На початку липня Кабмін розподілив місцевим бюджетам субвенції на соціально-економічний розвиток територій. Чи може це стати одним із механізмів для популяризації окремої політичної сили, можливістю для використання бюджетного адміністративного ресурсу під час виборчого процесу? Адже всі народні депутати Миколаївщини представляють партію «Слуга народу».

8 липня 2020 року Кабінет Міністрів України розподілив субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Відповідно до аналізу розпорядження, загалом на Миколаївську область виділено 69 млн 483 тис. грн. Найбільше було спрямовано на 127-ий виборчий округ – 17 млн 543 тис. грн. 128-ий округ отримав 12 млн грн, округ № 129 – 10 млн 300 тис. грн, 131-ий та 132-ий округи − по 10 млн грн, найменше субвенції направлено округ № 130  – 9 млн 640 тис. грн.

Згідно з порядком та умовами надання субвенцій соціально-економічного розвитку, розподіл субвенції між місцевими бюджетами та за об’єктами відбувається на основі пропозицій, які подають народні депутати. Тобто нардепи цілком законно можуть впливати на розподіл коштів на своїх округах.

Кошти на соціально-економічний розвиток були закладені у Державний бюджет 2020 року ще за прем’єр-міністра Олексія Гончарука. Прем’єр у листопаді 2019 року вважав, що значно ефективніший інструмент – це ДФРР, але субвенція на соціально-економічний розвиток залишилась, хоча і зменшилась. Усі проблеми, пов’язані з використанням коштів субвенцій, ретельно досліджувались ОПОРОЮ. Крім розпорошення на незначні витрати та заходи, нерівномірність розподілу, великою проблемою був політичний піар народних депутатів на цих коштах. Народних депутатів часто не сприймали як законотворців, скоріше, як людей при владі, які здатні вирішувати побутові проблеми місцевого характеру.

Розподіл субвенцій соціально-економічного розвитку за два місяці до офіційного старту виборчого процесу викликає занепокоєння. Чи не може він стати одним із механізмів для популяризації окремої політичної сили та проявом використання бюджетного адміністративного ресурсу під час виборчого процесу? Однозначно ризик такий залишається, тим паче що всі народні депутати Миколаївщини представляють виключно партію «Слуга народу». І, як можна помітити, кошти субвенції використовуються організацією партії для своєї пізнаваності. На офіційній сторінці організації партії у Facebook «Слуга народу. Миколаївщина» були опубліковані досягнення депутатів-мажоритарників, які активно сприяли виділенню коштів субвенції.  Так, 4 серпня був розміщений допис про те, скільки коштів із субвенції виділено на округ № 130  за сприяння народного депутата Ігоря Негулевського.  3 серпня з’явився допис на цю є тему про депутата-мажоритарника по 128-му округу Олександра Гайду. У дописі за 31 липня йдеться про те, що за сприяння нардепа Олександра Пасічного по округу № 127  місцеві об'єднані громади отримують фінансування на розвиток соціально-економічної сфери. 29 липня на сторінці «Слуга народу. Миколаївщина» був опублікований допис про допомогу нардепа Максима Дирдіна у виділенні субвенції на 132-ий округ.

Окрім того, напередодні початку виборчого процесу з місцевих виборів у серпні народні депутати також використовували тему субвенцій під час інформування про свою роботу.  Наприклад, 25 серпня на сторінці народного депутата від «Слуги народу» Артема Чорноморова був розміщений допис про те, що 131-ий округ отримав державну субвенцію на матеріально-технічне забезпечення проблем, які потребують нагального вирішення.

«Моїй команді вдалося вивчити більшість питань, врахувати пропозиції та відібрати проекти, які підпадають під цільове призначення субвенції», − написав нардеп. 20 серпня народний депутат від «Слуги народу» Ігор Негулевський на своїй офіційній сторінці в Facebook повідомив про робочий візит до Широківської громади, під час якого йшла мова про реалізацію проєктів у рамках субвенції соціально-економічного розвитку.

Зважаючи, що народні депутати входять до політичної ради обласної організації партії «Слуга Народу» та фактично  долучені до виборчої кампанії партії, зафіксовані факти вже можуть свідчити про порушення міжнародних стандартів. Міжнародні місії неодноразово звертали увагу на необхідність мінімізації застосування владними інституціями практик, які можуть бути кваліфіковані як адміністративний ресурс, зокрема в звіті ОБСЄ за результатами спостереження за позачерговими парламентськими виборами зазначено «Учасники перегонів повинні докладати більше зусиль для утримання від використання проєктів державних закладів та фінансованих державою проектів для отримання виборчих переваг в період передвиборчої кампанії». Тому народні депутати повинні максимально утриматись від застосування субвенцій для отримання переваг на користь організації партії. Адже крім порушення міжнародних стандартів, це також може негативно вплинути на чесність виборчого процесу. 

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)