Європейська комісія, уряди Канади та США забороняють своїм державним службовцям використовувати тікток на корпоративних та приватних девайсах через загрозу кібербезпеці. 

Серед західних країн несеться хвиля блокувань тіктоку на девайсах працівників державних структур. Уряди переймаються, що додаток може “викрадати” дані держслужбовців та передавати їх Китаю. 

ОПОРА вже розповідала про те, що деякі американські університети унеможливили користування додатком для студентів, викладачів і відвідувачів, під’єднаних до локальних мереж Wi-Fi. Приводом для університетських блокувань стало застереження американських чиновників, що китайські спецслужби мають доступ до даних користувачів додатків, а також те, що працівникам Конгресу та державним службовцям низки штатів наказано не використовувати тікток на державних пристроях.  

Європейська комісія у лютому 2023 року наказала працівникам видалити тікток зі своїх телефонів та корпоративних пристроїв, як пише BBC. Працівники повинні видалити додаток не пізніше 15 березня 2023 року, інакше вхід у корпоративні облікові записи (наприклад, пошту та скайп) заблокують. 

Як сказала у коментарі журналістам речниця Європейської комісії Соня Господінова, “цей захід спрямований на захист Комісії від загроз кібербезпеці та дій, які можуть бути використані для кібератак на корпоративне середовище Комісії”.

За прикладом Комісії уряди держав-членів ЄС та офіційні особи ЄС теж почали просити своїх підопічних видаляти тікток через загрозу безпеці та застереження, що дані можуть потрапити до рук Пекіну. 

Після Європи про заборону соціальної мережі на телефонах службовців заявив уряд Канади. Коментуючи дії уряду, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо сказав: 

“Я підозрюю, що коли уряд робить важливий крок та  повідомляє всім федеральним службовцям, що вони більше не можуть використовувати тікток на своїх робочих телефонах, багато канадців, від бізнесменів до приватних осіб, задумуються про безпеку своїх власних даних». 

У середині лютого Офіс Уповноваженого з питань конфіденційності Канади (The Office of the Privacy Commissioner of Canada) та його представництва у Британській Колумбії, Альберті та Квебеку оголосили про розслідування щодо того, як тікток відповідає державному закону про приватність. 

Компанія-власниця тіктока ByteDance поскаржилася на таке рішення Європейського Союзу та канадського уряду. У кампанії зазначили, що жодних проблем з безпекою даних у додатка немає, та сконтактували з офіційними особами ЄС та Канади, щоб пояснити свій підхід до захисту даних європейських користувачів. 

“Західний світ блокує платформу не тільки через побоювання щодо витоку даних до рук китайських спецслужб, а ймовірно й через загрозу використання платформи Пекіном для пропаганди, — пояснює спеціалістка з моніторингу соціальних мереж ОПОРИ Ольга Бєдовська. — Платформа, де серед користувачів переважає західна молодь, — чудовий майданчик для поширення пропекінських поглядів”.