Університети унеможливили користування додатком для студентів, викладачів і відвідувачів, під’єднаних до локальних мереж Wi-Fi. 

Протягом минулих місяців таке рішення прийняло близько 20 вищих навчальних закладів США, мотивуючи його загрозою національній безпеці. 

Американські чиновники побоюються, що китайські спецслужби зможуть отримати доступ до персональних даних користувачів додатка. Ще у 2020 році Дональд Трамп намагався заборонити американським компаніям проводити будь-які операції з китайською компанією ByteDance, що є власницею тіктоку, через загрозу національній безпеці. Втім, через юридичні перепони та поразку на президентських виборах йому це не вдалося.  

Окремі штати вирішили самостійно частково блокувати тікток — наприклад, заборонили користуватися ним державним службовцям та встановлювати його на робочі девайси. Вже 13 грудня 2022 року депутати сенату запропонували заблокувати мережу на федеральному рівні, тобто у всіх штатах. Деякі університети не залишилися осторонь і теж підхопили хвилю блокування додатка, регулюючи свою діяльність відповідно до закону. 

Майже всі соціальні мережі збирають інформацію про те, як користувачі взаємодіють із контентом, та інші персональні дані. Вони використовують їх, щоб налаштовувати свої алгоритми та пропонувати вам бажаний контент. Однак із тіктоком не все так просто. 

Адміністрація Трампа, мотивуючи у 2020 році заборону транзакцій з ByteDance, зазначила: “Тікток автоматично збирає величезну кількість інформації щодо своїх користувачів, зокрема інформацію про мережеву активність, таку як дані про місце перебування, історії вебперегляду і пошуку. Цей збір даних дає можливість Комуністичній партії Китаю отримати доступ до особистої та конфіденційної інформації американців”.

У липні 2022 видання BuzzFeed розповіло про витік 80 аудіозаписів внутрішніх зустрічей команди “Тікток”, записаних з вересня 2021 до січня 2022 року, де китайські співробітники компанії стверджували, що неодноразово отримували доступ до закритих даних про американських користувачів.

Даючи коментар “The Guardian”, представник додатка наголосив, що “Тікток” — незалежна платформа, основна команда якої базується в Сінгапурі. Також він сказав, що тікток не використовує даних більше, ніж будь-яка інша соціальна мережа. 

Однак навіть якщо тікток і справді незалежний та не зловживає інформацією про своїх користувачів, американські юристи та політологи бояться, що мережа може використовувати свої ресурси для маніпуляцій та пропаганди. Зокрема, слід враховувати, що між комуністичним Китаєм та США існують непорозуміння та холод у відносинах. 

Університети забороняють доступ до певних вебсайтів чи додатків з локальної мережі Wi-Fi. Разом з тим, таке блокування доволі легко обійти. Замість того, щоб підключатися до мережі, можна використовувати мобільний інтернет, де такого блокування немає. 

Не всі студенти підтримують блокування. Одні зазначають, що такі заходи просто не працюють, адже не можливо змусити усіх видалити тікток з телефону. Краще мати надійніші гарантії захисту особистої інформації: спеціальний закон про безпеку даних, прозорість їх зберігання та обов’язкове шифрування повідомлень між користувачами.  

Інші прихильники свободи інтернету кажуть, що такі заходи рівнозначні цензурі та суперечать принципу свободи слова, описаного у першій поправці до Конституції США. 

Тікток дуже популярний серед молоді, якій важко змиритися з його поступовим блокуванням, навіть зважаючи на можливу загрозу витоку персональних даних та загрозу національній безпеці країни. 

За даними соціологічного опитування Громадянської мережі ОПОРА, тікток як джерело отримання новин використовують 11% українців. Як розповідає аналітик ОПОРИ Роберт Лорян, динаміка показує, що ця кількість надалі лише зростатиме. “Ще більше наших співвітчизників, від військових до неповнолітніх, використовують його як джерело розважального контенту, — каже експерт. — Тому питання збору та використання даних користувачів сьогодні особливо актуальне для України. Адже одного дня Комуністична партія Китаю може змусити компанію ByteDance поділитися даними щодо українських користувачів і згодом передати їх російським спецслужбам. Якщо цього не відбувається вже зараз”.