Росія часто поширює повідомлення про наявність так званих «біолабораторій США» та використання їх зі зловмисною метою в Україні та світі. Цю тезу активно просували ще до повномасштабного вторгнення, зокрема й в українському інформаційному просторі — через нардепів з «ОПЗЖ» (Кузьмін, Медведчук, Рабінович) та підконтрольних їм медіа. Так вони створювали інформаційні передумови для військової агресії.   

Після 24 лютого 2024 року Кремль інтенсифікував поширення інформації про біолабораторії в нашій країні, де нібито розробляють біологічну зброю. Росія намагається представити їх як величезну загрозу власній безпеці та використовує задля виправдання агресії.  

До цього наративу залучені усі російські високопосадовці: Лавров, Захарова, Путін, Нєбєнзя, Шойгу. Приміром, у 2022 році на Радбезі ООН Нєбєнзя розповів про комах, яких нібито використовують для інфікування російських військових небезпечними хворобами. А Путін під час саміту ОДКБ (2022 рік) або у зверненні до Федеральних Зборів (2023 рік) стверджував, що має докази існування на території України «лабораторій зі створення біологічної зброї».

Росія навіть створила Парламентську комісію з розслідування обставин, пов'язаних зі створенням американськими фахівцями біологічних лабораторій на території України. Минулого року обидві палати російського парламенту затвердили її 200-сторінковий звіт. 

Комісія, звісно, «підтвердила» наявність біолабораторій в Україні для створення біологічної зброї, а також «описала» експерименти над військовими і пацієнтами психіатричних лікарень, зацікавленість Штатів у створенні супервоїна, солдата-кіборга, зокрема через «роботизацію» військовослужбовців — злиття людини з машиною. Також російська комісія «довела», що синтетичний препарат метадон використовували як засіб масової наркотизації населення України, що полегшило насадження фашистської й нацистської ідеології серед молоді.

До того ж у документі йшлося, що США прагнуть розробити універсальну генно-інженерну біологічну зброю, здатну вражати не лише людей, а й тварин і сільськогосподарські культури у встановлений час на певних територіях, що може завдати противнику непоправної економічної шкоди. А для ураження людей нібито вивчають механізми передачі патогенів комахами, ссавцями, дикими птахами та іншими тваринами через відпрацьовані «біологічні маршрути» (це, по суті, те, що говорив Нєбєнзя).

У «дослідженні» неодноразово згадано, що саме завдяки «спецоперації» США згорнули біологічну роботу і перенесли її в інші країни. Комісія, виправдовуючи агресію Росії, брехала, що приховане й прицільне застосування біологічної зброї напередодні неминучого прямого військового зіткнення могло б створити значну перевагу для американських військ над протиборчою стороною.

Іншим негативним моментом для поширення цього наративу було побоювання готовності самої Росії застосувати в Україні зброю масового ураження у разі великих поразок у війні. А перекладання відповідальності завчасно, через маніпуляції інформаційним підґрунтям, типове для російської пропаганди. Втім, через статичність лінії фронту цей наратив в останні пів року майже зник з російської риторики. 

Росія продовжує цю тему на рівні брифінгів начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ Ігоря Кірілова, який продовжує просувати тези про біолабораторії, але вже в контексті американської військово-біологічної експансії. 

Насправді співпраця між Україною та США в напрямку протидії біологічному тероризму відбувається винятково в межах українського законодавства і в інтересах України. У 2005 році Міністерство охорони здоров'я України та Міністерство оборони США підписали рамкову угоду про запобігання розповсюдженню технологій, патогенів та знань, які можуть бути використані у ході розробки біологічної зброї.

Після розпаду СРСР в Україні залишилися небезпечні біологічні матеріали радянської програми з розробки біологічної зброї, тому США ініціювали програму з ліквідації залишків ядерної, хімічної й біологічної зброї на території колишнього Радянського Союзу. В межах угоди США допомагали модернізувати українські лабораторії, проводити дослідження, підвищувати культуру безпеки для попередження спалахів небезпечних інфекційних хвороб. Водночас біолабораторії підконтрольні винятково українському уряду.  
 

Громадянська мережа ОПОРА ініціювала проєкт "War Speeches" для відстеження офіційної позиції та публічного дискурсу держави-окупанта щодо перебігу війни проти України та прогнозування майбутніх агресивних планів рф. У фокусі нашого моніторингу – насамперед заяви і виступи посадових осіб росії, а також офіційні документи владних інституцій.