У травні 2021 року на Миколаївську область було спрямовано 59,9 млн грн субвенції на соціально-економічний розвиток. За кількістю виділених коштів область посідає 12-те місце. Проте у розрахунку на одного мешканця Миколаївщина є третьою серед областей країни. Кошти субвенції були рівномірно розподілені між шістьма округами.

Субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій – це кошти Державного бюджету, спрямовані у місцеві бюджети для фінансування об’єктів інфраструктури, які є важливими для розвитку громад. Втім, непропорційний розподіл коштів між округами та розпорошеність витрат на дрібні проєкти негативно впливали на результат бюджетної програми. Так, за даними дослідження Громадянської мережі ОПОРА практично п’ята частина субвенції, яка в 2018 році була розподілена на Миколаївську область, витрачена на придбання матеріальних товарів, що не стосуються соціально-економічного розвитку територій у своєму базовому розумінні. Також ОПОРА з'ясувала, що розподіл субвенцій між районами Миколаївщини у 2018 році відбувався нерівномірно.

У виділенні коштів на соціально-економічний розвиток важливою є роль народних депутатів України. Відповідно до порядку надання субвенції, народний депутат має ключовий вплив на визначення об’єктів, які будуть фінансуватись за кошти даної програми. В результаті це стало законним механізмом для піару народних депутатів, який нерідко використовувався під час виборчих кампаній, в тому числі під час місцевих виборів.

У 2020 році ситуація покращилася і Кабмін частково врахував пропозиції ОПОРИ щодо підвищення прозорості розподілу субвенцій. Проте у лютому 2021 році Уряд скасував частину позитивних змін. До прикладу, Кабмін відмінив пропорційний розподіл коштів між регіонами відповідно до кількості населення. Тому кошти, виділені на соціально-економічний розвиток територій, 19 травня 2021 року знову були розподілені хаотично.

Обсяг, кількість та територіальний розподіл субвенції

Усього у травні 2021 року на Миколаївську область було розподілено 59,9 млн грн на соціально-економічний розвиток. Це складає 3,6% від загальної суми виділених коштів – 1,6 млрд грн. У порівнянні з іншими областями сума, направлена на Миколаївську область, є середньою, а область за кількістю отриманих коштів посідає 12-те місце. Проте у розрахунку коштів на одного мешканця Миколаївська область є третьою серед областей України. На одного мешканця Миколаївщини було спрямовано 54 грн. За кількістю профінансованих об’єктів область знаходиться у першій п’ятірці, адже отримала 78 субвенцій.

Із шести мажоритарних округів Миколаївської області порівну коштів було направлено на п'ять округів, вони отримали по 10 млн грн. Ще 9,9 млн грн спрямовано на 131-ий округ.  Так, найбільше субвенцій, а саме 31, отримав 129-ий округ народного депутата Ігоря Копитіна. На 130-ий округ нардепа Ігоря Негулевського спрямовано 30 субвенцій. На 131-ий округ Артема Чорноморова направлено вісім субвенцій. У той же час 127-ий округ народних депутатів Олександра Пасічного та 132-ий округ Максима Дирдіна отримали по чотири субвенції. Лише одну субвенцію було направлено на 128-ий округ Олександра Гайду.  

Аналіз розподілених коштів субвенції показує, що третина громад Миколаївської області залишились взагалі без фінансування. З 52 громад області фінансування мають лише 34. Найбільше коштів направлено на проєкти Первомайської громади – 9 млн грн. Також майже по 3 млн грн отримають бюджети Очаківської, Миколаївської міської та Мостівської сільської громад. Найменше спрямовано на Володимирівську, Горохівську, Інгульську, Костянтинівську, Привільненську, Софіївську, Сухоєланецьку та Широківську сільські громади – по 250 тис. грн.

Тематика та об’єкти субвенції

Практика фінансування об’єктів за кошти субвенції вказує на різноманітність видатків та сфер розвитку. Так, у 2021 році у Миколаївській області 55,8% коштів (33,5 млн грн) було направлено на медичні заклади. 20,3% коштів (а це – 12,2 млн грн) розподілили на заклади освіти, 13,6% (8,2 млн грн) – на дитячі та спортивні майданчики, 5,4% (3,2 млн грн) – на ЖКГ та інфраструктуру. Ще 3% коштів (1,8 млн грн) спрямовані на соціально-культурну сферу та 1,9% (1,2 млн грн) – на ремонт доріг.

Усі кошти субвенції, які отримав 132-ий округ, направлені на допомогу медичним закладам. На 131-му окрузі субвенцією охоплені: заклади освіти (5,6 млн грн), соціально-культурна сфера (1,8 млн грн), ЖКГ та інфраструктура (1,3 млн грн), ще 1,2 млн грн спрямовано на ремонт доріг. 130-ий округ отримав 8,1 млн грн на дитячі та спортивні майданчики, 1,9 млн грн на ЖКГ та інфраструктуру. Всю субвенцію – 10 млн грн, розподілену на 129-ий округ, буде витрачено на  медичні заклади. Також на цю сферу спрямовані 10 млн грн, які отримав 128-ий округ. Субвенція на 127-му окрузі розподілена наступним чином: 3,5 млн грн – на медичні заклади та 6,5 млн грн на заклади освіти.

Найкоштовнішу субвенцію у сумі 10 млн грн отримав 128-ий округ нардепа Олександра Гайду. Вона спрямована на придбання рентгенівського апарату для Миколаївського обласного центру онкології. Найменша субвенція становить 32 тис. 200 грн і буде витрачена на придбаннямедичного обладнання, інвентаря, меблів та оргтехнікидля КП «Медичний центр первинної медико-санітарної допомоги» Мішково-Погорілівської сільської ради (округ № 129).

Звітування нардепів про субвенції

ОПОРА зафіксувала, що народні депутати досить активно звітували про отримані субвенції. Так, 11 червня на своїй сторінці в Facebook нардеп Олександр Пасічний наголосив, що він сприяв виділенню коштів державної субвенції на ремонт стелі, стін та підлоги в правому крилі Нечаянського будинку культури. А 19 травня нардеп проінформував, що в 2021 році на 127-ий округ за рахунок субвенції планується придбання рентген-діагностичного комплексу для Очаківської лікарні, ремонт покрівлі шкіл в Чорноморці і Кривій Балці, Нечаянській –  ремонт будівлі Будинку культури, шкіл м. Миколаєва й не тільки. Також 19 червня Олександр Пасічний відзвітував за кошти субвенції, яка була виділена у 2020 році. У дописі зазначено, що завдяки допомозі нардепа Миколаївська ЦРЛ у квітні 2021 року отримала та встановила цифровий рентгендіагностичний комплекс.

Народний депутат Олександр Гайду 21 травня написав на своїй офіційній сторінці в Facebook, що йому вдалося залучити на 128-ий округ ще 10 млн грн коштів державної субвенції. Вони спрямовані на закупівлю медичного обладнання в Миколаївський обласний онкологічний диспансер.

У свою чергу нардеп Ігор Копитін звітував про залучення субвенцій на 129-ий округ за 2020 рік. Так, 27 травня на його сторінці в Facebook був розміщений допис, в якому зазначено, що за ініціативою нардепа на ремонт ДНЗ «Сонечко» в с. Калинівка були спрямовані кошти державної субвенції. А 24 травня нардеп написав про візит до закладу дошкільної освіти в с. Зелений Гай Шевченківської громади, де проводяться ремонтні роботи за кошти субвенції, які залучив Ігор Копитін.

Повідомив про залучення субвенції на 130-ий округ і народний депутат Ігор Негулевський. 1 червня він на своїй сторінці в Facebook написав, що завдяки субвенції на соціально-економічний розвиток будуть збудовані 29 дитячих майданчиків.

А ось народний депутат по 131-му округу Артем Чорноморов за останні кілька місяців не звітував у соцмережах про залучення субвенцій.

Нардеп Максим Дирдін двічі інформував про виділення субвенцій на 132-ий округ. Зокрема, 12 червня на своїй сторінці в Facebook він написав про те, що кошти з держбюджету, які йому вдалося залучити, направлені на реконструкцію відділення екстреної медичної допомоги Первомайської міської лікарні. Також 11 червня він у соцмережі обурився ходом ремонту ремонтних робіт ФАП в с. Іванівка Мигіївської громади, кошти на який були виділені з державного бюджету за його клопотанням.

Детально з загальнонаціональним оглядом розподілу субвенції на соціально-економічний розвиток у 2021 році можна ознайомитись тут.