зображено біляву жінку в хутряній шапці зі значком серпа та молота. Інший акаунт стверджує, що "виконує свою частину роботи, щоб зупинити підтримку Заходом української військової машини…". Він регулярно публікує відео із, на його думку, вбивствами росіян українськими солдатами.

Громадянська мережа ОПОРА вже писала про кілька кейсів, що свідчать про недосконалість запровадженої політики платної верифікації. Вона призводить до посилення облікових записів, які поширюють дезінформацію, або ж навіть до активної діяльності “верифікованих” ботів. 

Більшість із десятка таких акаунтів, ідентифікованих Reset, створені минулого року під час першого етапу російського повномасштабного вторгнення в Україну. Архів вебсторінок показує, що на облікових записах донедавна не було синіх галочок. Вони з'явилися вже після того, як Маск запровадив модель оплати за верифікацію та заявив, що поступово скасує сині галочки "застарілих" акаунтів політиків, журналістів та інших відомих діячів, відсіявши в такий спосіб самозванців. Маск заявив, що в майбутньому твіти і відповіді від передплатників будуть більш помітними в стрічці новин і пошуку. Деякі облікові записи за останні тижні вже отримали більше переглядів.

Ба більше, Ілон Маск власноруч збільшив охоплення одного з пропагандистських акаунтів, відповівши на його твіти — зокрема про те, що тисячі військових НАТО загинули в Україні.

Reset зазначає, що цей випадок показав серйозну проблему з системою, яка дозволяє анонімним обліковим записам купувати верифікацію й отримувати краще місце в пошуках, згадках і відповідях. Виявлені акаунти "відкрито поширюють контент із російських державних ЗМІ, кремлівську дезінформацію про конфлікт в Україні та відверту пропаганду війни", — написала група. Твіттер позначає головний обліковий запис RT із 3 мільйонами підписників як “російське державне ЗМІ”, також цей акаунт має синю галочку. Облікові записи, які були верифіковані нещодавно та активно поширюють контент російських державних ЗМІ, не мають такої позначки.

Колишні співробітники "Твіттера" та дослідники дезінформації раніше звинувачували компанію в тому, що її керівництво звільнило багатьох регіональних експертів, які оцінювали операції впливу, а також розпустило консультативну раду з питань безпеки та повернення облікових записів, заблокованих через мову ворожнечі та поширення брехні. Це призводить до ситуацій, коли, наприклад, щонайменше двоє відомих членів Талібану також платили 8 або 11 доларів щомісяця за “синю галочку”, поки ця ситуація не набула розголосу в ЗМІ минулого місяця. Після повідомлень верифікацію цих обліковок скасували.

Хоча росія вимагає від своїх інтернет-провайдерів блокувати доступ до твіттера, для росіян ця платформа залишається місцем, де можна анонімно ділитися новинами і дискутувати. Люди в росії можуть отримати доступ до соцмережі через віртуальні приватні мережі або проксі-системи, а експатріанти, кількість яких постійно зростає, без жодних обмежень можуть передплачувати верифікацію.

Чи не вперше на контроверсійну діяльність росіян на онлайн-платформах звернули увагу ще після президентських виборів у США 2016 року. Тоді російське агентство інтернет-досліджень викрили в створенні поляризаційного контенту в твіттері і фейсбуці для впливу на вибори на користь Дональда Трампа. Як і в деяких нових акаунтах, оперативники "фабрики тролів" зазвичай прикидалися патріотично налаштованими американцями.

Йоель Рот, який до листопада 2022 року очолював відділ безпеки "Твіттера", пояснив, що залишився в компанії після її поглинання Маском, аби боротися з таким зовнішнім впливом на вибори. Згодом він пішов у відставку, а в лютому 2023 року засвідчив Сенату США, що тисячі автоматизованих акаунтів російської пропаганди все ще залишаються активними на платформі.

Внаслідок масових звільнень у "Твіттері" різко скоротили кількість співробітників, які займалися боротьбою з кампаніями впливу. Також нещодавно залишив платформу останній експерт із питань росії.

Верифіковані проросійські облікові записи, виявлені Reset, використовують різні підходи. Дехто називає себе незалежними ЗМІ. Інші, як-от @LogKa11, створений у лютому 2022 року, ділиться проросійським воєнним контентом англійською мовою зі своїми підписниками, яких у нього понад 30 тисяч. Цей акаунт поширює історії російських воєнкорів і відео успішних атак російської армії. Також він неодноразово пов’язував українців із нацистами..

Інший акаунт, @PutinDirect, публікує відео коментарів російського диктатора з англійськими субтитрами та посиланнями на повні виступи.

Серед інших популярних облікових записів — @Runews, який існував більше десяти років, перш ніж отримати “синю галочку”. Описуючи себе як "громадянський журналіст", він має аудиторію у 260 тисяч підписників та публікує твіти про те, що Огайо "справді має оголосити себе частиною України в надії отримати допомогу від адміністрації Байдена". Обліковий запис "регулярно взаємодіє з контентом, що надходить від російських державних ЗМІ, таких як RT International @RT_com або його головний редактор Маргаріта Сімоньян @m_simonyan. Він також ділиться відео з російських ЗМІ чи інших проросійських каналів із контентом, який висміює ЄС, НАТО, Україну, Захід у цілому та явно підтримує дії Росії у війні, — зазначає Reset. — Він також виробляє контент, орієнтований на твіттер Республіканської партії США".

@Runews отримав “синю галочку” в січні. 6 лютого Маск значно збільшив охоплення цього облікового запису, відповівши на його заяву про те, що у війні загинуло 157000 українських солдатів і 2458 солдатів НАТО. Ще одна відповідь Маска тому самому акаунту допомогла йому з’явитися на сторінці "Для вас" із рекомендованими профілями для тестового акаунту, створеного The Post. Згідно з аналізом публічних даних, кількість показів твітів з облікового запису @runews перевищила 10 мільйонів і є досі набагато більшою, ніж раніше.

 

За словами дослідника, який підтримує Алєксєя Навального і твітить під ніком @Antibot4Navalny, облікові записи тролів усе ще блокують. Однак на це потрібен час, а нові акаунти з’являються постійно. Дослідник, який живе в росії, розповів The Post, що до вересня 2022 року він ніколи не нараховував більше 500 проросійських облікових записів, одночасно активних у твіттері, але останнім часом діє понад 800 таких акаунтів. У більшості з них небагато підписників, але вони можуть переповнювати обговорення на платформі відповідями на користь позиції путіна. 

За словами дослідника Марка Овена Джонса, професора Університету Хамада Бін Халіфи в Катарі, крім облікових записів тролів, створених людьми, проросійську дезінформацію поширюють і автоматизовані облікові записи. Джонс виявив, що група інфлюенсерів просувала теорію змови: мовляв, Сполучені Штати спричинили землетрус у Туреччині, аби покарати останню за її опозицію до розширення НАТО. Ці твіти поширили тисячі акаунтів, у тому числі сотні облікових записів, створені одночасно протягом кількох днів у жовтні та квітні минулого року. Майже 1000 з цих профілів також написали, що український президент Володимир Зеленський є воєнним злочинцем.