15 березня Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував парламенту підтримати в першому читанні законопроєкт №8310, що регулює питання передвиборної агітації в медіа, з подальшим доопрацюванням. За таке рішення проголосували 19 нардепів.

Цей законопроєкт зареєстрували як окрему ініціативу після того, як відповідні поправки виключили із закону "Про медіа" під час голосування за останній у сесійній залі.

Основні новації законопроєкту на засіданні Комітету презентувала голова підкомітету з питань виборів Аліна Загоруйко. Вона наголосила, що під час прийняття Виборчого кодексу в 2019 році частину законодавства, яка стосується передвиборної агітації, не оновлювали. “Основне зауваження депутатського корпусу, яке стосується цього законопроєкту, спрямоване на те, що все-таки положення законопроєкту №8310 більше сприяють стороні медіа. Тобто в журналістів та всіх представників медіа стає більше можливостей впливати на виборчий процес”, — зазначила Загоруйко.

Член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Олександр Бурмагін підкреслив, що прийняття цього законопроєкту необхідне для синхронізації та узгодження всіх змін під час медійної реформи. “Закон 'Про медіа' надав повноваження Нацраді регулювати всі типи ЗМІ під час виборчого процесу. Такі самі зміни було запроваджено в Закон про всеукраїнський референдум. Але частина щодо Виборчого кодексу 'випала' під час проходження власне закону 'Про медіа'. І неприйняття або уповільнення прийняття цього законопроєкту може призвести потім, під час виборів, до значних колізій”, — зазначив він.

Член Центральної виборчої комісії Віталій Грень заявив, що ЦВК позитивно оцінює напрацювання народних депутатів та експертів у цьому питанні та може долучитися до подальшого вдосконалення тексту законопроєкту. “Центральна виборча комісія готова долучитися до напрацювань до другого читання з поданням правок відповідних і пропозицій. Для того, щоб законопроєкт був максимально збалансований і міг бути застосований у практичній діяльності Центральної виборчої комісії, а також інших регуляторів медіа, які задіяні у виборах”, — підкреслив він.

На думку представників ОПОРИ, законодавство у сфері агітації слід модернізувати, аби забезпечити рівні права та можливості учасників виборчого процесу, ефективно протидіяти зловживанням під час виборів та швидко реагувати на виклики інформаційної доби.

Нагадаємо, 20 лютого спільно з Комітетом ОПОРА, IFES та інші партнери провели круглий стіл, на якому детально обговорили цю законодавчу ініціативу та шукали компромісних рішень.