Звільнення всієї території України і припинення бойових дій не означає завершення війни. Необхідно створити такі умови, щоб нова агресія Росії не була можливою у майбутньому. Українці стали суб’єктами історії, а отже, світ має звикнути, що «нічого про Україну без України». 

Громадянська мереда ОПОРА відвідала презентацію позиційного документу «Ніколи знову 2.0. Маніфест сталого миру», яка відбулася 4 березня у Мистецькому Арсеналі в Києві. Ми поспілкувалися з авторами документу та дізналися: 

  • що таке Маніфест сталого миру:
  • чому представники українського громадянського суспільства вирішили окреслити рамки української перемоги;
  • кому адресований цей документ; 
  • яким є бачення авторського колективу щодо стратегія виходу РФ з війни в Україні після повної поразки;
  • яким має бути відновлення справедливості для українців, котрі опинилися на окупованих територіях України та пережили всі звірства російської агресії;
  • як бути із концепцією «русского міра» та імперською історичною пам’яттю.

Відповіді Ярослава Грицака, професора Українського Католицького Університету, Ганни Гопко, голови правління Мережі захисту національних інтересів «АНТС», співзасновниці Міжнародного центру української перемоги (ICUV), Олександра Сушка, виконавчого директора Міжнародного фонду «Відродження» та Павла Клімкіна, міністра закордонних справ України (2014 - 2019) у нашому репортажі:

Повний текст Маніфесту https://www.oporaua.org/report/viyna/24555-manifest-stalogo-miru-svit-pislia-nashoyi-peremogi

«Ми, автори цього маніфесту, представники українського громадянського суспільства, віримо, що втілення ідей цього документу унеможливить наступну агресію та забезпечить сталий мир в інтересах всіх народів, на практиці — не тільки в Західній, але й у Центрально-Східній Європі — реалізувавши гасло “ніколи знову”», — йдеться в тексті Маніфесту.

Нагадаємо, як одна з авторок Маніфесту Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі ОПОРА, співзасновниця Міжнародного центру української перемоги, презентувала позиційний документ  18 лютого на закритій вечері під час Мюнхенської безпекової конференції-2023.