Публічні та інші масові заходи привернули увагу багатьох учасників виборчого процесу, які захотіли додати собі балів. На Сумщині ці намагання були найбільш активними в обласному центрі.

Суми - Партія регіонів «монополізувала» мітинг та агітувала дітей

У Сумах 24 серпня о 10 годині ранку у центрі міста біля пам’ятника Тарасу Шевченку відбулося покладання квітів та урочистий мітинг під назвою «Уклін тобі наш, ненько-Україно!».

На мітингу були присутні близько 200 сумчан. Впадало у око, що більша частина присутніх представляла Партію регіонів: велика кількість молодих людей тримали у руках прапори із символікою Партії регіонів та її молодіжної організації. Вдалося нарахувати приблизно 30 партійних прапорів. Прапорів інших політичних сил на мітингу не було.

Суми. Прапори на мітингу біля памятника Шевченку.

Перед присутніми виступили офіційні особи, також так чи інакше причетні по Партії регіонів – перший заступник голови Сумської обласної державної адміністрації Віктор Чернявський, заступник голови обласної ради, член Партії регіонів Валерій Толбатов, виконуючий обов’язки міського голови Сум, член Партії регіонів Микола Войтенко. Вони привітали присутніх зі святом та розповіли про здобутки влади.

Поряд із місцем проведення мітингу був розміщений агітаційний намет Партії регіонів, де розповсюджували партійну газету. Неподалік вдалося відшукати і аналогічний агітаційний намет Об’єднаної опозиції.

Також зранку того ж дня у дитячому парку «Казка» розпочався турнір з футболу серед дитячо-юнацьких команд. На нещодавно відремонтованому стадіоні діти ганяли м’яча під величезними біл-бордом із надписом «Олександр Костенко. Кандидат у депутати до Верховної Ради України. Виборчий округ №158». За футбольними воротами знайшовся інший агітаційний заклик: «Гол! Футбол! Костенко!». Округ №158 - центр: місто Білопілля, включає частину Зарічного району міста Суми, Білопільський, Краснопільський, Сумський райони.

Суми. Стадіон

Нагадаємо, директор ТОВ «Українські аграрні інвестиції», керівник благодійного фонду «Ти не один – ми разом!» Олександр Костенко висунений Партією регіонів по округу №158. Олександр Костенко вже був помічений у любові до футболу - 26 липня представники його благодійного фонду роздавали безкоштовні квитки на футбол за участю сумської команди, що виступає у першій лізі.

Тростянець: хтось покладав квіти, а хтось «працював» прибиральником

Цікаво, що покладання квітів у Тростянці до пам’ятника Тарасу Шевченку влада та опозиція розвела у часі: влада зробила це 23 серпня, а опозиційні сили – 24 серпня.

Під час покладання квітів 23 серпня «засвітилися» одразу два кандидати в депутати Верховної Ради по 162-му виборчому округу – міський голова Тростянця Юрій Бова (кандидат від партії «Україна – вперед!») та бізнесмен Григорій Дашутін (кандидат від Партії регіонів).

Свій окремий невеличкий мітинг біля того ж таки погруддя Тарасу Шевченку провели активісти ВО «Свобода».

Тим часом члени політичної партії «УДАР» вирішили відзначити День незалежності суботником – вони влаштували прибирання від сміття території відомого в Тростянці урочища Нескучне.

Кролевець та Лебедин: два скандали - великий та маленький

Зовсім несподівано найбільш «гаряче» в День Незалежності було в невеликому місті Кролевець. Як повідомляла Громадянська мережа ОПОРА, тут стався конфлікт між кандидатом в народні депутати по округу № 159 (центр - місто Глухів, Глухівський, Путивльський, Середино-Будський, Ямпільський райони, частини Кролевецького, Конотопського та Шосткінського районів) від партії ВО «Свобода» Артемом Семеніхіним та керівником місцевого осередку Партії регіонів  Олександром Наумовим. 

Курйозний випадок стався і в Лебедині – округ № 162 (міста Лебедин, Охтирка, Великописарівський, Лебединський, Охтирський, Тростянецький райони) під час покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку. На мітинг завітало відразу два кандидати в народні депутати: від Партії регіонів Григорій Дашутін, та від Об’єднаної опозиції Ірина Купрейчик.

Під час мітингу активіст Громадянської мережі ОПОРА зафіксував непряму агітацію за кандидата від Партії регіонів з боку міського голови Анатолія Трояна. «Сьогодні ми стоїмо в сквері Шевченка,  ви бачили, що ми розпочали його реконструкцію. Це почин – пройде рік і ми цього скверу не впізнаємо, бо це основне місце відпочинку. Дуже приємно, що вклад у це вносять ті, хто люблять наше місто, зокрема, це Григорій Петрович Дашутін, який сьогодні проявляє ініціативу щодо фінансування реконструкції скверу», - сказав чиновник.

Дякував Григорію Дашутіну і голова районної державної адміністрації Василь Калита, а потім до слова запросили й самого кандидата по округу №162 від Партії регіонів.

Цікаво, що під кінець церемонії – вже після покладання квітів, міський голова особисто запросив до слова кандидатку від опозиції по округу №162 Ірину Купрейчик. В програмі виступ опозиціонерки не був запланований, але вона домоглася, щоб їй надали слово. Кандидатка явно не очікувала такого повороту подій, розгубилася і так і не змогла завершити свій виступ та привітати лебединців зі святом.

Також в Лебедині увесь день стояли намети Партії регіонів та Об’єднаної опозиції, у яких розповсюджували агітаційну продукцію. А ввечері перед святковим концертом молоді люди роздавали повітряні кульки із символікою партії Наталії Королевської «Україна – вперед!»

Ромни і Шостка: без агітації добровільно і вимушено

Не було зафіксовано абсолютно ніякої агітації в День Незалежності в Ромнах (місто є центром округу №161). Урочисті мітинги пройшли спокійно, без жодного слова політичної агітації. Заходи несли загальний характер, ані партійних палаток, ані роздаткових матеріалів, слів подяки в адресу кандидатів-мажоритарників не було.

Серед масових заходів можна відмітити парад вишиванок в Ромнах, в якому взяла участь достатньо велика кількість людей - на цьому заході агітація також помічена не була.

Під час святкування Дня незалежності в Шостці (центр округу №160) мешканці міста, як завжди на свята, стали учасниками концертної програми, підготовленою вихованцями Центру естетичного виховання. Городян також привітав мер міста і кандидат в депутати від Партії регіонів по округу № 160 Микола Петрович Нога.

«Роки самостійності України принесли комусь багатство, комусь не дуже. Але частині суспільства залишається жити складно. І наш обов'язок допомогти і підтримати цих людей», - сказав мер. І раптом мікрофон відключився і присутні не почули подальшу промову виступаючого. Як повідомили учасники концертної програми, мікрофон відключався ще багато разів внаслідок низького заряду елементів живлення, тому це була суто технічна причина, а не навмисна провокація.

Як бачимо, найбільшу активність на святкування Дня Незалежності України в Сумській області проявила Партія регіонів, яка працювала з виборцями через намети, зовнішню агітацію та не цуралася використовувати чиновників для агітації.

Інші партії були менш активні і, здебільшого, обмежилися роботою агітаційних наметів чи організацією малочисельних мітингів. Деякі політичні сили, наприклад, «УДАР» у Тростянці, намагалися привернути увагу суспільно корисним заняттям.

За коментарями звертайтесь:
Оксана Хоруженко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 067 14 20 301

Ірина Стегній
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 066 305 51 90
 
Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.