У травні 2021 року Кабінет Міністрів розподілив кошти на соціально-економічний розвиток окремих територій України, до Києва було спрямовано 133,56 млн грн. ОПОРА дослідила, які сфери отримали найбільше фінансування, а також скільки коштів і на що саме отримали виборчі округи столиці.

Субвенції  на соціально-економічний розвиток окремих територій в Україні є відносно новим поняттям, адже з’явилося воно лише у 2012 році. Як повідомляла ОПОРА раніше, серед народних депутатів стало доволі поширено використовувати субвенції у власних  піар-кампаніях, що суперечить загальній ідеї субвенцій  –  розв'язувати актуальні регіональні проблеми. Внаслідок таких дій, розподілені кошти витрачаються неефективно на сотні дріб’язкових питань. 

У 2021 році у своєму  розпорядженні №468-р Кабінет Міністрів України сповістив про розподілення 1 мільярда 677 мільйонів 376 тисяч 194 гривні субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій у регіонах України. Про загальну ситуацію з субвенціями у 2021 році в Україні ОПОРА повідомляла раніше у своєму матеріалі. Натомість в рамках розподілу до Києва було спрямовано 133,56 млн грн, тобто майже 8% від загальної суми, більше столиця, отримали лише представники Дніпропетровської області – 160 млн грн., тобто 9,5% від загальної кількості розподілених коштів. 

Тематика та призначення розподілених коштів

Оскільки субвенція надається для здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку, вона відповідно, може спрямовуватися задля розв'язання різноманітних актуальних проблем у регіонах. Наприклад, на ремонт інфраструктурних об’єктів, здійснення заходів з енергозбереження або ж придбання медичного обладнання та комунального транспорту. З року в рік, депутати отримують субвенції на вирішення проблемних питань у різних сферах. Відповідно до розподілених коштів у 2021 році, найбільша сума була відведена для розв'язання проблем у закладах освіти – 36,3% (понад 48 млн грн), на другому місці сфера ЖКГ та розвитку інфраструктури – 20,7% (понад 27 млн грн). На  наступному, третьому місці, реконструкція та ремонт дитячих та спортивних майданчиків  – 17% (понад 27 млн грн). Натомість на медичну сферу до якої відноситься придбання медичного обладнання та комунального транспорту, зокрема спеціального призначення було розподілено 14,6% (понад 19 млн грн). Найменшу суму коштів було направлено на ремонти доріг – 5,4% (7 млн грн).

Розподіл субвенцій між мажоритарниками Києва

 

Загалом найбільше коштів (понад 13 млн грн) було виділено для 211-го виборчого округу,  який у Верховній Раді представляє Олександр Юрченко, варто нагадати, що депутата було виключено з фракції “Слуга Народу” ще у 2020 році. Отримані кошти депутат планує витратити на 7 проблемних питань у закладах освіти, та на 2 з ЖКГ та інфраструктури. Поза тим виборчий округ № 216 за представництва Лесі Забуранної отримав субвенцію лише на розв'язання однієї проблеми, виділена сума становить аж 105 млн грн. Розподілені кошти будуть витрачені на капітальний ремонт фасаду закладу загальної середньої освіти № 127 на вулиці Ялтинській, 13 Дарницького району м. Києва.

Також одразу 7 округів отримали по 10 млн грн. Їх у Верховній Раді представляють депутати фракції “Слуга народу”: Максим Перебийніс (212 округ), Артем Дубнов (213 округ), Богдан Яременко (215 округ), Мар'яна Безугла (217 округ), Дмитро Гурін (218 округ), Микола Тищенко (219 округ) та  Анна Пуртова (221 округ). 

Отримані субвенції Максим Перебийніс та Артем Дубнов планують перенаправити на виконання по одному проєкту коже. Так, на окрузі Максима Перебийніса виділені 10 млн грн будуть витрачені на капітальний ремонт фасаду дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 160 Дарницького району м. Києва по вулиці Анни Ахматової, 11-а. На окрузі Артема Дубнова кошти будуть спрямовані на капітальний ремонт спортивних майданчиків в парку “Муромець” Деснянського району міста Києва.

Нагадаємо, що у минулому році за показником  кількості субвенцій лідирував округ Миколи Тищенка – 48 субвенцій. Цього року їх  кількість впала майже у 5 разів і становить 10. Незважаючи на те, що представник 219 округу вже не є абсолютним лідером по Україні, він залишається лідером за кількісним показником у Києві. З 10 отриманих субвенцій 8 будуть направлені на заклади освіти (8,51 млн грн) та 2 на ремонт доріг (14,9 млн грн).

Округ Мар’яни Безуглої дві отримані субвенції спрямує на виготовлення проєктно-кошторисної документації (1 млн) та на капітальний ремонт стадіону СДЮШОР “Зміна”, м. Київ, вул. Йорданська, 24-А (9 млн грн).

Також до 220 округа Ганни Бондар було направлено майже 10 млн, які будуть спрямовані на капітальний ремонт приймального відділення (корпус № 1) комунального некомерційного підприємства “Клінічна лікарня “Психіатрія” за адресою: вул. Кирилівська 103 в Подільському районі міста Києва (Перша черга).

Найменше фінансування отримав виборчий округ 214, представником якого є мажоритарник Києва Сергій Швець. На 5 проєктів було виділено 7,5 млн грн, які будуть спрямовані на придбання обладнання для медичних закладів Києва.

З наведених вище даних бачимо, що «найбільша ціна» за 1 субвенцію була розподілена на округ: Лесі Забуранної (216 округ), Максима Перебийніса (212 округ), Артема Дубнова(213 округ), а також Ганни Бондар (220 округ). Важливо зазначити, що всі «найдорожчі» субвенції стосувалися капітальних ремонтів.