У жовтні витрати на просування в соціальній мережі Facebook та Instagram завдяки інструменту політичної реклами зросли порівняно з вереснем і становлять від 268 223 до 376 034 доларів*. Загалом рекламні публікації політичного контексту протягом місяця транслювалися на 1244 сторінках українських політиків та партій, а також дотичних до політики акаунтів. Серед усіх публікацій 7,6%  не були марковані як політична реклама, чим порушували правила Facebook і були заблоковані.

Найбільше політичних реклам транслювалося 18 та 29 жовтня, напередодні дня голосування 31 жовтня. Фактично тоді ж, 19 та 28 жовтня, було інвестовано найбільше коштів у просування цих публікацій.

Топ-10 найщедріших рекламодавців жовтня

Серед десяти сторінок, з яких у просування політичного контенту було залучено найбільше коштів, чотири є офіційними сторінками кандидатів на виборах у двох округах (на Черкащині та Херсонщині), а також у Харкові. Загальні інвестиції топ-10 відповідно до даних Facebook Ad Library Report — 53 738 американських доларів на промо 977 постів. Окрім сторінок кандидатів, це сторінки трьох політичних партій; сторінка колишнього народного депутата та лідера політичної партії, а також ЗМІ.

Майже однакові суми інвестували в жовтні в передвиборчу агітацію на своїх сторінках кандидат від партії “Слуга народу” на Черкащині Віталій Войцехівський та кандидат на посаду харківського міського голови самовисуванець Костянтин Немічев — по 8588$ та 8586$ відповідно. Щоправда, відповідно до попередніх результатів голосування (за даними ОВК №197 та Харківської міської ТВК), перемогу на виборах здобув лише Войцехівський.

4216 доларів витратила на агітаційну кампанію в соцмережах у жовтні кандидатка на посаду міського голови Харкова самовисуванка Аліна Мустафаєва. На користь ще одного учасника змагання за крісло мера самовисуванця Михайла Добкіна цього місяця також агітувала сторінка всеукраїнського онлайн-видання RegioNews.ua (майже 90% рекламного контенту сторінки було налаштовано на покази користувачам із Харківщини, витрати   2892$). На обох цих сторінках в рекламних повідомленнях Михайло Добкін та Аліна Мустафаєва протиставлялися опоненту та виконувачу обов’язків міського  голови Харкова Ігорю Терехову, також досить часто траплялися звинувачення останнього у корупції, недосконалості управління містом та неправдивості його висловлювань. На сторінці Партії Шарія, політсили,  від якої балотувався на мера Харкова піарився Володимир Плетньов, за жовтень було опубліковано 68 платних публікацій про кандидата вартістю 3559 доларів. Прикметно, що до цього реклама на сторінці публікувалася востаннє у квітні 2021 року.

Також серед найбільших витрат на політичну рекламу у жовтн і  сторінка кандидата  від “Європейської солідарності” в окрузі №184 (Херсонщина) Ігоря Йосипенка. Він витратив у жов тні 7003$.

Cторінка партії “Слуга Народу”, сторінка політичної партії “За майбутнє” щомісяця активно використовують можливості реклами у соцмережах для онлайн-комунікації зі своїми прихильниками та для просування позицій партії із різних соціально-економічних питань. Оскільки політична партія “Слуга народу” мала кандидатів, які змагалися за депутатський мандат на проміжних виборах у двох округах, то деякі рекламні пости були присвячені темі виборів, проте витрати на їх трансляцію не значні — до 100$. Загалом партія витратила на просування в соцмережах 8257$. На аналогічний контент, який водночас звучав із критикою влади,  політична партія “За майбутнє” витратила 3814 доларів у жовтні.

3530 доларів витратив на політичну рекламу лідер Радикальної партії Олега Ляшка, народний депутат чотирьох скликань Олег Ляшко. На своїй сторінці він промотує власні виступи на різних телеефірах з критикою влади. 

  

* Оскільки Facebook Ad Library report не подає точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 $, то при аналізі витрат рекламодавців отримуємо дві суми    мінімальну та максимальну.

Читайте також: 

Якщо ви бажаєте самостійно дослідити витрати політичної партії або конкретного політика, скористайтеся Бібліотекою реклами Facebook та аналізатором політичної реклами, який розробила ОПОРА.