Українці за кордоном вважають, що з першими повоєнними виборами після завершення воєнного стану слід зачекати. 

Про це свідчать дані дослідження «Медіаспоживання та громадсько-політична активність українців за кордоном» проведеного за аналітичними напрацюваннями й на замовлення Громадянської мережі ОПОРА. 

Так, 67% респондентів планують повертатися в Україну. Безпека в регіоні, з якого вони походять, є одним із найважливіших факторів для повернення (43%). До того ж політичними подіями країни перебування постійно цікавляться лише 24% опитаних. Здебільшого це респонденти, які переїхали задовго до повномасштабного вторгнення. Натомість політичні події в Україні — як на загальнонаціональному, так і на місцевому рівнях —  викликають сильний інтерес  (українськими подіями цікавляться 82% опитаних,  життям міста або села, з якого вони приїхали, — 74% респондентів).

Крім того, більшість респондентів задекларували свою високу виборчу активність. Найбільше готові голосувати на майбутніх виборах ті, хто завжди голосує. Для частини молодих респондентів майбутні повоєнні вибори будуть першими в їхньому житті, і ця категорія теж висловлює досить високу готовність голосувати. 

Лише 16% респондентів вважають, що вибори варто проводити відразу після завершення воєнного стану. 70% думають, що їх слід відтермінувати: на 3–6 місяців (28%), близько року (30%) або навіть кілька років (13%).

Більшість респондентів найбільш імовірно  братимуть участь у виборах у випадку, якщо на той момент перебуватимуть в Україні (78%) або якщо працюватиме електронне голосування (77%). У разі організації виборів за кордоном на дільниці кількість респондентів, які готові проголосувати, скорочується до 60%. Проголосувати поштою готові 59% респондентів.

Готовність голосувати на виборах суттєво не відрізняється по країнах. Однак загалом менш політично активними є респонденти, опитані в Угорщині та частково Ізраїлі, Іспанії й США — на їхні наміри голосувати дещо більше впливає тип процедури виборів. 

Найвищий рівень довіри серед респондентів має голосування на дільниці (76%). Дещо скептичніше вони налаштовані щодо електронного голосування — цій формі довіряють 68% опитаних. Найнижчий рівень довіри має поштове голосування (48%).

Більшості респондентів складно відповісти на питання щодо виборчих списків та окремих кандидатів від переселенців у владі — 42% опитаних утрималися від відповіді. Серед тих, хто відповіли на це запитання, думки розділилися: 36% вважають, що список кандидатів на закордонному виборчому окрузі не має відрізнятися, а 22% переконані, що потрібен окремий список кандидатів, які представлятимуть переселенців. 

Дослідження «Медіаспоживання та громадсько-політична активність українців за кордоном» проведене за аналітичними напрацюваннями й на замовлення Громадянської мережі ОПОРА. Опитування виконала Соціологічна група Рейтинг протягом 8 квітня — 19 травня 2023 року у Великій Британії, Ізраїлі, Іспанії, Німеччині, США, Угорщині та Чехії.

За коментарями щодо результатів дослідження звертайтеся: [email protected]

Ця ініціатива реалізована Громадянською мережею ОПОРА за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Будь-які думки, висловлені в цьому матеріалі, належать ОПОРІ та не обов’язково відображають погляди уряду Сполучених Штатів Америки.