Івано-Франківськ, як і інші міста України, зіткнувся з викликами, зумовленими російською агресією. Налагодження роботи органів місцевого самоврядування, єдиного координаційного центру по роботі внутрішньо переміщеними особами та організація зимівлі для жителів громади — актуальні проблеми, які потребують розв'язання у найближчий час.

ОПОРА поспілкувалася з керівником Департаменту інтеграції громад, внутрішньої політики та роботи з внутрішньо переміщеними особами Віталієм Федорівим, а також із керівниками ХАБів “Я — Маріуполь” Оленою Калайтан та “Я — Херсон” Володимиром Клюцевським. 

Після 24 лютого Департамент інтеграції громад, внутрішньої політики та роботи з внутрішньо переміщеними особами в Івано-Франківську очолив Віталій Федорів. Як вважає він сам, робота департаменту ще налагоджується, проте певні результати вже є.

“Специфікою органів місцевого самоврядування є те, що можна дуже швидко зреагувати на ті вимоги та потреби, які є зараз актуальними. Це новий напрям, такої практики ще ніхто не мав, — стверджує директор департаменту. — Але всі послуги, які надає на сьогоднішній день Івано-Франківська територіальна громада, в повному обсязі доступні і для внутрішньо переміщених осіб.”

В Івано-Франківській територіальній громаді зареєстровано близько 40 тисяч внутрішньо переміщених осіб, але, за оцінками Віталія Федоріва, насправді тут перебуває не більше 10 тисяч осіб зі статусом ВПО. Водночас такий статус мають не всі переселенці. 

“Коли почалася повномасштабна війна, люди найперше приїжджали в Івано-Франківськ, реєструвалися в ЦНАПі, брали довідку ВПО. Але більшість із цих людей повернулися назад — Київщина, Чернігівщина, а частина поїхала далі — за кордон”, — розповідає керівник департаменту інтеграції громад. Показник у приблизно 10 тисяч підтверджується тим, що в системі освіти нині зареєстровано близько 1 тисячі дітей з числа ВПО. 

В Івано-Франківську є місця колективного проживання ВПО, якими опікується міська влада. Тут намагаються покращувати умови, для чого залучають благодійні фонди. Як розповів ОПОРІ Володимир Клюцевський, херсонський ХАБ має намір отримати донорські кошти для переобладнання невикористовуваних приміщень гуртожитків профтехзакладів — заміни вікон, проведення опалення тощо. У результаті в цих приміщеннях можна буде розміщувати тих переселенців із Херсонщини, які зараз перебувають в гірших умовах, або тих які, досі приїжджають із Херсонщини. “Я думаю що найближчим часом їх кількість буде збільшуватися", — додає Володимир Клюцевський. 

Якщо нові люди почнуть масово прибувати до Івано-Франківської громади, то міська влада першочергово задіє систему освіти — школи та дитсадки. “Там є вода, світло — сподіватимемось, що буде. Багато шкіл та садочків, особливо в селах, є на альтернативній енергетиці — можна опалювати дровами,” — розповідає Віталій Федорів.

Окрім того, віднедавна в Івано-Франківську працює Єдиний координаційний центр по роботі з ВПО, до якого залучені представники департаменту інтеграції громад, внутрішньої політики та роботи з внутрішньо переміщеними особами, департаменту соціального захисту, за необхідності — представники Пенсійного фонду і ЦНАПу. 

“Суть цього центру — більше поглиблене знання проблем, із якими стикаються ВПО. На мою думку, саме від такого центру мають іти пропозиції до депутатів Верховної, обласної ради, міської ради, щоб ініціювати деякі зміни в законодавстві, тому що саме знизу відчуватиметься гостра потреба в першочергових речах для ВПО,” — розповідає Віталій Федорів.

У координаційному центрі вже відбулися перші установчі збори. До роботи центру долучені всі, хто займається проблемами ВПО. Наприклад, керівник Луганської адміністрації Сергій Гайдай делегував сюди одного з працівників ОДА, який опікується людьми, що прибули з Луганської області.

“Однак цей центр не має статусу юридичної особи. Ми хочемо об’єднати організації людей, щоб вони мали якесь відношення до самоорганізації, щоб мали громадські спілки,” — підсумовує керівник департаменту міськради. 

Вже тривалий час в Івано-Франківську працюють центри підтримки переселенців “Я — Маріуполь” та  “Я — Херсон”. У таких ХАБах переселенці можуть отримати не тільки гуманітарну, а й психологічну, юридичну чи медичну допомогу. Тут допомагають із пошуком житла та працевлаштуванням. Володимир Клюцевський, керівник центру підтримки “Я — Херсон”, зазначає, що влада зацікавлена допомогти людям: “В нас є підтримка в плані координації та взаємодії з органами влади. Але що стосується питань розміщення людей і те, що зараз найбільше турбує (організація гуманітарної допомоги) — питання в стані вирішення.”

"Місцева влада йде назустріч у всіх напрямках, — розповідає керівниця ХАБу “Я — Маріуполь” Олена Калайтан. — Комунікація з органами місцевого самоврядування весь час розростається. Ми помічаємо нові напрямки, і я вважаю що ця плідна робота буде розширюватись і надалі”.

Дивіться також записи розмов ОПОРИ із керівниками ХАБів “Я — Маріуполь” Оленою Калайтан та “Я — Херсон” Володимиром Клюцевським: 

Про проблеми і потреби переселенців та загалом про роботу херсонського ХАБу у Івано-Франківську

“Ніхто не зрозуміє краще маріупольців, ніж самі маріупольці” - про ХАБ “Я Маріуполь”

>


Довідково: Проєкт “Промоція соціальної згуртованості у громадах та посилення демократичних цінностей” реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED). Його мета на локальному рівні — допомогти місцевому самоврядуванню напрацювати якісні рішення для розв’язання конкретних проблем, які виникли під час та після війни, а також забезпечення належних умов для кожного мешканця громади. Проєкт спрямований на підвищення соціальної єдності, посилення впливу громадянського суспільства на місцевому рівні та залучення неурядового сектору до подолання наслідків війни. На цьому етапі проєкт реалізовується у трьох цільових громадах (Івано-Франківськ, Львів, Рівне).