Миколаївський окружний адміністративний суд 19 листопада визнав протиправною бездiяльнiсть Миколаївської міської територіальної виборчої комісії та зобов’язав її зареєструвати офіційних спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА.

Нагадаємо, що 16 листопада під час засідання Миколаївська міська територіальна виборча комісія не прийняла  жодного рішення щодо реєстрації офіційних спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА. Тоді з 15 присутніх членів комісії дев’ятеро проголосували «за», п’ятеро – «проти», зокрема Людмила Булкіна (Партія Прогресу), Наталія Граца (Інтернет-партія України), Наталя Іосипова (партія «Нова політика»), Світлана Мазур (Ліберальна партія України), Наталя Боб-Федорченко (партія «Громада і Закон»), ще один член комісії − Ігор Панков від ВО «Батьківщина» − утримався.

17 листопада ОПОРА звернулась із позовом до Миколаївського окружного адміністративного суду. Ухвалою від 18 листопада суд витребував у відповідача необхідні докази для повного з'ясування обставин справи, а саме копію подання про реєстрацію офіційних спостерігачів за поданням керівника ОПОРИ, копії 23 заяв про згоду бути спостерігачами.

«Згiдно з частиною 6 статті 60 Виборчого кодексу України територіальна виборча комiсiя здiйснює реєстрацiю офiцiйних спостерiгачiв у вiдповiдному територiальному окрузi, забезпечує виготовлення та видачу їм посвiдчення за формою, встановленою Центральною виборчою комiсiєю, не пiзнiше нiж на третiй день пiсля внесення подання. Виходячи зi змiсту положень частини 3 статті 4 Виборчого кодексу України, першим днем обчисленого у днях строку, який вiдповiдно до цього Кодексу має початися у зв'язку з настанням певної подiї, є день, настyпний пiсля внесення подання про реєстрацiю офiцiйних спостерiгачiв. З огляду на те, що це подання були внесені 13 листопада, останнім для прийняття вiдповiдачем рiшення про реєстрацiю офiцiйних спостерiгачiв Всеукраїнської громадської органiзацiї «Громадянська мережа «ОПОРА» та видачi посвiдчень було 16 листопада 2020 року. В той час в зазначенi строки, з урахуванням вищевикладених обставин, жодного рiшення (про реєстрацiю або про вiдмову у реєстрацiї офiцiйних спостерiгачiв) Миколаївська міська ТВК не прийняла», − зазначається в рішенні суду.

У результаті суд вирішив, що доводи позивача знайшли своє підтвердження при розглядi справи по cyті позову, а вiдпoвiдaч не довів пpoтилeжнe. Тож позов Громадянської мережі ОПОРА суд задовольнив повністю, визнавши протиправною бездiяльнiсть Миколаївської мiської територiальної виборчої комісії щодо неприйняття рiшення про реєстрацiю 23 офiцiйних спостерігачів ОПОРИ.

«Суд дійшов висновку, що неприйняттям рiшення про реєстрацiю офiцiйних спостерiгачiв вiд ОПОРИ вiдповiдач порушує права 23 осіб щодо їхньої участi  у спостереженні за виборчим процесом, така бездiяльнiсть вiдповiдача суперечить виборчому законодавству», − сказано в судовому рішенні.

 

Також суд своїм рішенням зобов'язав міську ТВК зареєструвати спостерігачів за поданням від ОПОРИ та прийняти постанову про реєстрацію офіційних спостерігачів за цим поданням.

Окрім того, з відповідача буде стягнений судовий збiр у розмiрi 840,80 грн на рахунок Миколаївського окружного адміністративного суду.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)