Через місяць після голосування на проміжних виборах народних депутатів в округах №87 (Івано-Франківська область) та № 50 (Донецька область) на сайті ЦВК опубліковано лише частину остаточних фінансових звітів кандидатів у ОВО №87, а на сайті НАЗК –  частина звітів кандидатів у ОВО №50.

Незважаючи на те, що виборче законодавство вимагає подати фінансову звітність не пізніше 7 дня після голосування, станом на кінець квітня на сайтах ЦВК та НАЗК доступні звіти 9 з 15 кандидатів у окрузі №87 та 14 з 19 кандидатів у окрузі №50. 13 кандидатів у народні депутати уже отримали попередження за порушення термінів подання остаточних фінансових звітів. Станом на 29 квітня відсутні звіти таких кандидатів: Груздєв Олександр, Добша Іштван, Дорошенко Людмила, Ровенський Антон, Тамбулатов Олександр, Дереворіз Руслан, Жолоб Марія, Резеш Йосип, Шевченко Олександр Леонідович (самовисуванець), Шевченко Олександр Петрович, Юрченко Юрій.

ОПОРА підрахувала витрати на політичну рекламу в соціальній мережі Facebook кандидатів в обох округах. На жаль, наразі неможливо оцінити реальні витрати кандидатів на агітацію в інтернеті, адже можливостей агітувати в інтернеті суттєво більше, наприклад, контекстна реклама у пошуковиках, реклама у YouTube, у месенджерах, тощо. Сьогодні в українському сегменті лише Facebook надає відкриті дані про витрати на політичну рекламу. Під час підготовки цього матеріалу враховані витрати лише з особистих сторінок кандидатів. Однак під час моніторингу ОПОРА зафіксувала низку фейсбук-сторінок партій чи третіх осіб, які транслювали політичну рекламу з агітацією за того чи іншого кандидата (докладніше у наших матеріалах по округу №87 та округу №50).

Далі розбираємо, чи відповідають вказані кандидатами відомості про витрати на агітацію в соціальних мережах їх реальним витратам на політичну рекламу в соціальній мережі Facebook, інформація про які доступна у відкритому доступі у Бібліотеці політичної реклами.

Усі кандидати у окрузі №87, які відповідно до моніторингу ОПОРИ активно агітували у соціальній мережі Facebook – це Олександр Шевченко, Михайло Ноняк, Сергій Сивачук, Юрій  Голіней, Василь Вірастюк, Маруся Звіробій-Біленька та Руслан Кошулинський – вже опублікували свої остаточні фінансові звіти.

Найбільші розбіжності між відзвітованими та реальними витратами – у висуванця політичної партії “За майбутнє” Олександра Шевченка. Кандидат відзвітував, що на агітацію в інтернеті він витратив 100 тисяч гривень. Відповідно до звіту Шевченка, він сплатив цю суму фізичній особі-підприємцю Василику І. Я. “за рекламні послуги в мережі інтернет”, відповідно до договору, укладеного 12 лютого 2021 року. У звіті не уточнюється, на що саме пішли ці кошти. Однак навіть із врахуванням того факту, що Facebook надає лише дані про те, у якому діапазоні знаходяться витрати на політичну рекламу, орієнтовні витрати Шевченка на політичну рекламу у Facebook (близько 588 тисяч грн) майже в шість разів перевищують офіційну суму. За підрахунками ОПОРИ під час моніторингу передвиборчої агітації, Олександр Шевченко став лідером за витратами на політичну рекламу в соцмережі. До прикладу, навіть якщо взяти лише мінімальну вартість 33 найдорожчих дописів кандидата, які він опублікував у Facebook, їхня загальна вартість більше 6 400$ (майже 178 тисяч грн), що майже вдвічі перевищує витрати, вказані у фінансовому звіті.

Не співпали зі звітністю і витрати на політичну рекламу у Facebook кандидата від Всеукраїнського об’єднання “Платформа громад” Юрія Голінея. У остаточному фінансовому звіті кандидата вказано, що на агітацію в інтернеті він витратив майже 14 тисяч гривень, втім, за підрахунками ОПОРИ, витрати Голінея лише на Facebook-рекламу становлять трохи більш як 50 тисяч гривень.

Відповідно до остаточного фінансового звіту, кандидат від “Свободи” Руслан Кошулинський ані гривні не витратив на онлайн-агітацію. Якщо ж перевірити витрати з офіційної сторінки кандидата у Facebook, це дійсно може здатися схожим на правду, адже останні рекламні дописи з його сторінки транслювалися в жовтні 2020 року. Тим не менш, під час передвиборчої кампанії Кошулинський мав найбільшу команду підтримки у соціальній мережі – ОПОРА нарахувала 9 сторінок, з яких здійснювалася агітація за кандидата. Сумарно усі ці сторінки витратили майже 3 500 доларів на піар Руслана Кошулинського у Facebook.

Витрати самовисуванця Сергія Сивачука майже збіглися з підрахунками ОПОРИ про витрати кандидата на політичну рекламу у соціальній мережі Facebook. Втім дані про те, чи користувався кандидат можливостями агітації на інших майданчиках онлайн та скільки коштів він на це витратив, не доступні. Інші ж кандидати – Михайло Ноняк, Василь Вірастюк та Маруся Звіробій-Біленька – показали у своїх звітах набагато більші суми, ніж було витрачено на політичну рекламу у Facebook.

У окрузі №50 до агітації у соціальній мережі Facebook долучилися Артем Марчевський, Лариса Ревва, Андрій Аксьонов, Валентин Рибін, Юлія Кузьменко та Андрій Бондаренко. Остаточні фінансові звіти усіх цих кандидатів опубліковані на сайті НАЗК.

У порівнянні остаточних фінансових звітів та реальних витрат кандидатів на політичну рекламу у Facebook найбільшу увагу привертають кандидат від “Опозиційної платформи – За життя” Артем Марчевський та кандидатка від “Батьківщини” Лариса Ревва. Обидва кандидати взагалі не відзвітували про витрати на агітацію на будь-яких інтернет-майданчиках. Втім, відповідно до даних моніторингу, лише на Facebook-рекламу Артем Марчевський витратив понад 60 тисяч гривень (і став лідером за витратами на рекламу у Facebook у своєму окрузі), а Лариса Ревва – понад 50 тисяч гривень.

Андрій Бондаренко, кандидат від “Слуги народу” також не зазначив інформації про витрати на онлайн-агітацію, однак відповідно до даних Бібліотеки реклами Facebook Бондаренко витратив понад 8 тисяч гривень на агітацію у соціальній мережі.

Відповідно до фінансових звітів, переможець у окрузі Андрій Аксьонов та кандидат від “Партії Шарія” Валентин Рибін не вдавалися до онлайн-агітації. Дійсно, з особистих сторінок кандидатів рекламні дописи не транслювалися. Однак партії, членами яких є кандидати, досить активно підтримували своїх кандидатів у мережі. Так, відповідно до моніторингу ОПОРИ, сторінка партії “Порядок”, від якої балотувався Андрій Аксьонов, витратила понад 50 тисяч гривень на політичну рекламу у підтримку кандидата, а сторінка “Партії Шарія”, до якої належить Валентин Рибін, опублікувала рекламних дописів загальною вартістю понад 47 тисяч гривень. Разом з тим сторінка партії “Порядок” розгорнула онлайн-агітацію за Аксьонова ще до моменту його офіційної реєстрації як кандидата у ЦВК: на дочасну агітацію партія витратила близько 13 тисяч гривень.

Юлія Кузьменко відзвітувала про більші витрати на агітацію в інтернеті, ніж було витрачено нею на політичну рекламу у Facebook. У своїй звітності кандидатка вказує, що витрачала кошти на таргетовану рекламу у Facebook та YouTube. На жаль, перевірити витрати на агітацію жодного з кандидатів на рекламу у YouTube неможливо, адже наразі YouTube не надає дані про політичну рекламу на своєму майданчику.

Крім того, до офіційних витрат, які кандидати вказали у своїх фінансових звітах, не увійшли витрати на дочасну агітацію у мережі Facebook, якою “грішили” четверо кандидатів: Олександр Шевченко, Михайло Ноняк, Сергій Сивачук та Юрій Голіней. При цьому, зокрема, Олександр Шевченко з 1 січня витратив на дочасну Facebook-агітацію понад 300 тисяч гривень.

Дочасна агітація

Кандидат

Кількість реклами до реєстрації

Витрати на агітацію до реєстрації, у грн

Шевченко Олександр

323

302458

Ноняк Михайло

3

3693

Сивачук Сергій

11

≤2700

Голіней Юрій

1

≤2700

Артем Марчевський

33

7500

 

Наразі в Україні лише соціальна мережа Facebook надає відкриті дані щодо витрат на політичну рекламу. Однак інтернет містить набагато більше інструментів для того, щоб боротися за симпатії виборців онлайн (наприклад, контекстна реклама у Google, реклама в YouTube, Telegram тощо). ОПОРА наголошує, що слабке врегулювання політичного онлайн-середовища залишається одним з  недоліків виборчого законодавства та потребує змін.