Російська військова агресія змінила життя більшості громадян України, в тому числі й народних депутатів від Тернопільщини. Всі вони суміщають законотворчу роботу в Верховній Раді і волонтерську діяльність у вільний час, про що активно інформують у соцмережах.

ОПОРА дослідила діяльність депутатів-мажоритарників, обраних від Тернопільщини. Це представники партії «Слуга народу» Андрій Богданець (округ №163), Ігор Василів (округ №164), Володимир Гевко (округ №167), представник партії «За майбутнє»  Іван Чайківський (округ №165) та групи «Довіра» Микола Люшняк (округ  №166). 

Волонтерська та інша діяльність нардепів

Усі депутати-мажоритарники від Тернопільщини, крім роботи у стінах Верховної Ради, активно долучалися до волонтерського руху.

За тиждень від початку бойових дій реанімував роботу Благодійний фонд Андрія Богданця «Допоможемо разом», який надає гуманітарну допомогу Збройним Силам і теробороні.

Після скандалу, пов’язаного з відкриттям Міжнародним Комітетом Червоного Хреста офісу в Ростові, Андрій Богданець звернувся до Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з проханням донести до відома української діаспори інформацію про неефективність та сумнівність діяльності МКЧХ в Україні.

Також депутат опублікував звернення до Міністра цифрової трансформації з пропозицією включити в перелік посад і професій, які підлягають бронюванню, спеціалістів ІТ-сфери, які займаються комп’ютерним програмуванням. 

Депутат Ігор Василів на своїй персональній сторінці у Facebook та на сторінці «Ігор Василів — Слуга Народу. Округ 164» детально описує свою волонтерську діяльність — забезпечення автотранспортом і пластинами до бронежилетів підрозділів ЗСУ, а також надання гуманітарної допомоги людям, які постраждали від агресії рашистів. 

Нардеп Володимир Гевко на власній сторінці у Facebook розповідає про допомогу внутрішньо переміщеним особам, які вимушені були покинути свої домівки через війну, яку веде російська федерація проти України. За його сприяння Збройні Сили отримали необхідні автомобілі, а цивільні — гуманітарну допомогу.

Депутат Іван Чайківський на своїй сторінці у Facebook розповідає про створення та діяльність координаційного штабу підтримки ЗСУ, а також про надання продуктових наборів тим, хто цього потребує (всього депутат планує роздіти 1 млн таких наборів). Повідомляє нардеп і про відправку 10 тисяч великодніх пасок мешканцям Сумської області та військовослужбовцям ЗСУ. Також парламентар розповідає про проєкт будівництва житла для внутрішньо переміщених осіб.

Не обійшов Іван Чайківський увагою і діяльність російської православної церкви та її заяви щодо війни в Україні. Депутат вказав, що діяльність МПЦ в Україні має бути припинена на законодавчому рівні, а проти її очільників слід ввести санкції.

Микола Люшняк на своїх офіційній та приватній сторінках у Facebook розповідає про надання допомоги переселенцям, забезпечення потреб ЗСУ в автомобілях, пальному, бронежилетах, тепловізорах, спальниках, карематах, шанцевому інструменті.