Верховна Рада України проголосувала за офіційне визнання росії державою-терористом, а дії російських окупантів — геноцидом українського народу. Подібні політичні заяви зробили й лідери інших країн. У цьому тексті ОПОРА зібрала, хто вже заявив про геноцид українців. 

14 квітня 2022 року Верховна Рада України ухвалила Постанову “Про Заяву Верховної Ради України "Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні" (реєстр. №7276), якою вказала, що вчинені збройними силами російської федерації грубі порушення законів та звичаїв війни вважаються такими, що спрямовані на знищення українського народу.

Проєкт відповідної постанови надійшов до Верховної Ради 11 квітня. Цього ж дня голова парламенту Руслан Стефанчук написав на своїй Facebook-сторінці, що метою воєнної агресії рф в Україні є системне й послідовне знищення Українського народу і його самобутності, позбавлення його права на самовизначення та самостійний розвиток. “Україна звертається до міжнародної спільноти з проханням визнати вчинення росією геноциду Українського народу, а також злочинів проти людяності та воєнних злочинів в Україні. Викриття істинних намірів росії допоможе ініціювати притягнення до відповідальності всіх винних осіб та зупинити геноцид Українців!” — зазначив Руслан Стефанчук. 

Тож у своїй заяві Верховна Рада України звернулася до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів та парламентів іноземних держав щодо визнання вчиненого російською федерацією геноциду українського народу, а також злочинів проти людяності та воєнних злочинів на території України.

Наразі в різних країнах триває збір доказів для офіційного ухвалення такого рішення.  Хоча ще 23 березня Польський Сейм ухвалив резолюцію про вчинення росією воєнних злочинів і злочинів проти людяності, а також порушення прав людини  в Україні. “Сейм Республіки Польща рішуче засуджує акти тривалого насильства, воєнні злочини, злочини проти людства, акти геноциду, системні порушення прав людини та інші злочинні порушення міжнародного права, вчинені на території суверенної України збройними силами  Російської Федерації разом із союзниками за наказом військових головнокомандувачів під прямим суверенітетом президента Володимира Путіна", — ідеться в резолюції. На початку квітня нижня палата Сейму Польщі також прийняла резолюцію з таким текстом: “Ми вражені свідченнями неймовірної жорстокості російської армії, яка бере участь у незаконному нападі на незалежну українську державу. Ми закликаємо міжнародне співтовариство відреагувати на це відповідно до масштабів злочину, вчиненого проти українського народу". У документі підкреслено, що свідомо скоєні систематичні акти насильства проти цивільних чоловіків і жінок "мають ознаки геноциду".

Поки формується доказова база та визначається офіційне рішення, лідери США, Канади, Колумбії, Латвії, Естонії вже публічно називали російські злочини геноцидом Українського народу.

Так, 12 квітня президент США Джо Байден під час відвідин заводу з виробництва етанолу в Айові говорив про внутрішні потреби США, але також зауважив: "Ваш сімейний бюджет, ваша здатність заправляти свій бак — усе це не повинно залежати від того, чи оголошує диктатор війну і чи вчиняє геноцид на відстані пів світу". Згодом журналісти перепитали Байдена про цю фразу. "Так, я назвав це геноцидом. Стає дедалі зрозумілішим, що Путін просто намагається знищити ідею навіть бути — бути українцем", — сказав Президент США перед тим, як сісти в літак. Кількість доказів цього, за словами Байдена, зростає, і зараз ситуація інша, "ніж була ще тиждень тому": "Дедалі більше з'являється доказів у буквальному сенсі жахливих речей, які росіяни зробили в Україні. І ми будемо дізнаватися все більше і більше про завдану шкоду".

Наступного дня навіть попередник Байдена на посаді Дональд Трамп, критикуючи політику президента-демократа, яка, за його словами, призвела до рекордно високої інфляції, завершив свою промову тезою: "А тепер додайте до цього те, що відбувається в Україні. Це геноцид".

Напередодні ще один представник США, радник із питань національної безпеки Джейк Салліван, сказав: “Ми бачили звірства, ми бачили воєнні злочини, ми ще не бачили, щоб рівень систематичного позбавлення життя українського народу став на рівень геноциду”.

13 квітня дії російських військових в Україні геноцидом назвав президент Колумбії Іван Дуке: “Те, що відбувається в Україні, — це геноцид. І це має припинитися. Це божевілля”.

Дії російської армії в Україні охарактеризував як геноцид і прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо. "Я думаю, абсолютно правильно, що все більше людей використовують слово "геноцид" щодо того, що робить Росія, що зробив Володимир Путін", — заявив він журналістам у Квебеку. "Ми бачили це бажання атакувати цивільне населення, використовувати сексуальне насильство як зброю у війні. Це абсолютно неприйнятно", — наголосив канадський політик.

Латвійський прем'єр-міністр Кріш'яніс Каріньш теж вважає, що дії росії в Україні відповідають поняттю "геноцид". “За всіма ознаками росія намагається знищити український народ. На мою думку, це геноцид”, — сказав Каріньш.

Прослухавши у залі парламенту 13 квітня відеозвернення Президента України Володимира Зеленського, естонська прем'єр-міністерка Кая Каллас заявила: "Керівництво росії наочно продемонструвало своє бажання знищити Українську державу та український народ і на словах, і на ділі. У війні росії проти України є явні ознаки геноциду. При цьому ми ще не бачили всієї повноти кремлівських злочинів. Людські страждання у Маріуполі ще не дійшли до нас у всіх барвах".

На засіданні ВРУ, де парламент ухвалив вищезгадану Постанову, виступав і Маршалок Сенату Республіки Польща Томаш Гродзький. Він наголосив: “Ми довго жили разом як два народи в одній державі в хороші та погані часи. І ми підтверджуємо  українську ідентичність та самобутність. Але російський імперський шовінізм призвів до злочину геноциду. Я цілеспрямовано кажу про це, тому що дехто дуже прискіпливо аналізує:  російські злочини в Маріуполі, Бучі, Харкові та десятках інших міст — це просто військові злочини чи це геноцид? Мирних жителів України вбивають тільки тому, що вони українці. Якщо це не геноцид, то що тоді геноцид?!

Також спільну заяву про визнання геноцидом злочинів Росії в Україні оприлюднили голови комітетів закордонних справ Литви, Латвії, Естонії, Польщі, Румунії та Чехії.

Що таке геноцид, як цей термін пояснює міжнародне право, читайте за посиланням.

ЗВЕРТАЄМО ВАШУ УВАГУ!

Після відновлення широкомасштабної агресії росії проти України Громадянська мережа ОПОРА як неурядова організація, що має значний досвід спостереження за виборчим процесом в Україні та фіксації виборчих правопорушень, спрямувала свої зусилля також і на сприяння належному документуванню міжнародних злочинів, скоєних під час російського вторгнення. Команда ОПОРИ створила вебресурс https://russiancrime.org та закликає громадян вносити відому їм інформацію про воєнні злочини, свідками яких вони стали.