У березні 2022 року ютуб заборонив російським державним медіа RT і Sputnik доступ до своєї платформи — спочатку в Європі, а згодом в усьому світі, заблокувавши канали пропагандистів. Попри це, моніторингова організація NewsGuard виявила на ютубі понад 250 завантажень документальних фільмів RT про війну в Україні на понад 100 ютуб-каналах із понад пів мільйона переглядів разом. 

Із 24 лютого 2022 року на своєму сайті RT опублікував 50 “документалок” — приблизно один фільм на тиждень. Однак дослідники NewsGuard виявили, що, крім вебсайтів російських державних ЗМІ, ці фільми поширюються також на ютубі, незважаючи на блокування. Загалом ідентифіковано понад 250 завантажених відеоматеріалів російською, англійською, французькою та іспанською мовами, які сукупно зібрали більше 500 тисяч переглядів. Близько 200 фільмів містили логотип RT, а ще на 50 логотип був прихований. 

У своїх фільмах пропагандисти RT використовують жахливі кадри, щоб просувати неправдиві заяви про війну. Наприклад, псевдодокументальна стрічка “Операція ‘Україна’: злочин без покарання, історія злочинів проти мирного населення Донбасу” показує наслідки двох ракетних ударів по цивільних районах на сході України в березні та квітні 2022 року. Цей фільм опублікував на ютубі колишній поліцейський зі США Джон Марк Дуган, який проживає в росії та поширює проросійські теорії змови. У відео використані кадри жертв серед цивільного населення, щоб звинуватити Україну у вбивстві мирних жителів.

Кілька фільмів просувають інші кремлівські наративи, зокрема про “русофобію” Заходу, неефективність санкцій проти росії та їх значний негативний вплив на економіку європейських країн тощо. У стрічках повторюють неправду про Україну: мовляв, Революція Гідності 2014 року була “підтриманим Заходом переворотом”, українська влада чинила геноцид російськомовних на Донбасі, а в українській політиці й суспільстві взагалі процвітає нацизм.

NewsGuard також виявив, що найпопулярніші англомовні пропагандистські фільми RT з’являлися на ютуб-каналі iEarlGrey. Ним керує Майк Джонс, колишній британець, який, згідно з інформацією в його інстаграм-профілі, живе в Санкт-Петербурзі. До березня 2022 року на каналі переважно виходив контент, пов’язаний з онлайн-іграми. Однак незабаром після того, як росія вторглася в Україну, Джонс почав поширювати російську пропаганду. Він є частим гостем студії RT, де його називають “незалежним журналістом”. Але незалежність Джонса чудово демонструє його ютуб-канал. Чоловік публікує репортажі з тимчасово окупованих територій України, спілкується з російськими військовими, виправдовує російські воєнні злочини. Наприклад, на його каналі опубліковане відео про те, що ракетно-бомбовий удар по пологовому будинку в Маріуполі у березні 2022 року був театральною постановкою. Це відео відкрито порушує політику YouTube, яка забороняє поширення контенту, котрий заперечує, мінімізує або применшує добре задокументовані події насильства. 

NewGuard також виявив понад 80 анонімних каналів, де поширюється проросійська пропаганда про війну. Через невелику кількість підписників і переглядів відео ці канали схоже, уникають модерації, хоча на них щодня завантажують по кілька пропагандистських роликів. І хай окремо це здаються незначним, разом вони мають потужний кумулятивний ефект. Наприклад, NewsGuard виявив, що фільм “Донбас: Я живий!” завантажено на приблизно 40 анонімних каналів і його переглянули десятки тисяч користувачів.

Поряд з анонімними та персональними обліковими записами NewsGuard знайшов фільми RT щонайменше на п’яти невеликих каналах, які, очевидно, контролюються російським урядом. Наприклад, пропагандистські матеріали опубліковані на каналах “Російський дім у Дар-ес-Саламі” та “Російський дім в Афінах”.

"Ютуб" не став оскаржувати висновки NewsGuard. У своїй відповіді представник компанії сказав: “З початком руйнівної війни в Україні наші команди швидко обмежили та видалили шкідливий контент, а наші системи під'єднали користувачів до високоякісної інформації з авторитетних джерел. Ми видалили понад 9 000 каналів і понад 85 000 відео, пов’язаних із війною, за порушення наших Правил спільноти. Крім того, ми заблокували ютуб-канали, пов’язані з російськими державними новинними каналами по всьому світу, тобто більш ніж 800 каналів і понад 4 мільйони відео. Наші команди продовжують уважно стежити за війною і готові вживати подальших дій”. 

“Це дослідження вчергове засвідчує спроби кремля поширювати проросійські наративи на західну аудиторію. У попередніх дослідженнях (Блокування державних російських медіа та Російська пропаганда в іспанськомовному інфополі — ред.) ОПОРА вже фіксувала, як RT і Sputnik поширюють проросійські наративи на іноземні аудиторії у фейсбуці попри всі обмеження, — розповідає аналітик ОПОРИ Роберт Лорян. — Однак, як показують ці дослідження, міжнародні санкції та внутрішні політики соціальних медіа лише частково обмежують їхню роботу. росія ж і далі витрачає мільйони нафтодоларів на свою пропагандистську машину. Водночас міжнародні технічні компанії (Google, Meta, Twitter) продовжують скорочувати штати працівників, відповідальних за протидію дезінформації, відкриваючи додаткові можливості поширення неправдивого контенту для російських пропагандистів”.

NewsGuard — організація, яка працює над оцінкою достовірності джерел інформації й моніторингом поширення дезінформації в інтернеті. Вона інформує суспільство про те, наскільки надійним є те чи інше джерело, а також надає рекомендації для покращення якості новинного контенту. Мета NewsGuard — зробити інтернет прозорішим і безпечнішим для користувачів, зменшити вплив фейків та забезпечити доступ до якісних джерел інформації.