На третьому засіданні ОВК у 91 окрузі (Біла Церква) громадські і партійні активісти вимагали в голови ОВК Володимира Фещенка поставити на голосування висловлення недовіри секретарю Костянтину Бугайчуку і члену комісії Сергію Сириці.

Як повідомив довготерміновий спостерігач ОПОРИ, громадськість почала вимагати виключити зі складу ОВК Бугайчука і Сирицю після закінчення засідання. Обоє чоловіків спішно покинули залу, де розпалювалася дискусія.

Причина протистояння полягає у тому, що секретаря і члена ОВК місцеві підозрюють в організації фальсифікацій виборів у Білій Церкві у 2012 році. Зі слів активістів-свободівців, проти Сириці і Бугайчука ведеться досудове розслідування. Спостерігач ОПОРИ перетелефонував у міський штаб “Свободи”, але там йому повідомили, що справи проти членів комісії з єдиного реєстру досудових розслідувань зникли.

З Сирицею, що представляє у комісії кандидата на пост Президента Сергія Тігіпка, активістам поговорити не вдалося. Секретаря комісії Бугайчука (скерований від штабу Бойка) таки наздогнали. Той на камеру визнав, що фальсифікації у 2012 році були, але запевнив, що він до них відношення не мав. На твердження громадськості, що Бугайчук причетний до Партії регіонів, яка всеціло себе дискредитувала, чоловік запевнив, що усі прогріхи лишилися у минулому, адже партійна ланка у Білій Церкві засудила свого часу прийняття “диктаторських законів”. Також, нагадав Бугайчук, фракція у міськраді призупинила своє членство в Партії регіонів. Для людей ці аргументи видалися не надто переконливими і вони й надалі наполягали на тому, що в комісії не мають права бути люди, які заплямували себе у минулому.

Розмова була також і з головою ОВК — Володимировом Фещенком. Той приїхав із Києва — був скерований на посаду штабом Наталії Королевської. Він теж хотів утекти, але його перепинили у коридорі. Володимир Фещенко відмовився ставити на голосування в комісії висловлення недовіри будь-кому з її членів, зіславшись на те, що така процедура не передбачена законодавством, а порушувати його норми він у жодному випадку не буде.

Водночас, спостерігач ОПОРИ повідомив, що за закононом представники громадськості не мали права бути у залі, адже попередньо не зареєструвалися і не вказали, на яких підставах можуть перебувати на засіданні. Але голова ОВК заплющив на це очі і комісія голосукванням дозволила присутність усіх охочих.

Щодо висловлення недовіри, то Фещенко запропонував активістам звернутися до штабів Тігіпка і Бойка, аби вони відкликали з ОВК одних людей і запропонували інших. Також запевнив, що особисто гарантує чесність і прозорість виборів, а громадськості пропонує відвідувати усі засідання.

Нагадаємо, на Київщині уже був випадок голосування ОВК за недовіру одному з членів — у 95 окрузі (м. Обухів). Там під приміщенням, де було засідання комісії, відбувся пікет. Член ОВК зачитав звернення, у якому громада Обухівщини звинувачувала у фальсифікаціях і просила зняти з посади голову комісії Андрія Ткачука. ОВК за недовіру проголосувало, а ЦВК вимогу задовільнило і голову комісії було замінено.

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.