ОПОРА зафіксувала два випадки, коли народні депутати від Миколаївщини разом із кандидатами в депутати відвідували об’єкти, що ремонтуються за кошти державної субвенції на соціально-економічний розвиток територій.

Нагадаємо, що на початку липня Кабінет Міністрів України розподілив місцевим бюджетам субвенції на соціально-економічний розвиток територій. За даними розпорядження, загалом на Миколаївську область виділено 69 млн 483 тис. грн.  ОПОРА вже писала про те, що ще до початку виборчого процесу з місцевих виборів у серпні народні депутати, які представляють партію «Слуга народу», використовували тему субвенцій під час інформування про свою роботу.  

У вересні-жовтні ОПОРА зафіксувала ще кілька випадків піару народних депутатів на субвенції з залученням місцевих кандидатів від «Слуги народу». Так, 8 жовтня народний депутат Олександр Гайду розмістив допис під назвою «Наші діти заслуговують найкращого».  У ньому депутат повідомляє, що разом із командою відвідав  школи № 20 та № 44 у м. Миколаїв. 

«Ми з командою прагнемо допомагати школам, домагаючись фінансування саме на цей напрямок. Наші зусилля не були марними – завдяки виділеним коштам на капітальні ремонти спортивного залу та спортивного майданчика в середніх школах №20 і №44 учні матимуть більше можливостей для занять спортом і активного дозвілля», − написав нардеп. Варто зауважити, що в дописі Олександр Гайду позначив кандидатів у депутати Миколаївської міської ради від місцевого осередку партії «Слуга народу», а саме Олену Нестеренко, Віталія Посмітного, Олександра Розумного, Олену Плахотну та Сергія Бурковця.

У додатку до Розпорядження Кабміну від 8 липня 2020 року з державного бюджету зазначено, що на реконструкцію спортивного майданчику загальноосвітньої школи №44 по вул. Знаменівській, 2/6 у м. Миколаєві (коригування) виділено 3 498 326 грн. Разом із тим на капітальний ремонт спортивної зали загальноосвітньої школи №20 по вул. Космонавтів, 70 у м. Миколаєві в бюджет міста з держбюджету направлено 2 295 502 грн.

А 28 вересня на Facebook-сторінці народного депутата Ігоря Копитіна був розміщений репост допису з коментарем про те, що його команда на запрошення громади Шевченківської громади Вітовського району взяла участь у відкритті першої частини сільського парку − дитячого майданчика.

«Допомагатимемо й далі громаді у створенні безпечного, сучасного та комфортного простору для дітей. Адже цього року ми з командою вибороли майже 2 млн гривень на розвиток Шевченківської ОТГ – й більша частина цих грошей піде на ремонт дитячого садочка в селищі Зелений Гай. Сподіваємося, громада використає ці цільові кошти за призначенням і діти отримають змогу навчатися в безпечних та гарних групах», − написав нардеп.  

В оригінальному дописі про цю подію, який 26 вересня на своїй сторінці розмістив помічник народного депутата Владислав Мартиченко, зазначено, що у відкритті дитячого майданчика взяли участь кандидатка в депутати Миколаївської обласної ради від «Слуги народу» Ірина Шабільянова, кандидатка в депутати Миколаївської міської ради та Миколаївську районну раду Яна Майборода. 

У додатку до Розпорядження Кабміну від 8 липня 2020 року зазначено, що з державного бюджету бюджету Шевченківської громади на капітальний ремонт Зеленогайського дошкільного навчального закладу «Сонечко», розміщеного  по вул. Центральній, 5, виділено 1 228 499 грн.

Оскільки всі народні депутати Миколаївщини представляють партію «Слуга народу», а до візитів на об’єкти, що ремонтуються, вони залучають кандидатів у депутати на місцевих виборах, тому виборці можуть асоціювати таку діяльність під час виборчого процесу з останнім. Таким чином це може порушувати виборчі стандарти, зокрема принцип рівних виборів, адже подібне інформування про роботу нардепів надає кандидатам більше переваг у порівнянні з їхніми опонентами − представниками інших політичних сил.

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)