Повномасштабна російська агресія змінила життя кожного українця. Хтось пішов боронити країну зі зброєю у руках, а хтось — волонтерить, аби бути надійним тилом для захисників і підтримкою для вимушено переміщених людей. Та особлива відповідальність у цей складний період лежить на органах влади, зокрема Верховній Раді. Як працюють представники від Рівненщини в парламенті й чим вони додатково займаються, аби наблизити перемогу, проаналізувала ОПОРА.

Рівненську область у Верховній Раді представляють п’ять депутатів-мажоритарників — троє членів фракції «Слуга народу» (Олександр Ковальчук, Олександр Аліксійчук та Сергій Литвиненко), один позафракційний (Роман Іванісов) та один — член депутатської групи «За майбутнє» (Віктор М’ялик).

Олександр Ковальчук, депутат фракції «Слуга Народу» від виборчого округу №152, є співзасновником волонтерського руху «Україна для героїв», що діє під егідою Президента. Представники руху збирають та передають гуманітарну допомогу й ліки для мешканців постраждалих територій. На своїй Facebook-сторінці Олександр Ковальчук часто розповідає про діяльність руху та його волонтерів. Підтримує їх роботу Community Organized Relief Effort CORE — співзасновником цієї організації є актор Шон Пенн. 

Також депутат системно інформує виборців про роботу парламенту та прийняті законодавчі  акти.

Народний обранець продовжує займатися розвитком меблевих та деревообробних підприємств, тож він звертався до міжнародних компаній із проханням співпрацювати з українськими виробниками. Депутат просуває розширення переліку товарів критичного імпорту для потреб таких підприємств і популяризує проєкт «Українське меблеве економічне диво», розроблений спільно з бізнесом, експертами та Українською Асоціацією Меблевиків.

За інформацією з сайту Верховної Ради України, Олександр Ковальчук разом із колегами став ініціатором одного проєкту постанови парламенту «Про Заяву Верховної Ради України “Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні”» та 8 законопроєктів:

«Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо проведення дистанційних засідань Верховної Ради України»

«Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період воєнного стану»

«Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування суб'єктів господарювання, пов'язаних економічними зв'язками з державою – агресором»

«Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо справляння єдиного внеску та обліку спирту етилового денатурованого та продукції хімічного і технічного призначення»

«Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків в період воєнного, надзвичайного стану»

«Про внесення змін до Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» щодо порядку преміювання посадових осіб органів місцевого самоврядування»

«Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей справляння окремих податків і зборів у період воєнного, надзвичайного стану»

«Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо користування водними ресурсами протягом дії воєнного стану в Україні»

Роман Іванісов, позафракційний депутат від округу №153, на своїй Facebook-сторінці зазначав: «Завдання Верховної Ради — законодавчо максимально захистити нашу державу у ці важкі часи». Тож парламентар активно інформує виборців про прийняті рішення та їх вплив, розповідає про роботу над законопроєктами у парламентському комітеті з питань антикорупційної політики. Депутат ділиться з виборцями інформацією про міжнародну підтримку України, публікує інтерв’ю Президента України та відео зі зруйнованого Макарова на Київщині, куди Роман Іванісов їздив разом із народним депутатом-списочником фракції «Слуга народу» Дмитром Соломчуком.

 

Також депутат передав в область 2 позашляховики: один — для потреб роти особливого призначення ГУ НП у Рівненській області, інший — для корецьких правоохоронців. Автомобілі придбані за кошти команди депутата, його близьких та друзів, які долучилися до збору ресурсів, — так повідомив нардеп у Facebook.

За інформацією з сайту Верховної Ради України, Роман Іванісов разом із колегами став ініціатором 4 законопроєктів:

«Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо проведення дистанційних засідань Верховної Ради України»

«Про внесення змін до Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» щодо управління активами під час дії воєнного стану»

«Про внесення зміни до статті 20 «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» щодо надання пільг окремим категоріям громадян України, яким на період дії воєнного стану оформлюється паспорт громадянина України або паспорт громадянина України для виїзду за кордон»

«Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік»

Олександр Аліксійчук, депутат фракції «Слуга Народу», виборчий округ №154, активно займається волонтерською діяльністю. Спільно з командою та Благодійною організацією Друг – Всеукраїнський фонд допомоги родинам українських героїв депутат забезпечує автомобілями, засобами захисту, продуктами харчування військових, збирає ліки для медичних закладів, гуманітарні вантажі — для мешканців населених пунктів, які постраждали від російської армії, забезпечує необхідними речами вимушено переміщених людей. До команди людей, із якими волонтерить Олександр Аліксійчук, належать ще двоє народних обранців із Рівненщини: депутат-списочник фракції «Слуга народу» Олександр Салійчук та Соломія Бобровська, членкиня депутатського об’єднання «Справедливість».

 

Також Олександр Аліксійчук продовжує виконувати свої депутатські обов’язки, зокрема працює в окрузі, де зустрічається з виборцями, активно розповідає про результати роботи парламенту та прийняті ним акти, повідомляє про робочі зустрічі з посадовцями та колегами-парламентарями щодо створення сучасних центрів безпеки громадян. Депутат часто поширює звернення Президента України, а також просуває свій Telegram-канал.

Крім того, Олександр Аліксійчук є членом групи міжпарламентського співробітництва «Україна — Литва», тож він долучається до спільних засідань парламентських комітетів і спілкується з литовськими депутатами про шляхи вирішення логістичного колапсу через блокування морських портів України.

За інформацією із сайту Верховної Ради України, депутат разом із колегами став ініціатором 2 проєктів постанов 

«Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) щодо позбавлення Російської Федерації статусу держави-члена ЮНЕСКО»

«Про Звернення Верховної Ради України до урядів демократичних держав світу щодо денонсації двосторонніх угод з урядом Російської Федерації про співпрацю у сфері освіти й науки та скасування процедур легалізації російських документів про освіту, здобуття наукових ступенів»

та 22 законопроєктів у різних сферах — соціальній, економічній, правової політики, державного будівництва та інших:

«Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо проведення дистанційних засідань Верховної Ради України»

«Про грошове забезпечення окремих категорій громадян»

«Про внесення змін до Законів України «Про центральні органи виконавчої влади» та «Про правовий режим воєнного стану» щодо забезпечення керованості державою в умовах воєнного стану»

«Про внесення змін до статті 332 Кримінального кодексу України (щодо підвищення відповідальності за незаконне переправлення осіб через державний кордон України під час дії правового режиму воєнного стану)»

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони (розпуску, примусової ліквідації) політичних партій»

«Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації»

«Про внесення змін до Закону України «Про географічні назви» щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України»

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення окремих засад місцевого самоврядування в частині конфіскації майна у разі вчинення окремих злочинів проти основ національної безпеки України в бюджети сільських, селищних, міських територіальних громад»

«Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення деяких засад конфіскації майна у разі вчинення окремих злочинів проти основ національної безпеки України в бюджети місцевого самоврядування»

«Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо задоволення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань на особливий період транспортними засобами»

«Про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів реформування сфери містобудівної діяльності»

«Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та інших законодавчих актів України щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування»

«Про внесення змін до деяких законів України щодо увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні»

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо очищення влади від засновників та членів антиукраїнських політичних партій»

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо очищення влади від проросійських політичних партій»

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом»

«Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом»

«Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження адміністративної відповідальності у сфері підготовки та допуску водіїв до керування транспортними засобами»

«Про реєстрацію доменних імен»

«Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення порядку встановлення та використання номерних знаків транспортних засобів»

«Про внесення змін до деяких законів України щодо використання народним депутатом України дипломатичного паспорта України»

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій»

Віктор М’ялик,, член депутатської групи «За майбутнє», виборчий округ №155, на своїй Facebook-сторінці пише: «Друзі, працюємо до того часу, поки останній орківський чобіт не піде з нашої землі. Ми всі разом захищаємо нашу країну. Кожен свідомо зайняв своє місце у цій війні і має гідно виконувати своє завдання. А завдання одне – ПЕРЕМОГТИ!». 

Народний депутат спільно з Благодійним фондом «Доброта» та християнськими церквами активно допомагає військовим — купує і передає автомобілі та продукти харчування. Також він підтримує мешканців постраждалих населених пунктів та людей, які вимушені були покинути свої домівки. Разом з тим, депутат співпрацює із територіальною обороною та проводить наради з її керівництвом для розв’язання організаційних питань.

Депутат розповідає виборцям про результати своєї роботи у парламенті, проте здебільшого його приватна сторінка у Facebook рясніє інформацією про передачу допомоги і подяками людей за виявлену підтримку.

За інформацією з сайту Верховної Ради України, депутат разом із колегами став ініціатором 2 законопроєктів:

«Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо проведення дистанційних засідань Верховної Ради України»

«Про внесення зміни до статті 51 Регламенту Верховної Ради України щодо політичної відповідальності народних депутатів України від політичних партій, діяльність яких зупинена (призупинена)»

Сергій Литвиненко, депутат фракції «Слуга народу» від виборчого округу №156, на своїх приватній та публічній сторінках у Facebook не інформує про діяльність під час повномасштабної російської агресії. За інформацією і сайту Верховної Ради України, депутат разом із колегами став ініціатором 2 законопроєктів:

«Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо проведення дистанційних засідань Верховної Ради України»

«Про внесення змін до деяких законів України щодо використання народним депутатом України дипломатичного паспорта України»

Протягом воєнного стану народні депутати України продовжують працювати у законодавчому полі — готують, обговорюють, доопрацьовують і приймають нові акти. Здебільшого вони активно розповідають виборцям про результати роботи парламенту. Також народні обранці долучаються до волонтерської діяльності і спільно зі своєю командою ззбирають і передають допомогу для наших захисників і людей, які постраждали через російську агресію.