Комісія одномандатного виборчого округу № 193 з центром у Кам’янець-Подільському недоотримала з архіву для передачі дільничним виборчим комісіям однієї печатки та 36 штампів. Про це на засіданні окружкому 14 жовтня повідомив Володимир Бокуліч – довірена особа кандидата-самовисуванця Олександра Мазурчака. Проте розглянули питання аж наступного дня в «Різному». Голова виборчкому Вадим Бойко повідомив, що комісія не має права використовувати ці штампи – не було складено акту про їх отримання. Зрештою, невідоме їхнє походження.

Виявилося, що 25 вересня, згідно з актом прийому-передачі, голова окружної комісії Вадим Бойко (працює в комісії за поданням парламентської фракції ВО «Свобода») для 216 дільниць округу прийняв 215 печаток виборчих дільниць і 180 штампів «ВИБУВ». 

xm petchatky na OVK 193 akt

Акт про передачу окружній комісії печаток і штампів з архіву

В архіві бракувало печатки з дільниці N 680529 (село Лучки, Кам’янець-Подільського району). Штампи потім просто підкинули. «Під час мого чергування на ОВК прийшов невідомий мені чоловік середнього віку й передав торбинку зі штампами», - сказав член окружної комісії В’ячеслав Лозінський (суб’єкт подання – парламентська фракція Партії регіонів).

Однак у комісії змаловажили таким вільним переміщенням штампів, і можливість встановити особу чоловіка при допомозі засобів відеонагляду упустили. Ряд запитів з цього приводу зробив Олександр Мазурчак. Судячи з відповідей на них, останній голова виборчої комісії округу № 193 під час чергових виборів 2012 року Тетяна Остафійчук передала в архів 205 печаток і 180 штампів 28 січня 2013 року (належало це зробити через 15 днів після оприлюднення результатів виборів у листопаді 2012 року). Та 5 вересня цього року в архів передано ще десять печаток – усі з дільниць, розташованих у Кам’янці-Подільському.

xm petchatky na OVK 193 akt 1 xm petchatky na OVK 193 akt 2

 "Отоді перший акт передачі переписується, і стає вже 215 печаток, - констатував Олександр Мазурчак перед окружною комісією. – Але є проблема: в пані Остафійчук на той час печатки голови комісії вже немає і тому акт може вважатися недійсним. Прошу передати ці документи в правоохоронні органи".

На чергових виборах до Верховної Ради України в 2012 році посада голови комісії одномандатного виборчого округу № 193 за результатами жеребкування випала ВО «Батьківщина», і за поданням партії люди на ній змінювалися шість разів. Зрештою, за погодження ЦВК квота перейшла до Партії регіонів, чиїм представником у складі комісії була Тетяна Остафічук. Нині вона – кандидат у народні депутати (№ 166 виборчого списку Партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна»). Вона заявила, що готова судитися з Олександром Мазурчаком за образу честі й гідності.

"Що я отримала від попереднього голови Михайла Аносова, те я і мала, - виправдовується Тетяна Остафійчук. – Доступу до печаток не мала".

"В нашій політичній силі є багато заяв, що печатки «гуляли» і що Тетяною Остафійчук фальсифікувалися результати виборіви", - заперечила член ОВК № 193 за поданням парламентської фракції політичної партії «УДАР» Валентина Чечетова.

Нагадаємо, депутатський мандат від округу № 193 в 2012 році дістався кандидатові-самовисуванцеві, членові Партії регіонів Володимиру Мельниченку, котрий перед тим був за партійним списком обраний депутатом Хмельницької обласної ради. Здобувши 44,2 відсотка голосів виборців, які проголосували, він у парламенті увійшов до фракції Партії регіонів, з якої вийшов на початку 2014 року разом з Інною Богословською.

 

Крім Володимира Мельниченка, цього разу самовисуванець, і колишнього міського голови Кам’янця-Подільського Олександра Мазурчака (самовисуванець), в окрузі балотується ще дванадцять кандидатів – семеро самовисуванців і п’ятеро висуванців від політичних партій.

За єдиний мандат змагаються також голова Кам’янець-Подільської районної ради Микола Жоган (суб’єкт висування – політична партія Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина") та начальник юридичного відділу апарату в ній Віктор Худняк (суб’єкт висування – Політична партія "Опозиційний блок"), голова Кам’янець-Подільської райдержадміністрації Володимир Барановський та виконавчий директор авіакомпанії з Києва Анатолій Мазуренко (суб’єкт висування – Радикальна Партія Олега Ляшка), фізичні особи-підприємці Артем Дюднєв, Вікторія Кохановська, Вадим Мендогало й Ольга Черній (суб’єкт висування – Політична партія "ПРАВИЙ СЕКТОР"), викладачі місцевих вишів Петро Приступа й Уляна Єленчак, непрацююча Інна Салій (суб’єкт висування – Політична партія "Опозиційний блок") та комерційний директор сільгосппідприємства Віталій Дубицький. Батько останнього В’ячеслав Дубицький був обраний народним депутатом України в 2002 році, обіймаючи посаду голови Кам’янець-Подільської райдержадміністрації.

 

 

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів.
У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.