16 листопада під час засідання Миколаївська міська територіальна виборча комісія не прийняла жодного рішення щодо реєстрації офіційних спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА.

Питання про реєстрацію 23 офіційних спостерігачів від Громадянської мережі ОПОРА на повторне голосування з виборів Миколаївського міського голови розглядалось Миколаївською міською ТВК двічі – 13 та 16 листопада. Однак в обох випадках рішення так і не було прийняте. Про це повідомляє спостерігач ОПОРИ.

Так, 13 листопада під час розгляду питання про реєстрацію спостерігачів ОПОРИ голова Миколаївської міської ТВК Євген Бабков повідомив членів комісії, що з приводу реєстрації офіційних спостерігачів він радився з куратором комісії в ЦВК Богданом Рахнянським, і той сказав, що спостерігачів потрібно реєструвати. Проте спостерігачка від ГО «Партія миколаївців» (голова ГО – Артем Ільюк, кандидат у депутати до Миколаївської міськради та голова Миколаївської міської організації партії «Опозиційна платформа – За життя») Ірина Косякова висловила думку, що Виборчий кодекс України не передбачає реєстрації офіційних спостерігачів на так званий «другий тур» виборів, тому спостерігачі,  які були зареєстровані за 5 днів до дня голосування 25 жовтня, продовжують свою роботу. Після такого обговорення лише 5 з присутніх на засіданні членів ТВК проголосували за реєстрацію спостерігачів ОПОРИ, ще 2 були проти, інші утрималися.

16 листопада Миколаївська міська ТВК знову розглянула питання про реєстрацію офіційних спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА. Голова ТВК Євген Бабков згадав про Постанову ЦВК №432 від 28 жовтня «Про роз’яснення щодо окремих питань організації підготовки та проведення повторного голосування з виборів депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч), сільського, селищного, міського голови»,  відповідно до якої реєстрація офіційних спостерігачів проводиться. Члени ТВК не заперечували, але результати голосування не були позитивними: з 15 присутніх членів комісії 9 проголосували «за», 5 – «проти», зокрема Людмила Булкіна (Партія Прогресу), Наталія Граца (Інтернет-партія України), Наталя Іосипова (партія "Нова політика"), Світлана Мазур (Ліберальна партія України), Наталя Боб-Федорченко (партія "Громада і Закон"), 1 – утримався, а саме Ігор Панков від ВО "Батьківщина". 

Варто зауважити, що подання про реєстрацію спостерігачів ОПОРИ були внесені до комісії 13 листопада. Згідно з частиною 6 статті 60 Виборчого кодексу України відповідна окружна або територіальна виборча комісія здійснює реєстрацію офіційних спостерігачів у відповідному територіальному окрузі, забезпечує виготовлення та видачу їм посвідчення за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, не пізніше ніж на третій день після внесення подання. Тобто 16 листопада  ─ кінцевий термін реєстрації спостерігачів.

Додамо, що комісія також не змогла зареєструвати 22 офіційних спостерігачів від ГО «Національний моніторинг». Це питання розглядалося двічі − 13 та 16 листопада. Голосування за нього не набрало необхідної кількості голосів.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)