Протягом 21-22 вересня  спостерігачі ОПОРИ фіксували на Івано-Франківщині порушення щодо  встановлення агітаційних білбордів. Йдеться про порушення строків проведення  агітації та розміщення білбордів без вихідних даних.

21 вересня у Івано-Франківську спостерігачі ОПОРИ спільно із працівниками поліції зафіксували  білборди із агітацією за  політичні партії «За майбутнє» із написом «Політична партія за майбутнє успішної країни. Приєднуйся» та «Української Галицької партії» із написом «Українська Галицька Партія. Християнська демократія», які мали необхідні вихідні дані, але були розміщенні поза строками проведення агітації, визначені Виборчим кодексом.

Також зафіксовано білборди із агітацією за політичні партії, розміщення яких порушують не тільки строки проведення агітації, а й розміщені без необхідних вихідних даних. Йдеться про партії «Слуга народу»,  «Голос»,  «Європейська солідарність» та «Перемога Пальчевського».

У Калуші зафіксовано білборди «Української партії» – «Завжди разом із громадою», «За майбутнє» – «Політична партія за майбутнє успішної країни. Приєднуйся» та УГП із написом «Українська Галицька Партія. Християнська демократія»,  які мали необхідні вихідні дані, але були розміщенні поза строками проведення  агітації.

На білбордах ВО «Батьківщина» – «20 років з Вами. Батьківщина»  розміщенні не усі необхідні вихідні дані. Зокрема відсутні відомості про підприємство, яке здійснило друк та замовника.

Також у Калуші були розміщені білборди політичних партій із порушенням строків проведення агітації та без необхідних вихідних даних. Зокрема білборди «Слуги народу», ЄС, «Перемоги Пальчевського».

У Верховині  також зафіксовано білборди  з агітацією за політичні партії розміщенні з порушенням строків проведення агітації та без необхідних вихідних даних від ЄС та «Слуги народу» .

У Косові ідентична ситуація. Але окрім ЄС та «Слуги народу» з порушенням строків проведення агітації та без необхідних вихідних даних також розміщені білборди партій «Перемога Пальчевського» та «За майбутнє».

22 вересня у Надвірній  зафіксовано агітацію на зовнішніх носіях:  УГП із написом «Українська Галицька Партія. Християнська демократія», які мали необхідні вихідні дані, але були розміщенні поза строками проведення агітації.

Також у Надвірній зафіксовано білборди із агітацією за політичні партії, розміщення яких  порушують строки проведення агітації та без необхідних вихідних даних. Йдеться про «Слугу народу», ЄС, «Перемогу Пальчевського», «За майбутнє» та ВО «Платформа громад».

ФОТО:

У Коломиї білборди з агітацією за політичні партії із порушенням строків проведення агітації та без необхідних вихідних даних розмістили: ЄС, «Слуга народу», «За майбутнє», «Платформа Громад», «Батьківщина», «Самопоміч», «Сила і Честь» та УНП.

З 15 по 20 вересня усі згадуванні політичні партії провели виборчі конференції із висунення кандидатів на місцеві вибори. За інформацією, керівництва Івано-Франківської обласної та районних територіальних виборчих комісій, станом на 22 вересня не було зареєстрованого жодного виборчого списку кандидатів.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 22 Виборчого кодексу України,  партії уже стали суб’єктами виборчого процесу .  Відтак, замовлення та розміщення політичної реклами (агітаційних матеріалів) цих  партії на носіях зовнішньої реклами, в яких зазначено назву організації партії, її символіка, гімн, прапор, розпізнавальний знак, девіз, логотип, передвиборний слоган, гасло  має ознаки  передвиборної  агітації.

Відповідно до частини 1 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування, згідно частини 3 цієї статті – передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється. Розміщення  партіями  передвиборної  агітації  після висування списку кандидатів та до їх реєстрації розцінюється, як проведення передвиборної агітації поза встановлених законом строками.

Передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандитата, організацію партії – суб'єктів виборчого процесу. Одним із видів передвиборної агітації є розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами. До передвиборної агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії – суб’єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій (організацій партій) – суб’єктів відповідного виборчого процесу.

Відповідно до частини 2 статті 57 Виборчого кодексу України друковані матеріали  зовнішньої реклами (агітації ) повинні містити  відомості  про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника таких матеріалів. Не на усіх білбордах партій були вказані  визначенні законом  вихідні дані. Спостерігачі ОПОРИ звернулись до поліції із заявами про правопорушення щодо вищенаведених фактів.

«Наведенні приклади проведення агітації поза строками виборчої кампанії та відсутність вихідних даних на зовнішній агітації може мати ознаки порушення частини 1 статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення та порушення статті 212-13 КУпАП. Загалом представники ОПОРИ написали 36 повідомлень про вчинення адміністративних правопорушень», – каже координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області.

Нагадаємо, раніше ОПОРА повідомляла, що на Прикарпатті створили одну обласну, шість районних та 15 міських ТВК. Відповідно до норм виборчого законодавства на другий день після їх утворення, ТВК провели перші засідання. З 21 по 25 серпня, у визначений Виборчим кодексом термін, на Прикарпатті районні виборчі комісій формували сільські та селищні територіальні виборчі комісії. Загалом сформовано 47 ТВК.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)