26 вересня  представники Громадянської мережі ОПОРА виявили на автобусі у Надвірній агітацію за політичну партію «Платформа громад». Про порушення повідомили поліцію.

Наліпки «Країна починається з громади. Платформа громад» були розміщені на автобусі, який здійснює рейси «Надвірна – Івано-Франківськ».

Івано-Франківська обласна територіальна виборча комісія зареєструвала кандидатів у депутати Івано-Франківської обласної ради включених до єдиного та територіальних виборчих обласної організації «Платформа громад» 23 вересня. 

Відповідно до Виборчого кодексу агітація розпочинається на наступний день після реєстрації кандидатів. 

Як зауважує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА на Івано-Франківщині, розміщення агітації на користь політичної партії «Платформа громад» у транспорті загального користування суперечить частині 17 статті 57  Виборчого кодексу, яка забороняє розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування.

«ОПОРА звернулась у поліцію щодо перевірки цього факту, який може містити також ознаки порушення статті 212-14 «Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях» Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка встановлює відповідальність за розміщення громадянами агітації у заборонених місцях», - сказав координатор.

Раніше ОПОРА повідомляла, що на Прикарпатті створили одну обласну, шість районних та 15 міських ТВК. Відповідно до норм виборчого законодавства на другий день після їх утворення, ТВК провели перші засідання. З 21 по 25 серпня, у визначений Виборчим кодексом термін, на Прикарпатті районні виборчі комісій формували сільські та селищні територіальні виборчі комісії. Загалом сформовано 47 ТВК. Також повідомлялося, що в Івано-Франківську президент представив кандидатів від «Слуги народу» на місцеві вибори.

21-22 вересня на Прикарпатті ОПОРА зафіксувала 36 випадків розміщення білбордів з порушеннями.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.