Впродовж липня політичні партії та політики 93 рази рекламували дописи в Facebook, спрямовані на аудиторію Миколаївської області. Рекламу в соцмережі використовували сім потенційних кандидатів, три політичні партії, один народний депутат та один політик національного рівня. Про те, хто скористався інструментом політичної реклами та які повідомлення таргетував, йдеться в матеріалі Громадянської мережі ОПОРА.

За даними сервісу Fb Analyzer найбільш активно політичну рекламу на жителів Миколаївської області таргетували місцеві політики. Так, Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич рекламував політичні дописи одразу з двох сторінок – «Прайм-тайм з Олександром Сєнкевичем» та «Олександр Сєнкевич – мер Миколаєва», розмістивши  загалом 28 оголошень. Більшість рекламних дописів Олександра Сєнкевича були присвячені інфраструктурним проблемам Миколаєва. Максимальні витрати на політичну рекламу в Facebook становили 2 772 долари. 15 дописів на політичну тематику у липні розмістив лідер громадського об'єднання міста Миколаєва «Відповідь Є!» Олександр Жолобецький, витративши на рекламу до 1 585 доларів. В оголошеннях йшла мова про творчий конкурс «Миколаїв 2025» для дітей до 16 років, канал політика на Youtube «Відповідь Є!».

Депутат Миколаївської міської ради від «Опозиційного блоку» Ігор Дятлов  у  липні п’ять разів скористався рекламним послугами Facebook. Зокрема в його дописах йшлося про проблеми реконструкції Інгульського мосту, легалізації грального бізнесу. Максимальні витрати на політичну рекламу в Facebook становили 495 доларів. П’ять політичних оголошень розмістив депутат Миколаївської обласної ради VII скликання Олег Мудрак, витративши на них до 495 доларів.  Більшість із них були присвячені темам завершення ремонту в сквері «Серце міста».

У свою чергу, депутат Миколаївської облради від «Опозиційної платформи - За життя» Максим Невінчаний розмістив чотири політичні оголошення на загальну суму до 396 доларів, присвячені транспортній стратегії Миколаєва. Колишній народний депутат Артем Ільюк витратив на три рекламні оголошення до 297 доларів. У них йшлося про транспортні проблеми обласного центру, міську програму «Безпечне місто». Голова ГО «Миколаїв-єдина родина» Владислав Чайка у липні таргетував на аудиторію Миколаївської області два оголошення, витративши на них до 198 доларів. Вони стосувались транспортних проблем та його зустрічі з керівництвом Миколаївського коледжу залізничного транспорту.

Також політична реклама через Facebook демонструвалася аудиторії Миколаївської області зі сторінок трьох партій: «Слуга народу. Миколаївщина» (шість оголошень, максимальні витрати – 594 долари), «Миколаївська Батьківщина» (чотири оголошення, максимальні витрати − 396 доларів) та «Партія Шарія. Миколаїв» (одне оголошення, максимальні витрати – 99 доларів). Цю інформацію можна знайти на сервісі FbAnalyzer.

12 рекламних оголошень було запущено з Facebook-сторінки «Слуга Народу – Олександр Пасічний – округ 127», максимальні витрати на рекламу становили 1 188 доларів. Більшість із них стосувались відновлення пам’ятнику в селі Нечаяне, візитів народного депутата Олександра Пасічного до лікарень.

Два рекламні оголошення таргетував на миколаївську аудиторію лідер парії «Українська стратегія Гройсмана», витративши на них максимально 198 доларів. У дописах йшлося про постанову щодо нового районного поділу.

«Як можна помітити, чим ближче до виборів, тим більше сторінок у мережі Фейсбук використовують політичну рекламу. Така форма комунікації з виборцями стає все більш поширеною. Але слід пам’ятати, що вся реклама, що стосується виборів та суспільно важливих питань, має бути промаркована відповідно до вимог Facebook. А під час виборчого процесу кошти на цю рекламу повинні використовуватись виключно з виборчого фонду відповідного суб’єкта».

ОПОРА нагадує, що за правилами соцмережі, які почали діяти минулого року, вся політична реклама має бути відповідно маркована. Фейсбук-користувачі можуть самостійно відслідковувати дотримання цих норм і, помітивши політичний допис без належного маркування, надіслати скаргу.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)