Від початку повномасштабної війни Волинська область стикнулася з серйозними викликами, серед яких — необхідність допомагати в релокації підприємствам, розташованим безпосередньо у зоні бойових дій або біля неї. 

Програма релокації запрацювала на Волині ще навесні 2022 року. В її межах підприємців консультують щодо пошуку приміщень, оплати праці, звільнення, переведення, оголошення простою, обліку робочого часу працівників, створення безпечних та здорових умов праці, отримання адміністративних послуг. Також бізнесу допомагають укомплектувати персонал, зокрема навчають безробітних на замовлення роботодавців під конкретні робочі місця з можливістю навчання на виробництві, надають консультації про активні програми фінансової підтримки.

У Волинській обласній раді повідомляли, що за перших 5 місяців війни в регіон релокувалося лише 5 підприємств із 500 новоствореними робочими місцями. Ще 16 бізнесів тоді перебували в процесі евакуації. За 200 днів війни, за інформацією голови Волинської ОВА, із 28 підприємств, які на той момент перебували в процесі переїзду на Волинь, 11 запрацювали. За понад рік воєнних дій у Волинській області успішно знайшли прихисток уже близько 30 підприємств.

Управління економіки Волинської ОВА ідентифікувало понад 100 локацій для розміщення евакуйованого бізнесу. І місцеві громади, і місцевий бізнес готові сприяти релокованим підприємствам у переїзді та поновленні роботи. Зокрема, готові прийняти у себе переміщений бізнес «СКФ Україна», «Богдан Моторс», «Модерн-Експо» та інші волинські виробники. 

У Луцьку, відповідно до розпорядження міського голови Ігоря Поліщука, створили центр підтримки евакуації та адаптації бізнесу. Основне його завдання — створення комфортних умов для діяльності евакуйованих підприємств на території громади. Також луцька міська рада заявила про готовність надавати бізнесу всю необхідну допомогу з евакуацією та переселенням. Така робота триває і в інших територіальних громадах на Волині.

Раніше Громадянська мережа ОПОРА опублікувала політичну мапу Волинської області, де розповіла, як змінювалося соціально-економічне становище регіону за час війни, наскільки вплинув процес релокації підприємств на загальну економічну структуру області та чи була вона готовоюдо таких викликів.

Які підприємства релокувалися на Волинь?

За інформацією Волинської обласної військової адміністрації, станом на середину травня 2023 року на Волинь переїхали 18 підприємств, з якими в процесі релокації співпрацювала ОВА. Раніше стало відомо про функціонування в області майже 30 релокованих підприємств — таку інформацію надав Суспільному заступник начальника обласного управління економічного розвитку Андрій Ткачук. Ще близько 50 підприємств у кінці квітня 2023 року перебували на етапі переїзду. 

Найбільше релокованих підприємств перебралися на Волинь із Харківщини та Київщини — 6 та 5 відповідно. По одному підприємству переїхали з Павлограда, Сєвєродонецька, Краматорська, Дніпра. Запрацювали й релоковані бізнеси з Донецької та Вінницької областей. 

Як місця для релокації підприємства найчастіше обирали Луцьк і Нововолинськ. У Волинській ОВА повідомили про 7 і 6 бізнесів у цих містах відповідно. Також релоковані бізнеси працюють в смт Благодатне (Нововолинська територіальна громада), смт Турійськ, м. Ковель та м. Горохів, Ківерцівському районі. 

Серед підприємств, із якими співпрацювала Волинська ОВА, варто виділити ТОВ «Юнілайф.ПВ», ТОВ «Сєвєродонецький асфальтно-бетонний завод», ТОВ «Варно», ТОВ «Вейстенерджі», ТОВ «Димитрівський експериментально-механічний завод», ТОВ «ТЕКСИС-ГРУП», ТОВ ПЗІІ «ГАБАСИТ Україна», «Грін Компані НВ», ТОВ «Лабвел», ПРАТ «Вентиляційні системи», ТОВ «АБВСтрой», ТзОВ «Пава», ТзОВ «Альмасара», ТзОВ «Компресорна техніка», ФОП Латишов К. Д., ФОП Рябуха Н. В., ФОП Семенюк С. О., ФОП Владислав Будаєв, ФОП Мосійчук О. Я.

Релоковані на Волинь підприємства працюють у таких сферах: виробництво форм з алюмінію та лиття виробів з полімерних матеріалів, виробництво і фасування прального порошку, будівництво доріг, швейне виробництво, обробка та видалення безпечних відходів, виробництво будівельних металевих конструкцій і частин конструкцій, виробництво паперу та виробів з нього, виробництво гумових виробів, відновлення відсортованих відходів, оптова торгівля фармацевтичними товарами, виробництво промислового холодильного та вентиляційного устаткування, 3D-друк, виготовлення ортодонтичних апаратів, виробництво соняшникової олії, машинобудування. 

Перші кроки релокованих підприємств

Волинська область не може похвалитися значною кількістю релокованих підприємств, які запрацювали на її території. Із понад 800 бізнесів, які за час війни переїхали з зони бойових дій у західні області України, на Волині запрацювали менше 30 — близько 3% від загальної кількості. Здавалося б, близьке сусідство із Європейським Союзом мало стати перевагою для бізнесу, зокрема можливістю налагоджувати міжнародні зв'язки й отримувати інвестиції для розвитку, вийти зі своєю продукцією на міжнародну арену. Однак стримувальним фактором є сусідство області з союзником країни-агресора Білоруссю.

Попри це, підприємства, які вже запрацювали на Волині, охоче діляться своїми першими успішними кроками в процесі поновлення роботи. У Центрі журналістських розслідувань «Сила правди» 16 червня розповіли, як на Волині працюють релоковані бізнеси. Зокрема, у Луцьку запрацювала ортодонтична лабораторія «Маяк» із Харкова, а в смт Турійськ переїхало підприємство «Варно» з Краматорська. 

Про релокацію «Грін Компані НВ» у Нововолинську міську громаду розповіло в липні 2022 року видання «Волиньonline». Раніше, у травні 2022 року, журналісти опублікували матеріал про переїзд компанії «Magnetto International» із Києва до Нововолинська, яка не брала участі в програмі релокації Мінекономіки, а перевезла потужності самостійно. 

Підприємство «Амрок», потужності якого в Харкові знищили окупанти, розпочало з нуля швейний бізнес у Нововолинську. Зокрема, виробництво спеціалізується на виготовленні амуніції для військових — про це повідомляли «Волинські новини».

Видання «Конкурент» 4 листопада 2022 року розповіло, як на Волині знайшов прихисток Донецький регіональний центр спортивної медицини, який раніше діяв у Бахмуті. Відтепер він працює в смт Любешів. 

У матеріалі «Район.Бізнес» від 27 квітня 2023 року розповіли, як релоковані підприємства на Волині не лише знаходять можливості для переміщення виробничих потужностей та поновлення власної справи, а й створюють робочі місця для місцевих мешканців та внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, успішно співпрацюють з обласним центром зайнятості ТзОВ «Варно» із Краматорська, ТОВ «Юнілайф.ПВ» з Павлограда, ТОВ «Грін Компані НВ» із Запоріжжя та ТОВ «Альмасара» з Чугуєва.  

Які локації пропонує Волинь для майбутніх релокованих підприємств?

Підприємствам, розташованим у зоні бойових дій чи поблизу лінії фронту, пропонують кілька варіантів пошуку місць для релокації. Вони можуть скористатися міністерською програмою, заповнивши відповідну заявку, і чекати пропозицій із варіантами для переїзду; зайти на платформу «Прозорро.Продажі» у розділ «Релокація» і самостійно підібрати необхідне приміщення для перевезення виробничих потужностей запропонованих; шукати пропозиції на офіційних сайтах територіальних громад. 

На платформі «Прозорро.Продажі» станом на 30 травня 2023 року розміщено 48 пропозицій оренди приміщень для релокованого бізнесу на Волині. Інформацію про них розміщують як структурні підрозділи органів місцевого самоврядування, так і власники місцевих підприємств. 

Зокрема, у Луцьку доступні 9 локацій для розміщення бізнесів із зони бойових дій. В оренду пропонують частину виробничих приміщень сучасного виробничого комплексу СП «Модерн-Експо», виробничих та складських приміщень заводу «Металіст», приміщення нині не працюючого текстильного підприємства, приміщення ТзОВ «Дейріко», частину площ у ТРК «Адреналін Сіті», виробничо-складську будівлю з ангаром, торгівельні площі в ТЦ «М2», офісно-виробничі приміщення. Ще три локації з приміщеннями для оренди пропонують у Луцькому районі.

У Володимирському районі, як вказано на платформі, для оренди доступні 17 приміщень у м. Володимирі, ще одна локація — у м. Нововолинськ. 9 приміщень пропонують для оренди в селах та селищах району. У Ковельському та Камінь-Каширському районах пропонують 8 та 1 локацію відповідно. 

На офіційному сайті Луцької міської ради розміщена інформація про функціонування Луцького центру підтримки евакуації та адаптації бізнесу. У повідомленні є посилання на форми заявки для тих, хто потребує приміщень, виробничих та логістичних ресурсів, а також для тих, хто має вільну нерухомість, виробничі площі, склади і готовий надати їх підприємствам із зони бойових дій.

На офіційному сайті міста Володимир також розмістили повідомлення про те, що громада приймає бізнес із постраждалих від війни територій. Тут уже прийняли два релоковані підприємства, а ще понад 20 суб'єктів господарювання пропонують свої приміщення для релокації бізнесів.

На сайті Нововолинської міської ради також є розділ «Релокація» з інформацією для підприємств із зони бойових дій. Бізнесу пропонують понад 50 локацій для переїзду на територію громади, бізнес-тури з можливістю комунікації з власниками місцевих підприємств, а також можливість оренди/суборенди земельних ділянок під будівництво виробничих площ у межах індустріального парку «Нововолинськ».

Можливості для перевезення бізнесу на Волинь майбутні релоковані підприємства можуть знайти і на сайтах інших територіальних громад області.