Росія порушує міжнародне гуманітарне право в Україні, умисно атакуючи цивільне населення. До такого висновку дійшла незалежна експертна місія в рамках Московського механізму ОБСЄ, яка працювала протягом трьох тижнів та оцінювала ситуацію, що склалася в Україні внаслідок нового етапу війни з 24 лютого до 1 квітня 2022 року. Цей звіт не охоплює період, коли стали відомі події на звільнених від окупантів Київщині, Чернігівщині та Сумщині.

Місія звернулася до всіх потенційних джерел із проханням надати докази злочинів, і згодом отримала дані від багатьох сторін, зокрема міжнародних та українських неурядових організацій. У більш ніж 100-сторінковому звіті ОБСЄ є інформація і про факти, які Громадянська мережа ОПОРА зібрала та передала Місії на ознайомлення у межах Московського механізму.

Разом з тим, 21 березня Постійне представництво рф повідомило, що вважає Московський механізм застарілим. Відтак, росія відмовилася призначити особу для зв’язку з місією та запропонувала експертам використовувати офіційні заяви та брифінги уряду рф. 

Експертна місія ОБСЄ виявила «чіткі закономірності» порушень міжнародного гуманітарного права російськими військами в Україні. У її звіті детально описані численні інциденти, повідомлення про цілеспрямовані вбивства, тортури, насильницькі зникнення тощо. «Хоча за нинішніх обставин детальна оцінка більшості заяв про порушення міжнародного гуманітарного права (МГП) та ідентифікація військових злочинів і злочинів проти людства щодо інцидентів неможлива, Місія виявила чіткі закономірності порушень МГП російськими силами у багатьох досліджуваних випадках. Зокрема, це стосується способу ведення бойових дій. Неможливо уявити, що так багато мирних жителів було вбито і поранено, а так багато цивільних об’єктів, включно з будинками, лікарнями, культурними цінностями, школами, багатоповерховими житловими будинками, адміністративними будівлями, пенітенціарними установами, поліцейськими дільницями, водостанціями та системами електропостачання, було пошкоджено або знищено, якби Росія дотримувалася своїх зобов’язань у сфері МГП щодо спрямованості, пропорційності та використання запобіжних заходів під час ведення бойових дій в Україні», — наголошують автори у звіті. 

Так, комісія, до складу якої увійшли юристи Вольфганг Бенедек (Австрія), Марко Сассолі (Швейцарія) і Вероніка Білкова (Чехія), вважає, що напади на пологовий будинок і драматичний театр у Маріуполі, на якому був напис «Діти», можна кваліфікувати як воєнні злочини. «Місія дійшла висновку, що пологовий будинок був зруйнований внаслідок атаки російських сил. З російських пояснень випливає, що напад був навмисним. Ні попередження, ні часу на евакуацію не було. Отже, ця атака є явним порушенням міжнародного гуманітарного права. Особи, відповідальні за нього, скоїли воєнний злочин», — йдеться в документі ОБСЄ. «Якщо одну лікарню можна використати під час оборони з військовою метою або знищити помилково, то навряд чи це можливо, коли знищено 50 лікарень», — продовжують міжнародні експерти. Як повідомляє українська влада, від моменту повномасштабного російського вторгнення в Україні пошкоджено 324 лікарні, з них 24 — знищено вщент.

У звіті згадано про «достовірні докази», які свідчать про те, що «навіть найголовніші права людини (право на життя, заборона тортур та інших нелюдських та принизливих видів поводження та покарання) здебільшого були скоєні на територіях, що перебували під фактичним контролем росії». Експерти спеціальної місії вважають, що насильницькі дії, вчинені в рамках цього вторгнення, є злочином проти людяності: «Умисні вбивства, викрадення цивільних осіб, у тому числі журналістів та місцевих чиновників, найімовірніше, відповідають цьому критерію».

Місія повідомила, що отримала кілька звітів (із фотодоказами) про те, що російські війська використовували емблему Червоного Хреста, медичні автомобілі з українськими прапорами, українську армійську чи поліцейську форму і транспортні засоби, білі прапори, цивільний одяг та символіку ОБСЄ для успішного проведення своїх військових операцій.

Зважаючи на те, що звітний період охоплював проміжок часу до 1 квітня, у висновках експерти наголошують на необхідності серйозного міжнародного розслідування на місці розстрілів великої кількості мирного населення під час окупації росією селищ поблизу Києва, зокрема Бучі, що вказує на воєнні злочини і злочини проти людяності, вчинені російськими військами. У звіті окремо наголошено, що експерти зіткнулися з низкою обмежень — брак часу і ресурсів, відсутність доступу до окупованих територій України, а тому «детальна оцінка більшості тверджень про порушення МГП та виявлення воєнних злочинів та злочинів проти людяності щодо конкретних інцидентів неможлива».

Разом з тим, експерти визнали, що «порушення мали місце як з українського, так і з російського боку», але порушення, вчинені росією, «набагато більші за своїм характером та масштабом».

Міністерство закордонних справ України заявило, що розглядає звіт Московського механізму ОБСЄ як важливий внесок у зусилля міжнародної спільноти щодо запобігання безкарності та забезпечення справедливості шляхом притягнення до відповідальності всіх замовників і виконавців злочинів російської загарбницької війни проти України, воєнних злочинів, злочинів проти людяності та інших порушень міжнародного гуманітарного права та прав людини. МЗС  вітає публікацію ґрунтовного Звіту про порушення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права у сфері прав людини, воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні рф та її збройними силами під час загарбницької війни проти України. «Висновки Звіту чітко свідчать, що вчинені росією порушення мають такий масштаб, якого міжнародне співтовариство не бачило в Європі десятиліттями, та що необхідні термінові дії, щоб зупинити державу-агресора. Принципово важливо, що у звіті визнається факт окупації російською федерацією окремих районів Донецької та Луганської областей України з 2014 року», — наголосили у МЗС.

Нагадаємо, що на початку березня 2022 року більше 40 країн звернулися до директора Бюро з демократичних інститутів та прав людини Маттео Мекаччі про ініціацію Московського механізму щодо російського вторгнення до України. «Московський механізм» — це процедура, що дозволяє розгорнути короткострокову міжнародну місію зі встановлення фактів для розв’язання конкретної проблеми з правами людини в регіоні ОБСЄ. 15 березня місія з трьох експертів розпочала роботу.

 

ЗВЕРТАЄМО ВАШУ УВАГУ!

Після відновлення широкомасштабної агресії росії проти України Громадянська мережа ОПОРА як неурядова організація, що має значний досвід спостереження за виборчим процесом в Україні та фіксації виборчих правопорушень, спрямувала свої зусилля також і на сприяння належному документуванню міжнародних злочинів, скоєних під час російського вторгнення. Команда ОПОРИ створила вебресурс https://russiancrime.org та закликає громадян вносити відому їм інформацію про воєнні злочини, свідками яких вони стали.