Представники Громадянської мережі ОПОРА презентували дослідження «Медіаспоживання та громадсько-політична активність українців за кордоном» членам Центральної виборчої комісії та її співробітникам, котрі залучені до робочих груп із організації голосування за кордоном.

Опитування проведене за аналітичними напрацюваннями та на замовлення ОПОРИ протягом 8 квітня – 19 травня 2023 року серед українців у 7 країнах: Великій Британії, Ізраїлі, Іспанії, Німеччині, США, Угорщині та Чехії.

Мета дослідження — виявити рівень залученості та інтересу до політичного і громадського життя України серед українців у Великій Британії, Ізраїлі, Іспанії, Німеччині, США, Угорщині та Чехії. Також дослідників цікавило, як та з яких джерел отримують інформацію українці у цих семи країнах. Дослідження складалося з трьох частин: онлайн-опитування 1000 респондентів щодо громадсько-політичної активності, онлайн-опитування 2000 респондентів щодо медіаспоживання і 43 глибинних інтерв’ю.

ОПОРА як громадська організація, що має багаторічний досвід і практику спостеження за виборами, адвокації та долучення до напрацювання змін до виборчого законодавства, на системній основі вивчає суспільно-політичні настрої українців за кордоном та міграційні процеси українського населення після російського повномасштабного вторгнення. 

Ми маємо переконання, що проведені дослідження будуть корисними для ЦВК як органу адміністрування виборчих процесів, зокрема для напрацювання пропозицій, що можуть стати основою для удосконалення виборчого законодавства, спрямованого на забезпечення організації підготовки і проведення виборів після припинення чи скасування воєнного стану в Україні.