Після відновлення широкомасштабної агресії росії проти України Громадянська мережа ОПОРА як неурядова організація, що має значний досвід спостереження за виборчим процесом в Україні та фіксації виборчих правопорушень, спрямувала свої зусилля також і на сприяння належному документуванню міжнародних злочинів, скоєних під час російського вторгнення. Команда ОПОРИ створила вебресурс https://russiancrime.org та закликає громадян вносити відому їм інформацію про воєнні злочини, свідками яких вони стали.

«У сучасних умовах приховати злочини набагато складніше. Всі знають про трагедію масового знищення мирного населення та інфраструктури Маріуполя, Харкова, Чернігова, менших населених пунктів Сумської області, Ірпеня, Бучі, Гостомеля тощо. Поки що залишається відкритим питання, скільки мирних жителів загинуло під час свідомого акту знищення українських міст військовими злочинцями з російської федерації та території Білорусі. Через активні бойові дії підрахувати реальні втрати серед мирного населення неможливо,зазначає голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська. — Однак кожна з людських історій і трагедій не має залишитися непоміченою державними та неурядовими інституціями, місцевими та міжнародними організаціями. Якщо право на життя не є пустим звуком для цивілізованого світу, то кількість жертв ніколи не може бути критерієм для вжиття заходів».

Зібрану інформацію щодо міжнародних злочинів, вчинених російськими загарбниками, ОПОРА передає національним та міжнародним органам розслідування та правосуддя, зокрема у рамках «Московського механізму», ініційованого БДІПЛ ОБСЄ.

Ще на початку березня 2022 року більше 40 країн звернулися до директора Бюро з демократичних інститутів та прав людини Маттео Мекаччі про ініціацію Московського механізму щодо російського вторгнення до України. На цю ініціативу одразу відреагував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба: «Ми притягнемо Російську Федерацію до відповідальності за воєнні злочини та злочини проти людяності, — написав він у Twitter. — Експертна місія передасть факти правосуддю, зокрема міжнародним судам і трибуналам».

Тож 3 березня після консультацій з Україною 45 держав-учасниць* ОБСЄ задіяли Московський механізм. «Московський механізм» — це процедура, що дозволяє розгортання короткострокової міжнародної місії зі встановлення фактів для вирішення конкретної проблеми з правами людини в регіоні ОБСЄ. Цей механізм називається так, тому що його прийняли під час зустрічі Наради з безпеки і співробітництва в Європі (НБСЄ), що відбулася в 1991 році в Москві.

«Московський механізм» передбачає створення незалежної місії, яка має дослідити інформацію про порушення міжнародного права з прав людини і міжнародного гуманітарного права, про військові злочини і злочини проти людяності, включаючи умисні і невибіркові напади проти цивільних осіб і цивільної інфраструктури. Учасники місії  встановлять факти та підготують письмовий звіт. Вже 15 березня розпочала роботу місія з трьох експертів, яких Україна обрала із запропонованого списку.

Звіт цієї місії матиме юридичне значення для притягнення до відповідальності винних у національних і міжнародних судах чи трибуналах, а саме в Міжнародному кримінальному суді, який уже розпочав попередньо досліджувати питання. Також звіт матиме політичне значення, адже дозволить зробити публічними і визнаними факти таких злочинів та порушень, вчинених на території України проти українського народу.

Міжнародний трибунал для колишньої Югославії, створений в 1993 році, став наслідком саме застосування Московського механізму в 1992 році щодо подій на території Хорватії і Боснії. В лютому 1993 року місія із встановлення фактів рекомендувала створити міжнародний кримінальний трибунал для колишньої Югославії, а Швеція, що тоді головувала в НБСЄ, подала відповідну пропозицію до ООН. Чотири місяці потому створили Міжнародний трибунал для колишньої Югославії.

Громадянська мережа ОПОРА теж опрацювала дані, які громадяни повідомили через вебресурс https://russiancrime.org наприкінці лютого і в березні, та надіслала інформаційне подання для експертної місії ОБСЄ. До подання ввійшла інформація про знищення та привласнення майна (особливо знищення шкіл), вбивство цивільних осіб, застосування заборонених видів зброї, зґвалтування, взяття заручників, примусове виселення людей з дому та їх переміщення, неналежне поводження з померлими, залишення людей без продуктів харчування. Географічне охоплення інформації про воєнні злочини: Київська, Донецька, Харківська, Запорізька, Житомирська, Херсонська області. Частина повідомлень містить лише опис злочинів, а фото, відео чи інших доказів немає. Таким чином, для доведення складів цих міжнародних злочинів потрібно буде отримати додаткові свідчення та інші докази.

Разом з тим, ОПОРА проаналізувала відкриті джерела та зібрала 450 тис. інформаційних повідомлень, у тому числі 360 тис. медіафайлів із соціальних мереж і Telegram-каналів, які є відео- та фотосвідченнями подій в Україні.

* До 45 країн, які задіяли Московський механізм, входять: Австрія, Албанія, Андорра, Бельгія, Болгарія, Боснія та Герцеговина, Велика Британія, Угорщина, Німеччина, Греція, Грузія, Данія, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Північна Македонія, Сербія, Словаччина, Словенія, Сполучені Штати Америки, Туреччина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Кіпр, Чорногорія, Чехія, Швейцарія, Швеція та Естонія.

 

Фундація «ОПОРА в Польщі» (OPORA in Poland) заснована у Варшаві 26 червня 2022 року після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Організація була створена, щоб допомогти міжнародній спільноті, юристам-правозахисникам та українській владі підтримувати неминучість покарання за воєнні злочини. Її запуск ініціювали представники ВГО «Громадянська мережа ОПОРА».
«ОПОРА в Польщі» керує Центром сприяння документуванню воєнних злочинів у Варшаві. Створений влітку 2022 року українськими громадськими активістами, Центр проводить інтерв’ю з біженцями, які були змушені залишити Україну через російську агресію та зараз перебувають у Польщі. Центр розробив власну методику, аби гарантувати, що вся інформація, зібрана від жертв і свідків воєнних злочинів, буде передана до правоохоронних органів з можливістю їх використання в майбутніх судових процесах. Для цього ОПОРА співпрацює з Генеральною прокуратурою України та Прокуратурою Республіки Польща, прокурорами Міжнародного центру з розслідування злочинів агресії проти України (ICPA), щоб правильно зібрати якомога більше записаних свідчень українців як можливу доказову базу для майбутніх судових процесів.