Готуй сани влітку – каже народна мудрість, і цією порадою не нехтують політики та політичні сили, які прагнуть з прицілом на майбутніх виборах здобути якнайбільше симпатії цього ж таки народу. Єдине, готують вони не сани, а канали для комунікації та інформування про себе, свою позицію та діяльність.

В Україні під час обох виборчих кампаній у 2019 році стало очевидним те, що соціальні мережі стають тими майданчиками, де вийти на контакт з виборцями доволі просто та ефективно. З того часу ОПОРА постійно слідкувала за промо-активностями українських політичних гравців у соціальній мережі Facebook. У лютому та березні серед тих, хто найбільш активно користується інструментом політичної реклами, ми помітили групу сторінок (Політичні війни, Вільний Донбас, Економічні війни, Все гарно в Україні), які оплачують просування відео YouTube-каналу старожила української політики – Віктора Медведчука.

Віднедавна канал недоступний. Його заблокувала адміністрація YouTube через поширення фейкових повідомлень про російську вакцину та розміщення на території України біолабораторій США.

Вищезгадані чотири Facebook-сторінки були активні та використовували послугу політичної реклами і під час кампанії місцевих виборів – 2020. За даними Бібліотеки реклами Facebook, в період з 5 вересня по 23 жовтня їх витрати на політичну рекламу склали майже 14 тисяч доларів (400 тисяч гривень). Найбільше інвестували сторінки  Політичні війни (4708 $) та Все гарно в Україні (4461 $), дещо менше витратили Економічні війни (2089 $) та Вільний Донбас (2715 $). Пости на сторінках, очікувано, агітували за політичну силу, де Віктор Медведчук є головою політради, – “Опозиційну платформу – За життя”, а критика лунала переважно щодо центральної влади та  чинного президента Володимира Зеленського особисто. Втім, інколи діставалося й іншим учасникам виборчих перегонів, як-от Андрію Пальчевському, герою одного з попередніх текстів ОПОРИ:

Водночас так само активно розповсюджувала ці самі дописи сторінка, яка має назву  Пресс-служба Виктора Медведчука. Відмінним є те, що ці повідомлення не були виставлені на рекламу.

Медведчук про економічну співпрацю з Росією
та “найпозитивніші новини про події в Україні та світі”

Три з п’яти цих Facebook-сторінок належать до групи “Новини та ЗМІ”, одна (Економічні війни) визначена в профілі як “Зацікавлення”. Найстарша – Пресс-служба Виктора Медведчука, була створена 21 лютого 2017 року та набрала майже 26 тисяч вподобань користувачів та понад 27,6 тисяч підписників. Другою за віком є сторінка Політичні війни – створена 16 листопада 2018 року, її вподобали трохи більше 12 тисяч користувачів Facebook, а постійно стежать за оновленнями – майже 13,5 тисяч. В описі сторінки, до речі, зазначено: “Політичні війни в Україні починаються! Не піаримо нікого! Покажемо справжні обличча тих, хто сьогодні рветься до влади!” (написання слів збережено відповідно до оригіналу – ОПОРА). Сторінка Все гарно в Україні створена 17 грудня 2018 року, має аудиторію у 4,5 тисяч підписників та дещо більше 4 тисяч вподобань. Адміністратори в описі сторінки зазначають, що будуть зберігати позитивний настрій своїх читачів: “А чи все гарно в Україні, спитаєте ви. А ми розкажемо! Читайте найпозитивніші новини про події в Україні та світі.” Сторінка Вільний Донбас створена 19 лютого 2019 року, має майже 2,8 тисяч  уподобань та на 100 осіб більше число підписників. Завданням інформаційної активності сторінки зазначені критичні, викривальні, однак об'єктивні публікації щодо влади: “Чесно і об'єктивно про політику і політиків Донбасу. Скинемо маски і покажемо справжнє обличчя влади”. Економічні війни – сторінка, створена 5 червня 2019 року, отримала 1727 вподобань від користувачів Facebook та 1890 підписок. В її описі йдеться про те, що контент, який отримуватимуть підписники, стосуватиметься питань бізнесу: “Економічні війни в Україні точаться щодня! Покажемо справжні обличчя і схеми тих, хто сьогодні робить бізнес по-українськи!”. Всі сторінки, окрім “Вільного Донбасу” та Пресс-службы Виктора Медведчука, адмініструються з України, а також одним іноземним користувачем, країна проживання якого прихована менеджерами сторінок.

Ці сторінки мають багато схожих рис. Далі у тексті розповідається про фактори, які свідчать про зв’язок між ними, а також ознаки скоординованості їхньої діяльності.

Перша ознака – однакові матеріали, котрі поширювали усі п’ять сторінок приблизно в той самий час. Наприклад, сторінки Політичні війни, Вільний Донбас, Економічні війни, Все гарно в Україні 17 вересня розпочали трансляцію реклам, що містили відео із коментарями Віктора Медведчука щодо миру на Донбасі, місцевих виборів у цьому регіоні та низки інших питань. Варто відзначити, що коментували адміністратори сторінок їх по-різному – вставляючи різні цитати з відео до заголовка кожної з реклам:

Іншим прикладом може бути інтерв’ю Віктора Медведчука на каналі NewsOne, що транслювалося тими ж чотирма сторінками у період з 16 по 22 (або з 17 по 21) жовтня:

Сторінка Пресс-служба Виктора Медведчука рекламу не транслювала, однак допис із тими самими  відео розмістили на ній також 17 вересня та 17 жовтня:

 
Хто платить за рекламу?

Як другу ознаку ми виокремили рекламодавців, що безпосередньо оплачували політичну рекламу зазначених сторінок. Вільний Донбас, Все гарно в Україні та Економічні війни транслювали рекламу від так званого “Центру дослідження громадської думки”, вказуючи номер телефону рекламодавця (+380991611195), електронну адресу ([email protected]) та сайт vgvu.com.ua (який не працює). Адреса Центру – місто Київ, вулиця Панаса Мирного, 26, офіс 113 (за цією адресою вже 23 роки знаходиться Інститут економіки та прогнозування НАН України). Показово, що пошук в Google не додає інформації про “Центр дослідження громадської думки”. Вдалося натрапити лише на одну громадську організацію зі схожою назвою – Громадська організація Калінінського району “Центр дослідження громадської думки Калінінського”. За даними YouControl та Міністерства юстиції України, ця громадська організація була зареєстрована ще у 1998 році в Донецьку. Після початку війни на Сході України у 2014 році реєстрацію вона не змінила, тож юридично залишилася на окупованій території.

Реклама зі сторінки “Політичні війни” оплачена Центром соціальних медіа та аналітики “Політичні війни”. Єдина доступна інформація про Центр розміщена на їхньому сайті. Тут повідомляється, що це – громадське об’єднання, створене у 2018 році як політично незалежна і дослідницько-аналітична недержавна структура. Як зазначив центр в описі на сайті: “ми здійснюємо моніторинг, оригінальні дослідження і реалізуємо програми спрямовані на формування об’єктивної громадської думки з широкого кола питань політичного, соціального та інформаційного характеру”. Окрім цього, жодної іншої інформації на сайті немає: ані даних моніторингу, ані результатів досліджень. Відомості про офіційну реєстрацію громадського об’єднання з такою назвою також відсутні.

Один контент-план на всіх

Проаналізувавши активність п’яти сторінок за серпень-жовтень 2020 року у Crowdtangle (аналітичний інструмент для дослідження Facebook-середовища), ми виявили дописи, що мали незвичайну активність: нетипово велику кількість коментарів, лайків, реакцій, репостів. Якщо більшість дописів на сторінці Вільний Донбас мала менш як 15 лайків і жодного коментаря, деякі пости набирали понад 2,5 тисячі лайків і близько 600 коментарів. За дивним збігом обставин, привертають таку увагу користувачів лише дописи зі згадкою про Медведчука:

Протягом серпня-жовтня на всіх п’яти сторінках вдалося зафіксувати 144 дописи, які мали аномальну активність. Найбільш вірусними стали такі дописи:

Показово, що дописи на сторінках усіх п’яти сторінок стають вірусними в одні й ті самі дні, що також є одним з індикаторів скоординованої діяльності мережі сторінок. На графіку нижче зображено, в які дні під дописами яких сторінок ресурс Crowdtangle зафіксував природну активність (коментарі, лайки, реакції, репости):

Ці сторінки публікують дописи в один і той самий день, “мовчать” також в одні й ті самі дні. На графіку нижче показано, в які дні кожна з п’яти сторінок публікувала дописи. Як і на попередньому графіку, часові проміжки співпадають:

 
Хто створює цю активність?

Що стало причиною такої популярності деяких дописів? Проаналізувавши понад 16 тисяч коментарів під 144 вірусними постами, ми виявили дві мережі ботів, що створювали цю штучну активність. Для аналізу обрали аккаунти, які коментували дописи хоча б двох сторінок з п’яти – таких користувачів було 1781.

Перша мережа ботів схвалювала діяльність та позицію Віктора Медведчука з того чи іншого питання, яку політик озвучував у відео. Так, ми помітили сторінку Анатолія Іванова, який публікував однакові коментарі на різних дописах сторінок Економічні війни та Політичні війни, мав лише одну фотографію у профілі та жодного Facebook-друга:

Схоже до нього, Владимир Скобелев, Iveta Lance та Janet Yastrebtseva також проявляли активність на кількох сторінках (лишали коментарі на сторінках Політичні війни, Економічні війни та Вільний Донбас). Водночас їх персональні сторінки мають лише малу кількість особистих фотографій, відсутня будь-яка комунікація з друзями.

Втім, набагато ширшою та більш скоординованою була інша мережа ботів, котрі негативно оцінювали діяльність та позиції Віктора Медведчука. Ми знайшли сторінки Татьяны Кульбеды, Леси Гордийчук та Женя Евгений, що не мали на своїх профілях жодної фотографії, взагалі не взаємодіяли зі своїми Facebook-друзями та ніяк не проявляли активність на власних сторінках:

Усі вони публікували коментарі на сторінках Політичні війни, Економічні війни та Вільний Донбас (крім Татьяны Кульбеды). Ці коментарі були доволі схожими за змістом та загалом стосувалися особисто Віктора Медведчука. Особливий акцент боти робили на його особистих зв’язках із Володимиром Путіним, висловлювали сумніви щодо його права представляти позицію українського суспільства у будь-яких перемовинах, а також згадували про його участь в судовому процесі над Василем Стусом:

Схоже до попередніх акаунтів діяли Ігор Бородавчук та Василь Векерик. Інші користувачі, на нашу думку, створювали штучну активність на цих  п’яти сторінках, поширюючи GIF-зображення або смайлики, якими демонстрували власне незадоволення. Наприклад, Валентина Кирина, яка опублікувала загалом 27 коментарів, Генрих Птицелов (75 коментарів), та Лана Лана (10 коментарів):

Відмінна тактика спостерігається у сторінок Roza Way, Люда Кравцова та Наталья Шевченко, які старанно намагалися імітувати реальних користувачів: у їх профілях можна побачити багато репостів з різних Facebook-груп, новинних ресурсів, а також фотографії і наявність Facebook-друзів. Однак коментарі цих користувачок майже не відрізнялись від сторінок із “пустими” профілями:

Звичайно, далеко не всі користувачі, які коментували дописи, є ботами. Присутні й реальні особи, які схоже, що щиро підтримували позицію Віктора Медведчука, а також інші коментатори, що мали абсолютно протилежну точку зору.

Порівнюючи останню з описаних вище мереж ботів, які дискредитували Віктора Медведчука, із мережею, що підтримувала Андрія Пальчевського, ми помітили, що ця мережа значно розвиненіша. Більшість ботів імітували живих людей, робили репости з різних груп та мали декілька фотографій, а тому ідентифікувати їх було значно складніше. Припускаємо, що частина цих акаунтів була акаунтами реальних людей, які орендували для поширення коментарів. Така можливість дійсно існує, наприклад, на одній з платформ купівлі-продажу OLX можна придбати або здати власний акаунт у оренду.

Оренда акаунтів, як і використання ботів, є доволі небезпечними прийомами, оскільки жодна людина не хоче перебувати в меншості, а такі масовані інформаційні атаки можуть вплинути на її ставлення до подій, політичних сил чи кандидатів.