Хоча офіційно передвиборча кампанія позачергових виборів міського голови Харкова стартувала лише 11 вересня, справжні баталії за розуми та серця харків’ян розпочались задовго до цієї дати.

ОПОРА вже повідомляла про те, що частина потенційних кандидатів на посаду очільника Харкова досить активно агітували як у публічному просторі міста, так і на різноманітних медіа-платформах.

Переглянувши усю політичну Facebook-рекламу, що транслювалась за три місяці до офіційного початку виборчого процесу (у проміжку між 11 червня та 11 вересня 2021 року), ми виявили 40 сторінок, що в сукупності витратили на рекламу у Facebook 77612 $ (понад 2,07 млн грн) та транслювали 2754 рекламні дописи. Серед цих сторінок є і  приховані мережі, що агітували та дискредитували того чи іншого кандидата.

У цьому матеріалі привідкриваємо завісу передчасної онлайн-агітації на виборах мера Харкова.

Агітація з офіційних сторінок кандидатів

До активної боротьби за голоси харків’ян у соціальній мережі Facebook з власних офіційних сторінок активно включилися Костянтин Немічев та Аліна Мустафаєва. Михайло Добкін та Анатолій Родзинський проводили свою кампанію не з офіційних сторінок.

Найбільше коштів на агітацію у Facebook витратила депутатка Харківської міськради від партії “Слуга народу” Аліна Мустафаєва. За період моніторингу загальні витрати з її сторінки перевищили $12500. Усього транслювалося понад 250 рекламних дописів (серед яких немає жодного українською мовою). У своїй рекламі Мустафаєва активно закликає підтримати її під час голосування, критикує своїх політичних конкурентів та докладно розповідає про себе, свій професійний та особистісний шлях.

Михайло Добкін витратив понад 7 тисяч доларів на 58 реклам. У Facebook Добкін розповідає про свої передвиборчі обіцянки та ініціативи.

Третім у рейтингу виявився Анатолій Родзинський — чинний депутат міської ради від “Опозиційної платформи — За життя!”. Він витратив на власне просування 2514$ (понад 67 тисяч гривень), транслюючи при цьому всього 11 рекламних дописів.

Замикає цю четвірку Костянтин Немічев, котрий позиціонує себе як “єдиний кандидат від проукраїнських сил”. Немічев витратив майже 1500 доларів на 17 рекламних дописів, у яких переважно розповідає виборцям про себе та про свої плани на посаді міського голови.

Окрім безпосередніх учасників виборчого процесу, ми помітили доволі високу активність і інших сторінок – місцевих ЗМІ та публічних сторінок, присвячених життю міста. Загалом, діяльність цих сторінок стосувалась або підтримки, або дискредитації тих або інших кандидатів на посаду очільника Харкова.

Ігор Терехов

Найбільшою є група підтримки Ігоря Терехова, т. в. о. міського голови  Харкова та секретаря міськради. На його користь висловлювались майже половина виявлених сторінок — 19. В сукупності вони витратили на трансляцію 1633 рекламних дописів 24557$ (понад 650 тисяч гривень).

Дуже подібний контент рекламних постів мають сторінки Редпост. Новости Харькова, Харьковские Известия, Типичный Харьков та Харьков Оперативный. За три місяці ця мережа витратила понад 13 тисяч доларів на більш ніж тисячу рекламних дописів. Усі ці сторінки рекламують дуже схожі дописи із критикою, спрямованою проти Юлії Світличної та Михайла Добкіна. Водночас про Ігоря Терехова на сторінках розповідається без жодного натяку на негатив.

У дисклеймерах до рекламних дописів усіх чотирьох сторінок зазначений один і той же номер та одна й та ж електронна пошта рекламодавця. Номер телефону ідентичний до номеру рекламодавця частини сторінок із координованої мережі, що просувала інтереси Бориса Філатова під час місцевих виборів — 2020. За допомогою ресурсу GetContact ми з`ясували, що власник цього мобільного телефону підписаний у інших користувачів як Єгор Баршак. Минулого року приховану агітаційну кампанію для Бориса Філатова розгортала рекламна агенція “IQ Digital”. За даними Opendatabot, людина з цим самим іменем була першим керівником та одним із бенефіціарів “IQ Digital”.

Наступна група сторінок, які активно просували Ігоря Терехова — сторінки онлайн-видання 1stolica.kh.ua (Первая столица, Первая столица — Спорт, Первая Столица Спецпроекты, Первая Столица News). Усі сторінки транслюють політичну рекламу, зазначаючи однаковий номер телефону, електронну адресу та посилаючись на ще один пустий сайт — pervaya-stolica.online. В сукупності вони транслювали 375 рекламних дописів загальною вартістю понад 5900$ (майже 158 тисяч гривень).  Судячи із назв, усі ці сторінки мали повідомляти місцеві новини, насправді ж більшість рекламних дописів були присвячені дискредитації двох потенційних кандидатів — Юлії Світличної та Михайла Добкіна. Натомість особливу увагу сторінки звертали на діяльність Ігоря Терехова, “хвалили” за місцеві ініціативи та підкреслювали вклад у розвитку міста.

До агітації за Ігоря Терехова долучились також дві окремі сторінки — Харьков за Терехова та Харьков — мой любимый город. Перша витратила на трансляцію політичної реклами понад 2,2 тисячі доларів (майже 60 тисяч гривень) — 74 рекламні дописи. Більшість із них були присвячені різноманітним подіям, у яких брав участь Ігор Терехов, а також позитивній оцінці його діяльності на посаді в.о. мера. Досить показово, що значна частина дописів коментувала його діяльність у стилі “Ігор Терехов робить ремонт тротуарів”, хоча насправді ці програми були заплановані заздалегідь та здійснені за кошти платників податків.

Сторінка Харьков — мой любимый город, порівняно з іншими сторінками, витратила відносно небагато — лише 873$ (приблизно 23 тисячі гривень). Частина з рекламних дописів була нейтрального змісту, інші ж активно просували Ігоря Терехова, використовуючи дані маловідомих соціологічних опитувань та висвітлюючи його вклад у розвиток міста. Декілька дописів містили посилання на сайт redpost.com.ua, який ми вже згадували вище.

Найбільшою за обсягом серед виявлених мереж стала мережа з 9 сторінок (Адміністрація Основ’янського району, Шевченковский район г. Харьков, Адміністрація Немишлянського району Харківської міської ради, Адміністрація Київського району Харківської міської ради, Адміністрація Московського району, Індустріальний район Харкова, Холодногірський район, Слободской район Харькова, Новобаварский район г.Харьков), що позиціонують себе як Facebook-представництва офіційних районних адміністрацій Харкова. Ця мережа витратила на політичну рекламу у Facebook відносно небагато — лише 2288$ (трохи більше 61 тисячі гривень) та в сукупності транслювала 92 рекламні дописи. Привертає увагу формат сторінок, що потрапили до неї. Усі сторінки мережі були створені в період між 2014 та 2021 роком (останньою, у липні 2021, була створена Адміністрація Основ’янського району). Більша частина з них довгий час розміщувала дописи, що стосувались місцевих новин (до прикладу, поширювали відеозаписи шкільних виступів) або ж повідомляли мешканців про ті чи інші ремонтні роботи — загалом, звичні новини житлово-комунального господарства та соціальної сфери. Однак у січні 2021 року, за місяць після смерті Геннадія Кернеса та призначення Ігоря Терехова секретарем харківської міської ради, комунікаційна стратегія сторінок дещо змінилась. Дописи на сторінках стали з’являтись значно частіше і час від часу почали згадувати у своїх повідомленнях Терехова, наголошуючи на його позитивних якостях та вкладі у розвиток міста. Із початком літа кількість дописів зі згадкою про Терехова значно зросла, а вже наприкінці червня почали з’являтись перші реклами, оформлені у стилістиці передвиборчої кампанії Терехова. З часом така реклама почала транслюватись з усіх сторінок мережі, закликаючи харків’ян приходити на зустрічі з ймовірним кандидатом.   

Реклама частини сторінок оформлена на однаковий номер телефону, використовуються схожі поштові адреси ([email protected], [email protected], [email protected]), також у дисклеймені міститься посилання на майже ідентичні напівпусті сайти — kharkiv-ads.fun, indystrial.fun та novobavarskiy.fun (показово, що навіть текст для розділу “ПОЧЕМУ НАШИ КЛИЕНТЫ ВЫБИРАЮТ ИМЕННО НАС?” на сайті kharkiv-ads.fun було взято у іншої рекламної агенції з інтернету — ось тут).

Діяльність цієї мережі є, швидше за все, сумним прикладом використання на українських виборах медійного адміністративного ресурсу. Особливість цього виду агітації у тому, що для просування певного кандидата використовуються державні ресурси.

Михайло Добкін

Без онлайн-підтримки не залишився і Михайло Добкін. Ми виявили 5 Facebook-сторінок, що в сукупності витратили 16981$ (приблизно 453 тисячі гривень), транслюючи 374 рекламні дописи.

Так, двіі сторінки мають ідентичний номер телефону рекламодавця – RegioNews.ua та Резонансные новости Украины. Завдяки аналізу рекламного контенту можна прослідкувати доволі чіткий “розподіл обов’язків між ними” – якщо політична реклама сторінки RegioNews.ua спрямована на підкреслення позитивних сторін Михайла Добкіна як кандидата, час від часу протиставляючи ці сторони негативу щодо Терехова, то Резонансные новости Украины самого Добкіна у своїй рекламі не згадають, втім спрямували всі свої сили на активну критику його політичного опонента Ігоря Терехова.

На користь Михайла Добкіна також схвально висловлювалась сторінка Харьков. КомментарииНовости и события, що транслювала за три місяці  лише 17 рекламних дописів, сплативши 355$ (майже 9,5 тисяч гривень). Тут наголошувалось на поглядах Добкіна щодо вирішення певних проблем Харкова: боргів із виплатами заробітної плати або можливостях усіх харків’ян безперешкодно звернутися за медичною допомогою.

Дискредитаційні сторінки

Серед значної кількості сторінок, що підтримують на харківських виборах того чи іншого кандидата, окремо варто виділити 11 сторінок, котрі поширювали дискредитаційні повідомлення.  Ці сторінки в сукупності витратили 11548$ (майже 309 тисяч гривень) на трансляцію 398 рекламних  дописів.

Сторінки ОбнажёнKha, Дичь Харькова та Цена вопроса мали здебільшого одну й ту саму мету — дискредитувати Ігоря Терехова і, частково,  інших потенційних потенційних кандидатів. На трансляцію 44 рекламних дописів вони витратили 5589$ (майже 150 тисяч гривень). При цьому кожна окрема сторінка — щонайменше 1600$.

Усі ці сторінки мають спільні характеристики між собою та ще з однією сторінкою, яку ми вже згадували вище — Наш Дом — Харьков. Команда Михаила Добкина. Всі вони створені у проміжку між 23 травня та 1 липня 2021 року (крім Наш Дом — Харьков. Команда Михаила Добкина, створена у серпні 2020, до місцевих виборів, однак була неактивною у трансляції політичної реклами з вересня 2020 до червня 2021). Сторінки ОбнажёнKha та Дичь Харькова були створені в один день — 23 травня. Крім того, усі мають схожий патерн, за яким створено електронну адресу, вказану як контакт для зв’язку з рекламодавцем: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected]. Так само схожими виявились і вебсайти: tsenavoprosa.site, dichkharkova.site, obnazhenkha.site, nashdom-kharkov.online. Усі сайти наразі неактивні, при переході на них ми зустрічаємо значок сервісу, що надавав послуги створення сайту та напис “Please renew your subscription”.

З огляду на описані вище факти, ми припускаємо, що керування цими сторінками, котрі поширюють  повідомлення стосовно різних потенційних кандидатів на посаду міського Харкова (особливо Ігоря Терехова), напряму пов’язане із виборчим штабом Михайла Добкіна.

Сторінка Престол 1-й столицы витратила найменше з усіх сторінок — лише 111$ (трохи менше 3 тисяч гривень) на трансляцію 5 рекламних дописів. Ця сторінка присвячена в основному одній з улюблених розваг українців перед виборами: малюванню коміксів, що відображають справжні або вигадані ситуації за участі потенційних кандидатів. Традиційно, у таких коміксах досить складно виявити “позитивного” персонажа — більшість з них висвітлюються у негативному тоні. Престол 1-й столицы прямо не підтримала жодного з кандидатів, однак активно поширювала дискредитацію стосовно Ігоря Терехова, час від часу згадуючи про інших претендентів на “престол першої столиці” — також у негативному ключі.

Водночас Михайло Добкін також не лишився поза увагою різноманітних дискредитаційних повідомлень. Найбільше на політичну рекламу серед цих сторінок витратила Харьков за Добкина — 2580$ (майже 69 тисяч гривень) на трансляцію 72 дописів. Ще на початку вересня ця сторінка транслювала рекламу, одеак наразі вона вже не активна. Вказаний у контактах рекламодавця сайт — smmagency.club — за дизайном та відсутністю наповнення дуже схожий до вже згаданого вище pervaya-stolica.online. У рекламних дописах на сторінці Михайло Добкін з’являвся із доволі неочікуваними як для цього кандидата лозунгами на кшталт необхідності вивчення української мови.   Показово, що всі такі дописи були написані російською. Крім того, декілька разів у рекламних повідомленнях траплялись згадки про зв’язки Добкіна із Володимиром Зеленським, Сергієм Льовочкіним та Андрієм Єрмаком та, як наслідок, його високі шанси перемогти на майбутніх виборах.

Характер контенту цих постів вказує на приховану дезінформацію, адже рекламодавець свідомо транслює рекламні дописи зі слоганами, що прямо протилежні реальній програмі, яку озвучує сам Добкін. За назвою сторінки та контентом дописів прослідковується, що сторінка намагається справити враження, ніби підтримує кандидатуру Добкіна і ця реклама є частиною передвиборчої кампанії кандидата, хоча насправді вводить користувачів в оману щодо його реальної передвиборчої програми.

Хоча сторінка Харьков за Добкина вже видалена, її спосіб дискредитації перейшов до наступниці — сторінки Харьков За Мишу Добкина, яка з 12 вересня почала транслювати досить схожу рекламу.

На сторінці Харків — це Україна так само досить часто наголошували на тому, що Михайло Добкін “обов’язково популяризує у Харкові українську мову та культурні традиції”, закриє Генеральне консульство Російської Федерації у місті, а також згадували про його підтримку протестних рухів у Білорусі. На сторінці був 101 допис такого характеру, а на просування було витрачено 2262$ (трохи більше 60 тисяч гривень).

Особливу активність проявляли ще дві сторінки — Идеальный мэр та Українці, які в сукупності опублікували 137 рекламних дописів загальною вартістю 1700$ (трохи більше 45 тисяч гривень). Сторінка Українці — це сторінка нещодавно створеної політичної партії “Українці”, що бере участь у декількох виборчих перегонах місцевого рівня, однак,  на вибори мера Харкова вони жодної кандидатури не висували. Идеальный мэр, хоч і не афілейована з партією, також публікує свої дописи, використовуючи партійну символіку. Загалом, основна тематика рекламних дописів — це дискредитація Михайла Добкіна, звинувачення його у купівлі голосів, співпраці з Російською Федерацією, а також заклики голосувати за політичну партію “Українці”.

Сторінки Харьков против Добкина та Мирный Харьков у своїх рекламних дописах переважно наголошували на тому, що Михайло Добкін є зрадником національних інтересів України та харків’ян, негідним наступником Геннадія Кернеса, а також акцентували увагу аудиторії на його проросійських висловлюваннях та поглядах. Сторінка Харьков против Добкина транслювала близько 50 рекламних дописів загальною вартістю 1304$ (майже 35 тисяч гривень). А сторінка Мирный Харьков — 74 рекламні дописи загальною вартістю 1137$ (трохи більше 30 тисяч гривень).

На сторінках Скучный Харьков та Харьковская Губерния рекламні дописи транслюються іншим рекламодавцем, але мають дуже схожий дисклеймер та контент, що й у згаданої вище мережі. Ці сторінки витратили майже тисячу доларів на 86 рекламних дописів. У дисклеймерах — однаковий номер телефону та електронна пошта, а інформація про самого рекламодавця дуже подібна до рекламодавця попередньої мережі – “Информационное агентство *назва сторінки*”. З точки зору контенту Скучный Харьков та Харьковская Губерния схожим чином, та навіть дещо суворіше “проходяться” по Світличній та Добкіну, про Терехова ці сторінки не згадують зовсім.

Сторінка Insider Kharkiv за ці три місяці транслювала лише 2 рекламні дописи, сплатила за них 740$ (майже 20 тисяч гривень). Один із дописів притримувався нейтрального ставлення щодо місцевих виборів, інший — звинувачував діячів з інших українських міст у зраді та фінансуванні передвиборчої кампанії Михайла Добкіна.

Отже, передвиборчу онлайн-кампанію позачергових виборів міського голови Харкова можна назвати “кампанією сірих сторінок”. Більшість з активних сторінок прямо не пов’язані з жодним з кандидатів, але з контенту, що вони публікують, стає зрозуміло, на користь кого здійснюється їхня діяльність. Із 40 проаналізованих сторінок, лише чотири — верифіковані сторінки потенційних кандидатів у Харкові.

Найбільш активною в Facebook є агітаційна кампанія Ігоря Терехова та Михайла Добкіна. При цьому Терехов не має власної публічної фейсбук-сторінки у Facebook, однак 19 із 40 сторінок поширювали агітаційні повідомлення на його користь і дискредитували його опонентів. Михайло Добкін агітував із власної сторінки, і водночас, прихована мережа сторінок дискредитувала Ігоря Терехова (трохи детальніше про це - у одному з наступних матеріалів ОПОРИ).

Використання таких “сірих сторінок” ставить під сумнів прозорість фінансування онлайн-агітації. Як показує досвід місцевих виборів - 2020 та президентських і парламентських виборів 2019 року, переважна частина такої “сірої” агітації та дискредитації фінансується в тіньовий спосіб та жодним чином не відображається у фінансових звітах кандидатів чи партій. ОПОРА й надалі буде стежити за агітацією в онлайн-просторі та закликає усіх кандидатів  до прозорого фінансування онлайн-агітації виключно зі своїх виборчих фондів (ось тут – детальна інструкція, як це можна зробити).

Джерело ілюстрації: variety.com