Голова Житомирської облдержадміністрації  Ігор Гундич сфотографувався з розгорнутим бюлетенем біля скриньки. Фото з бюлетенем зробив і Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Фото Ігор Гундич опублікував на своїй сторінці в мережі Facebook. На світлині він тримає в руках розгорнутий бюлетень, який опускає в скриньку для голосування. Прізвища кандидатів та позначки на фото розмиті, однак можна припустити, що коли було зроблено це фото, інші особи, які є на дільниці, могли побачити відмітку, за кого Ігор Гундич віддав свій голос.

«Проголосував за продовження реформ!», – написав він.

Фото з бюлетенем опублікував на своїй сторінці і Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Громадянський обов‘язок виконав», – написав він.

Відповідно до частини 1 статті 7 Закону України «Про вибори Президента України»: «Голосування на виборах Президента України є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування».

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирській області перші порушення: виборці проголосували до офіційного відкриття дільниці, деякі без паспортів. Також спостерігачі ОПОРИ фіксують нестачу скриньок і кабінок для голосування та повідомляють, що до виборчих дільниць підвозять виборців за ініціативи місцевої влади.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)