Успіх прийняття  Виборчого кодексу став можливим завдяки наполегливій та системній роботі великої кількості фахових та професійних людей. Вже восени 2020 року відбулись перші місцеві вибори за новим адміністративно-територіальним устроєм та новою виборчою системою. Виборчий кодекс був апробований на практиці.

А далі замість того, щоб спільно та системно долучатись до напрацювання змін задля покращення недоліків чинного Кодексу, у політичних кулуарах з’явилися ідеї відкату виборчої реформи. Така реінкарнації змішаної виборчої системи, коли половина парламенту обирається за пропорційною виборчою системою із закритими списками, а інша — в мажоритарних округах. Все це може призвести до повернення найгірших виборчих технологій — “гречкосійства”, піару на державних субвенціях, адмінресурсу, купівлі місць у списках політичних партій та інших.

Тож пропонуємо разом згадати довгий шлях до Виборчого кодексу та відкритих списків. Щоб остаточно зрозуміти, чи треба Україні звертати зі шляху виборчої реформи?

У цьому відео ми проведемо екскурс по важливих датах десятирічної історії виборчої реформи. Пригадаємо ключові події, а також персоналії, котрі взяли участь у створенні та прийнятті Виборчого кодексу.

Нагадаємо, що ОПОРА випустила книгу "Виборча реформа. Шлях довжиною в десятиліття". Замовити безкоштовний друкований примірник або почитати онлайн-версію можна за посиланням: longread.oporaua.org/bookstore