Міністерство фінансів зазначає, що доручення про повернення невикористаних коштів розподілених державних субвенцій містить гриф “для службового користування”, тому не надає його для ознайомлення громадськості. Таку відповідь на інформаційний запит отримала Громадянська мережа ОПОРА.

На початку вересня у ЗМІ з'явилася новина, що Державна казначейська служба України на виконання доручення Міністерства фінансів України звернулася до місцевих громад з проханням повернути кошти на соціально-економічний розвиток територій, які були перераховані напередодні.

Мотиви такого рішення Міністерства невідомі. Тому представник ОПОРИ направив інформаційний запит до Міністерства фінансів з проханням надати копію відповідного доручення, щоб зрозуміти його суть і підстави. Проте у відповідь на запит нам повідомили, що запитувана інформація належить до інформації з обмеженим доступом, оскільки відповідне доручення містить гриф “для службового користування”. ОПОРА повторно звертатиметься до Уряду з вимогою розкрити вказану інформацію як таку, що є суспільно важливою та такою, що не може бути засекреченою від громадськості.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, надання документові грифу “для службового користування” не може автоматично слугувати підставою для відмови у наданні вказаного документа на запит в порядку Закону України “Про доступ до публічної інформації”. Щоб відмовити у наданні такого документа, органу влади слід обґрунтувати відмову, навівши вагомі підстави, передбачені в Законі про доступ. Більше того, видається дуже спірним встановлення статусу “для службового користування” документу, що стосується розпорядження державними ресурсами. Згідно із законодавством така інформація апріорі має бути відкритою для громадськості, адже становить суспільний інтерес.

Нагадаємо, 23 січня 2019 року Кабмін оприлюднив розпорядження, яким розподілив 824 мільйони гривень на соціально-економічний розвиток у частині фінансування 2 805 об’єктів та заходів у різних областях України. 

5 червня під час засідання Кабінету Міністрів України було підтримано розпорядження стосовно другого розподілу субвенцій з Державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Цим розпорядженням було розподілено майже 1 мільярд бюджетних коштів. Рішення було прийнято без обговорення та йшло пакетом разом зі значною частиною інших проєктів актів. 

У цей самий день ОПОРА оприлюднила заяву щодо унеможливлення використання бюджетних ресурсів у агітаційних цілях. Станом на той момент представники ОПОРИ зафіксували більше півтори тисячі випадків використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації на користь народних депутатів та парламентських політичних партій. Найбільше таких випадків стосується саме субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій.

10 липня, під час розпалу виборчої кампанії, Кабінет Міністрів України розподілив чергові 900 млн грн субвенції на соціально-економічний розвиток територій. Загалом було закладено кошти на 1 885 об’єктів. 

21 липня відбулися позачергові парламентські вибори, у результаті яких 30 серпня був сформований новий Уряд, який очолив Олексій Гончарук.

10 вересня 2019 року територіальні органи Державної казначейської служби на виконання доручення Міністерства фінансів від 6.09.2019 №05220-18-10/188ДСК заблокували видатки на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій та звернулись до органів місцевого самоврядування з вимогою надати письмову згоду на повернення цих коштів. 

11 вересня Асоціація міст України направила звернення до Прем'єр-міністра України Олексія Гончарука з проханням зобов'язати Міністерство фінансів відкликати свій лист до Державної казначейської служби. Асоціація міст України наполягає на тому, що відсутні жодні законодавчі підстави для повернення вищенаведених коштів.

20 вересня Міністр фінансів України Оксана Маркарова представила у Верховній Раді проєкт Державного бюджету України на 2020 рік. У документі не закладено коштів субвенції на соціально-економічний розвиток.