Сполучені Штати Америки продовжуватимуть підтримку України у впровадженні реформ та зміцненні демократичних інститутів. Про це під час під час громадського саміту «Безпекові гарантії для української демократії в умовах війни», організованого ОПОРОЮ, 27 червня заявила Посол США в Україні Бріджит Брінк. 

За словами пані посол, за останнім дослідженням NDI, українці мають спільний погляд на своє майбутнє — і це побудова сильної демократії. 

“Що це означає? Рівна справедливість для всіх, свобода слова, уряд, який відповідає перед своїм народом. Це прагнення, яке народ України вимагав знову і знову. У 2005 році, коли ви боролися під час холодної зими на Майдані в 2013 році, і за яку ваші сміливі герої борються зараз. Саме ці довготривалі прагнення також надихають нас. Я хочу озирнутися лише на 10 років до Революції Гідності і визнати дуже реальний прогрес, який ви вже зробили”, — зазначила Бріджит Брінк. 

Вона додала, що зараз Україна стоїть перед обличчям намагань Росії контролювати долю нашої  країни й забрати її суверенітет. 

“І саме тому так важливо підкреслити невійськові, позабезпекові виміри безпекових угод. Я дуже пишаюся тим, що ми, Сполучені Штати, підписали історичну 10-річну угоду про безпеку на початку червня з президентом Зеленським і президентом Байденом. Ця угода приєднується до більш ніж десятка інших країн, які взяли на себе ті ж зобов'язання щодо безпеки України. Як частину нашої угоди, а також як важливу частину довгострокової безпеки України наша підтримка включає підтримку вашого шляху до реформ. І простіше кажучи, це продовження прогресу, який є ключовим для ваших людей і прагнень вашого керівництва приєднатися до ЄС і НАТО”, —   сказала пані посол. 

Вона додала, що Україна зробила неймовірний прогрес навіть під час повномасштабного вторгнення. 

“І Україна, і ви зробили неймовірний прогрес навіть під час повномасштабного вторгнення Росії. Мені спадає на думку кілька [ речей], оскільки я була тут протягом останніх 2+ років. По-перше, посилення антикорупційних інституцій України. Коли я приїхала, не було керівників жодного з антикорупційних установ. І з тих пір для цього був прозорий процес, який включає в себе внесок міжнародних партнерів. Друге — використання та розширення цифрової інформації для поліпшення суспільних послуг, зменшення корупції у наданні цих послуг, у тому числі у процесі відновлення та реконструкції. Третє — реформування корпоративного управління, що відповідає стандартам ОЕСР (Організація економічного співробітництва та розвитку). Четверте — зміцнення сфери правосуддя. І, нарешті, кроки для поліпшення бізнес-клімату. І я дуже рада  бачити, що Рада провела реформу Бюро економічної безпеки, яке допоможе перезапустити цей інститут, щоб також дати довіру тим компаніям, які прагнуть інвестувати у ваше майбутнє”, —  сказала Бріджит Брінк. 

Вона зазначила, що Сполучені Штати є партнером України у кожній з реформ та будуть продовжувати підтримувати Україну у зміцненні демократичних інститутів, зокрема у збереженні важливої ролі громадянського суспільства та незалежних ЗМІ, прозорості в управлінських процесах. 

“Двосторонні безпекові  угоди є цілісним підходом до вашої безпеки. Очевидно, що ви боретеся за свою територію, але не тільки за неї, а й за свій народ, за свої громади, за  сім'ї, за суверенну землю України. Ви також боретеся за це майбутнє. І ці угоди відображають нашу урочисту прихильність до вашого, до вибраного майбутнього українського народу”, — додала пані посол.