Раніше Громадянська мережа ОПОРА вже розповідала, як народні депутати, обрані у парламент від Рівненщини, працюють, аби наблизити перемогу. Вони активно займаються волонтерством, підтримують військових і постраждалих від російської агресії, зустрічаються з виборцями та продовжують роботу у Верховній Раді. Як народні обранці, зважаючи на сучасні виклики, виконують свою першочергову місію — врегульовувати суспільні відносини —  розбираємося у цьому матеріалі.

Відповідно до ст. 93 Конституції України, право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України належить Президентові України, народним депутатам України та Кабінету Міністрів України.

За період із 24 лютого до 27 липня цього року в парламенті зареєстровано 747 проєктів законів та постанов. Із них більше 90%, а саме 675, належать депутатам, ще 49 проєктів  ініціював Кабмін і 23 — Президент. Законопроєктів за цей час зареєстрували 500. Наразі ухвалено й підписано 112. Авторами 90 з них є саме народні депутати України, 11 — Президента і ще 11 — Кабмін.

До підготовки чи реєстрації скількох актів долучилися нардепи-мажоритарники із Рівненщини, якої тематики ці акти стосувалися і на якій стадії розгляду вони перебувають, розглянемо далі.

Нагадаємо, що Рівненську область у Верховній Раді представляють п’ять депутатів-мажоритарників. Троє з них входять до фракції «Слуга народу» (Олександр Ковальчук, Олександр Аліксійчук та Сергій Литвиненко), один — позафракційний (Роман Іванісов), а ще один — Віктор М’ялик — член депутатської групи «За майбутнє».

Олександр Ковальчук

Депутат є членом фракції «Слуга народу» й обраний в окрузі №152. На своїй Facebook-сторінці парламентар системно інформує виборців про роботу парламенту, а також розповідає про важливі законопроєкти, над якими він працював.

За інформацією з сайту Верховної Ради, Олександр Ковальчук разом із колегами став ініціатором 2 проєктів постанов парламенту і 19 законопроєктів:

Зазначимо, що у кількох законопроєктах депутат є першим, тобто «головним» ініціатором. Це означає, що саме він подавав відповідні проєкти на реєстрацію. Зокрема, це такі ініціативи:

  • «Про внесення змін до Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» щодо порядку преміювання посадових осіб органів місцевого самоврядування»
  • «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об'єктом оподаткування якими є транспортні засоби)»
  • «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо вдосконалення процедури оподаткування транспортних засобів, що ввозяться на митну територію України)»
  • «Про внесення зміни до розділу XXІ «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, що використовуються для забезпечення зберігання зернових та/або олійних культур»
  • «Про внесення зміни до розділу XXІ «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, що використовуються для забезпечення зберігання зернових та/або олійних культур».

Тематично законопроєкти, до ініціювання яких дотичний Олександр Ковальчук, переважно стосуються економічної політики — 15 актів. Це й не дивно, оскільки депутат є членом відповідного парламентського комітету. Чимало ініційованих ним проєктів законів покликані врегулювати питання, які виникли через російську агресію, та внести зміни до Податкового і Митного кодексів.

Також по одному законопроєкту депутата належать до сфер державного будівництва, галузевого розвитку, соціальної та правової політики.

Наразі 2 закони вже прийнято і підписано, 2 — очікують на друге читання, 2 — готуються на друге читання, 5 — очікують розгляду, 7 — опрацьовуються у комітеті, 1 не включено у порядок денний.

Щодо 2 проєктів постанов, розроблених за участі нардепа, — а вони за своїм змістом були заявами парламенту — обидві прийняті і підписані.

Роман Іванісов

Цей депутат обраний в окрузі №153 і балотувався від партії «Слуга народу», а зараз є позафракційним. Парламентар активно інформує виборців про прийняті парламентом рішення та їх вплив, іноді розповідає про роботу над законопроєктами у парламентському комітеті з питань антикорупційної політики. Ще раніше на своїй Facebook-сторінці він зазначав: «Завдання Верховної Ради — законодавчо максимально захистити нашу державу у ці важкі часи».

За інформацією із сайту Верховної Ради України Роман Іванісов разом із колегами став ініціатором 5 законопроєктів.

За змістом 2 законопроєкти депутата стосуються правової політики, по одному — галузевого розвитку, державного будівництва й економічної політики.

Коли ж говорити про результативність, то 2 законодавчі ініціативи Романа Іанісова прийняті й підписані, одна очікує розгляду, одна не включено у порядок денний і ще одна опрацьовується у комітеті.

Олександр Аліксійчук

Депутат фракції «Слуга народу», обраний в окрузі №154, на своїх сторінках у соцмережах активно розповідає виборцям про результати роботи парламенту та прийняті закони, іноді також пише про участь у засіданнях комітетів.

За інформацією з сайту парламенту, Олксандр Аліксійчук разом із колегами став ініціатором 7 проєктів постанов та 39 законопроєктів у різних сферах. Парламентар є лідером серед рівненських мажоритарників за кількість законодавчих актів, до ініціювання яких він долучився.

Проєкти законів цього депутата стосуються різноманітних сфер: державного будівництва — 8, соціальної та гуманітарної політики — по одному, правової політики — 8 економічної політики — 12, безпеки й оборони — 4, галузевого розвитку — 5.

Наразі підписаний лише один закон, розроблений за участі нардепа. Ще 2 вже передано  на підпис Президенту, 2 — готуються на підпис, 23 — опрацьовуються у комітеті,  3 — очікують розгляду, один — очікує на друге читання, 3 — готуються до такого читання, ще один — готується на повторне перше читання. Також 2 законопроєкти заслухали і зняли з розгляду, а ще один — не включено у порядок денний.

Щодо проєктів постанов, то здебільшого вони є зверненнями/заявами — таких 5, ще 2 стосується галузевого розвитку. Наразі 3 постанови підписано, інші 3 проєкти опрацьовуються у комітеті, один — очікує розгляду.

Віктор М’ялик

Народний обранець є членом депутатської групи «За майбутнє», обраний у виборчому окрузі №155. Між дописами про волонтерську діяльність депутат іноді розповідає виборцям і про результати роботи під куполом Верхованої Ради, зокрема про розглянуті проєкти рішень.

За інформацією з сайту парламенту, депутат разом із колегами став ініціатором 4 законопроєктів.

Із них 2 стосуються галузі державного будівництва, один — правової політики і ще один — економічної. Наразі один із них не включено у порядок денний, інші три — опрацьовуються у комітеті.

Сергій Литвиненко

Цей депутат фракції «Слуга народу» був обраний в окрузі №156. Ні на приватній, ні на публічній сторінках він не інформує про свою діяльність під час повномасштабної російської агресії, зокрема про роботу в стінах парламенту.

За інформацією з сайту Верховної Ради України, депутат разом із колегами сдолучився до розробки однієї постанови й 3 законопроєктів.

Проєкт постанови, до ініціювання якої долучився нардеп, стосується галузевого розвитку і опрацьовується у комітеті. 2 законопроєкти належать до сфери державного будівництва, ще один — галузевого розвитку. Наразі два законопроєкти опрацьовуються у комітеті, а один — не включений у порядок денний.

Насамкінець, суспільні відносини, які врегульовує українське законодавство, зазнали значних змін у сучасних воєнних реаліях. Протягом останніх 5 місяців парламентарі зіштовнулися із чималою кількістю викликів, на які потрібно швидко і належно реагувати. Народні депутати з Рівненщини продовжили працювати у законодавчому полі — готують, обговорюють, доопрацьовують і приймають нові законодавчі акти. Найчастіше своїм правом законодавчої ініціативи за цей період користувалися Олександр Аліксійчук та Олександр Ковальчук. «Найпопулярніші» сфери законопроєктів  у депутатів різні: у Сергія Литвиненка та Віктора М’ялика — державне будівництво, у Романа Іванісова — правова політика, в Олександра Ковальчука — економічна, а в Олександра Аліксійчука — економічна та правова політики і державне будівництво. Більшість законодавчих ініціатив депутатів наразі опрацьовуються у профільних комітетах.