Після 24 лютого 2022 року, поряд з наявними недоліками виборчого законодавства, з'явилися нові виклики, пов'язані з наслідками російської агресії. Саме тому Громадянська мережа ОПОРА напрацювала пропозиції з удосконалення законодавства для перших післявоєнних виборів, ключові положення яких відображено нижче.

1. Забезпечення прав виборців за кордоном.

 1.1. “Розширене голосування”. Суттєве збільшення кількості українців за кордоном через війну при незмінній виборчій інфраструктурі створює перепони для реалізації права голосу додатково до тих викликів, які вже існували в попередні роки. Для того, щоб якомога більше виборців за кордоном змогли проголосувати, ОПОРА вбачає за необхідне запровидити інструменти т. зв. “розширеного” голосування, а саме: 

  • створення додаткових виборчих дільниць та підвищення кадрової спроможності виборчих комісій;
  • збільшення тривалості голосування. 

1.2 Бюлетені. ОПОРА вважає, що друк бюлетенів безпосередньо виборчими комісіями та використання захисних марок без застосування контрольних талонів у закордонному виборчому окрузі полегшить логістику та зменшить вартість проведення виборів. Крім цього, ОПОРА вбачає за можливе використання форми бюлетеня, де замість позначки навпроти назви партії або імені кандидата виборці вказуватимуть їх номер (номери партій і кандидатів можуть бути зображені, зокрема, на інформаційних плакатах або буклетах у кабінках для голосування), що спростить друк і транспортування бюлетенів та зменшить відповідні витрати.

2. Активна реєстрація виборців. 

Для запровадження таких змін слід виходити з кількості виборців, які перебувають за кордоном. За чинним законодавством, гарантовано включені до списків виборців будуть лише ті громадяни України, які перебувають на консульському обліку. У зв'язку з цим ОПОРА підтримує запровадження процедури “активної” реєстрації виборців із розширеними можливостями для тимчасової зміни місця голосування (в тому числі створення умов для зміни місця голосування до початку виборчого процесу), що дозволить проголосувати всім охочим. Разом з цим, права громадян, які перебувають на консульському обліку та мали виборчу адресу за кордоном до 24 лютого 2022 року, не повинні бути погіршені.

3. Державний реєстр та списки виборців.

3.1. Аудит державного реєстру виборців. Масштабні міграційні процеси внаслідок війни зумовили необхідність актуалізації даних Державного реєстру виборців. Це стосується не тільки українців за кордоном, а й мільйонів внутрішньо переміщених осіб, статус яких за чинним законодавством не призводить до автоматичної зміни виборчої адреси. Крім того, за кордоном є дуже багато незареєстрованих переміщених осіб, трудових мігрантів та інших людей, які проживають поза своєю виборчою адресою. Це зумовлює необхідність аудиту Державного реєстру виборців. Також ОПОРА вважає, що починати розробляти законодавчі норми протрібно вже зараз, щоб провести такий аудит після припинення воєнного стану, але до початку виборчого процесу. Це посилить довіру до результатів виборів.

3.2. Списки виборців. Також змін потребують окремі процедури уточнення списків виборців, зокрема можливість внесення змін до уточненого списку виборців у день голосування винятково на підставі рішення суду. До того ж необхідно ввдосконалити механізми інформаційної взаємодії Державного реєстру виборців з іншими державними реєстрами та базами даних, автоматизувати й діджиталізувати процедури передачі списків виборців від органів ведення Державного реєстру виборів до дільничних виборчих комісій і навпаки.

4. Політичне фінансування.

Попередні виборчі кампанії продемонстрували необхідність вдосконалення правового регулювання політичного фінансування та юридичної відповідальності за їх порушення. В рамках робочих груп та адвокаційних заходів стосовно законодавчих змін ОПОРА сприяла напрацюванню пропозицій експертів щодо:

4.1. Запровадження електронної системи подання й публікації фінансових звітів на виборах (аналогу Politdata).

4.2. Запровадження механізму публікації верифікованої через електронну систему фінансової звітності інформації від банківських установ про надходження та витрати коштів виборчих фондів.

4.3 Виокремлення найбільш тяжких складів кримінальних правопорушень у сфері політичного фінансування та звітування, а також передача їх за підслідністю до Національного антикорупційного бюро України.

4.4 Реформування законодавства про кримінальну і адміністративну відповідальність за порушення правил політичного фінансування

4.5. Встановлення більш чіткого розмежування контрольних повноважень між Центральною виборчою комісією та Національним агентством з питань запобігання корупції.

5. Медіа та передвиборна агітація. 13 грудня 2022 року Верховна Рада України прийняла закон “Про медіа”, але на етапі голосування депутати виключили з тексту Перехідних положень законопроєкту зміни до Виборчого кодексу, що стосувалося регулювання діяльності медіа під час виборчого процесу і передвиборної агітації. Відповідні зміни пізніше виокремили в законопроєкт № 8310, який профільний комітет рекомендвувавв прийняти за основу в першому читанні. Втім, цей проєкт закону так і не було включили до порядку денного і не розглянули на пленарному засіданні Верховної Ради України. ОПОРА в цілому підтримує пропозиції, спрямовані на:

5.1. Запровадження спеціального правового регулювання передвиборної агітації в інтернеті, зокрема а соціальних мережах. 

5.2. Визначення ознак прихованої передвиборної агітації, а також чіткіших критеріїв розмежування офіційних повідомлень та інших форм здійснення службових повноважень під час виборчого процесу із передвиборною агітацією. 

5.3. Встановлення спеціальних вимог щодо поширення агітаційної продукції в інших формах, крім друкованої (сітілайтів, відео- та динамічних змінюваних бордів, текстильної продукції тощо). 

5.4. Гарантування журналістам і представниками громадських організацій, що отримали дозвіл на спостереження, доступу на публічні заходи, пов’язані з виборами (зокрема щодо висування кандидатів на виборах). 

5.5. Уніфікація вимог до передвиборної агітації у Виборчому кодексі України (зокрема тих, які передбачені у ч. 3 ст. 31 Закону “Про освіту” та ч. 4, 5 ст. 18 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”). 

5.6. Більш чітке розмежування контрольних повноважень між виборчими комісіями та Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

6. Статус народних депутатів та етичні стандартів їх діяльності.

Законодавство в цій сфері доволі застаріле, про що ОПОРА не раз наголошувала у своїх матеріалах та публічних дискусіях. Це саме стосується й етичних стандартів зразка 1992 року, передбачених законодавством. Тож представники ОПОРИ долучалися до відповідної робочої групи з реформування законодавства, результатом якої стала реєстрація проекту закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правил етичної поведінки народних депутатів України (Етичного кодексу)” (реєстр. № 8327 від 30.12.2022). Утім, цей законопроєкт досі не винесли на розгляд парламенту. ОПОРА послідовно наголошує на необхідності удосконалення етичних стандартів діяльності усіх публічних осіб, в тому числі народних депутатів. Зокрема, необхідно переглянути й чітко визначити принципи і правила депутатської етики, а також відповідальність, яка застосовується до депутатів, що порушують норми депутатської етики. Крім цього, ОПОРА підтримує ідею виокремлення з регламентного комітету нового комітету, до предмета відання якого віднесено питання контролю за дотриманням дисципліни та норм депутатської етики.