Більшість народних депутатів від Сумщини в умовах дії режиму воєнного стану продовжують активну діяльність. Парламентарі переважно зосереджуються на трьох напрямках: законотворчості, організації гуманітарної допомоги та інформаційному висвітленні воєнних дій.

Дев’ятеро депутатів поточного скликання парламенту пов’язані з Сумщиною. Серед них  шестеро мажоритарників – Тетяна Скрипка (Рябуха) (округ 157, «Слуга народу»), Ігор Васильєв (округ 158, «Слуга народу»), Максим Гузенко (округ 161, «Слуга народу»), Микола Задорожній (округ 162, «Слуга народу»), Ігор Молоток (округ 160, «За майбутнє») та Андрій Деркач (округ 159, позафракційний). Ще троє депутатів обрано за списком партії «Слуга народу» – Михайло Ананченко, Артем Ковальов та Антон Швачко (набув депутатських повноважень 7 вересня 2021 року у зв’язку з призначенням Дениса Монастирського міністром внутрішніх справ).

Законотворча діяльність

24 лютого 2022 року відбулося голосування щодо затвердження Указу Президента про введення воєнного стану в Україні. Троє нардепів із Сумщини (Андрій Деркач, Артем Ковальов та Ігор Молоток) значилися як відсутні, а решта їхніх колег із регіону підтримали згадане рішення. Втім, того ж дня «відсутній» Ігор Молоток розмістив на своїй сторінці відео, зняте перед будівлею парламенту.

3 березня 2022 року депутати ухвалили цілу низку законодавчих актів і навіть ділилися спільними фото з сесійної зали. Надалі більшість депутатів працювали у «звичному» режимі – розробляли законопроєкти та інформували виборців про ухвалені рішення. Майже всі депутати з Сумщини стали співавторами ухваленої Верховною Радою постанови про визнання дій Росії геноцидом.

Тетяна Скрипка за період дії воєнного стану (тут і далі щодо законотворчої роботи депутатів використано дані сайту Верховної Ради України станом на 20 квітня 2022 року) долучилася до розробки 7 законопроєктів, у тому числі про дистанційні засідання парламенту (7129), про заборону пропаганди російського режиму (7214 та 7215) і про реабілітацію населення, постраждалого внаслідок збройної агресії рф (7210). Останню з названих законодавчих ініціатив уже підписав Президент. Також депутатка активно звітує про всі ухвалені Верховною Радою закони – наприклад, про економічні заходи для підтримки бізнесу в умовах війни, звернення до міжнародних організацій з метою припинення збройної агресії рф та цілу низку актів, спрямованих на захист і безпеку держави.

Значно активнішою законотворчою діяльністю відзначився Ігор Васильєв. Із 24 лютого 2022 року він став співавтором 15 законопроєктів. Серед них, наприклад, проєкт про оптимізацію трудових відносин (7251), про можливість для іноземних громадян укладати контракт про проходження служби у військовому резерві (7230) та про захист інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності у період дії воєнного стану (7228). Останній уже підписав глава держави. У соціальних мережах Ігор Васильєв детально розповідає про окремі законодавчі ініціативи або коротко звітує про результати голосувань у парламенті.

За Андрієм Деркачем не зафіксовано жодних законодавчих ініціатив.

Ігор Молоток став співініціатором одного законопроєкту – про дистанційні засідання Верховної Ради. Однак нардеп активно звітує про ухвалені на пленарних засіданнях закони.

Максим Гузенко став співавтором 8 проєктів законодавчих актів. Переважно він надав перевагу таким самим сферам діяльності, як і його колеги, – реінтеграція та відновлення прав дитини (7231), деколонізація топонімії назв у населених пунктах України (7253) та реформування сфери містобудівної діяльності (7282). Нардеп активно інформує своїх виборців про результати голосувань парламенту.

7 законопроєктів стали доробком Миколи Задорожнього. Серед його ініціатив можна виділити проєкти щодо оптимізації трудових відносин (7251), щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (7133) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України в сфері освіти (7132). Останній вже підписаний Президентом. Нардеп останнім часом майже не розповідає про законотворчу діяльність, лише зрідка коротко звітує про роботу в сесійній залі.

Антон Швачко долучився до розробки 5 законопроєктів. Серед них, зокрема, проєкти актів щодо заборони політичних партій (7172-1) та про визначення статусу журналістів та членів їхніх сімей у зв’язку з агресією російської федерації (7252). Михайло Ананченко та Артем Ковальов за час дії воєнного стану стали співавторами лише одного законопроєкту – про дистанційні засідання Верховної Ради (7129). Всі троє народних обранців мало розповідають про законодавчу діяльність у своїх дописах.

Координація надання гуманітарної допомоги

Іншим важливим напрямком діяльності нардепів стала координація надання населенню гуманітарної допомоги. Наприклад, Тетяна Скрипка заявила, що її громадська приймальня у місті Суми перетворилася на «гуманітарний штаб», де кожен, хто цього потребує, може отримати допомогу. Також депутатка розповідала про зібрані в інших регіонах України гуманітарні вантажі для Сумщини та повідомляла про відкриття і функціонування «зелених коридорів» для міст Сумської області.

Ігор Васильєв також інформує про надання гуманітарної допомоги Сумщині. Іноді він звітується на своїй сторінці у соціальній мережі про надання спеціального обладнання місцевій територіальній обороні та відвідує окремі громади свого виборчого округу.Знайти інформацію про гуманітарні ініціативи обраного від 159 виборчого округу Андрія Деркача не вдалося. Зазвичай про свою діяльність він повідомляє через особистий сайт, але на момент написання цього матеріалу цей сайт не працює.

Ігор Молоток наприкінці лютого – на початку березня 2022 року висвітлював підготовку до відправки гуманітарних вантажів та розповідав про особливості оборони Києва. На початку квітня нардеп провів низку зустрічей у громадах на Сумщині – Конотопі, Ромнах та Охтирці.

Максим Гузенко також зрідка ділиться інформацією про гуманітарну складову своєї роботи. Зокрема, у перші дні широкомасштабного вторгнення він оприлюднював рахунки для збору коштів на екіпірування бійців територіальної оборони Сумщини, а в середині березня розповідав про зустрічі з керівниками громад та гуманітарних штабів для створення «зелених коридорів».

Населені пункти 162 виборчого округу, від якого обрано Миколу Задорожнього, постраждали чи не найсильніше на Сумщині. Охтирка зазнала серйозних руйнувань, а Тростянець протягом тривалого часу був окупованим. Імовірно, саме тому депутат багато уваги приділяє висвітленню питань гуманітарної допомоги. У середині березня 2022 року він розповідав про доставку допомоги для громад його виборчого округу, а після звільнення Тростянця повідомляв про розподіл «гуманітарки» у цьому місті та в сусідній Боромлянській територіальній громаді. Пізніше нардеп звітував про нові партії гуманітарної допомоги та про передання побутової техніки на потреби рятувальників Сумщини.

Активно інформував про гуманітарні питання на Сумщині Михайло Ананченко. У першій половині березня 2022 року він повідомляв про відкриття та функціонування гуманітарних коридорів в області. Пізніше, після звільнення Тростянця та інших територій, нардеп інформував про візити до Шостки, гуманітарну допомогу для деокупованих громад, запрошував отримати товари для дітей у Сумах та долучався до зустрічі з керівниками громад щодо налагодження життєдіяльності населених пунктів на Сумщині. До частини вказаних ініціатив долучався Антон Швачко.

Інформування громадськості і світу про війну в Україні

Народні депутати, пов’язані з Сумщиною, також працюють на «інформаційному» фронті. Зокрема, Ігор Молоток розповідав про ситуацію на Сумщині в ефірі всеукраїнських телевізійних каналів.

Микола Задорожній, своєю чергою, повідомляв глядачам іноземних ЗМІ про ситуацію в деокупованому Тростянці та в Україні загалом .

Михайло Ананченко інформує своїх виборців про місцеві новини – наприклад, про використання трофейної техніки. Також депутат став автором ініціативи «Впіймай диверсанта» на Сумщині – він обіцяв «10000 гривень кожному, хто спіймає диверсанта та передасть до правоохоронних органів». Крім того, нардеп спільно з представниками Сумської обласної ради розповідав парламентарям іноземних держав про військові злочини, вчинені за період окупації області