Згадайте подорож Незнайка у Сонячне місто. Там будинки оберталися за рухом Сонця. Чи не передбачення це сьогоднішніх «сонячних» будівель? У провідних країнах світу «розумні» будинки ростуть, як гриби після дощу. Чим вони такі привабливі? Громадянська мережа ОПОРА вирішила проаналізувати, яким повинен бути сучасний енергоефективний будинок.

07-09-15-09

Стадії «розумового розвитку» будинків

У червні цього року в Києві на відкритті першого в Україні інноваційного еко-парку «Нивки» був представлений макет «розумного» будинку.

Енергоефективний дім називають по-різному: «розумний», «активний», «мультикомфортний», «нульовий», «сталий», «зелений», «сонячний», «природний», «живий», «еко-дім» тощо. Але суть одна – він має високі показники енергоефективності і є енергонезалежним. Він гармонізує стосунки людини з природою.

Наразі в Європі енергоефективні будинки класифікують наступним чином:

  • будинки низького енергоспоживання – будівлі, які пройшли енергетичну модернізацію;

  • будинки ультранизького енергоспоживання – це всі новобудови в країнах Євросоюзу з 2010 р.;

  • пасивні будинки – у масовому порядку зводяться в ЄС з 2012 р.;

  • будинки з нульовим споживанням енергії – плануються будуватися в ЄС у 2015-2020 рр.

За європейськими стандартами, пасивними називають будинки, споживання енергії яких за рік не перевищує 15 кВт.год/м2.

Типи будівель Німеччини за витратами теплоенергії (площа 140 кв. м)

Типи будівель

Витрати тепла за рік

Питомі витрати тепла

Старі будівлі

300 Квт.год/м2

136 Вт.год/м2

Типові будинки 70-х рр. ХХ ст.

200 Квт.год/м2

91 Вт.год/м2

Типові будинки 80-х рр. ХХ ст.

150 Квт.год/м2

68 Вт.год/м2

Будинки з низьким енергоспоживанням 90-х рр. ХХ ст.

70 Квт.год/м2

32-14 Вт.год/м2

Будинки з ультранизьким енергоспоживанням

30-15 Квт.год/м2

14-7 Вт.год/м2

Сучасні пасивні будинки

до 15 Квт.год/м2

до 7 Вт.год/м2

Джерело: www.ppu21.com.ua

Українські стандарти енергетичної ефективності будинків зафіксовані у великій кількості різноманітних нормативних актів.

Типи будівель в Україні за енергоефективністю

Клас енергоефективності будівлі

Різниця між процентами питомих тепловитрат будівлі та 100 % максимально допустимих витрат

A

–50 % і менше

B

–49 %  до –10 %

C

–9 % до 0 %

D

1 % до 25 %

E

26 % до 75 %

F

більше 75 %

Джерело: www.energefficiency.in.ua

Наші стандарти переоцінюватимуться згідно європейських вимог енергоощадності. Для країн ЄС вимоги до новобудов визначає Директива 2010/31/ЄЕС.

Складові успішності

«Розумний» будинок – це поєднання енергоефективності, екологічності та комфорту. Мікроклімат всередині такого будинку залишається сталим, незважаючи на зовнішні умови. Це досягається цілісною системою дій.

  1. Проектується будинок від початку так, щоб його обслуговування було недорогим без втрати комфорту. Перед початком будівництва розраховується тепловий баланс будівлі. Проектування максимально враховує навколишнє середовище – річний рух сонця, сезонні зміни вітрів, температурні зони, вологість місцевості, частоту опадів, наближеність до джерел шуму та забруднень, вплив промислових підприємств тощо.

  2. Система освітлення забезпечується правильним орієнтуванням вікон відносно сонця. При цьому застосовуються світло-прозорі конструкції для потрапляння денного світла в середину приміщень, де немає вікон. Для освітлення використовуються енергозберігаючі лампи з комфортною для очей довжиною хвилі та яскравістю.

  3. Чисте повітря забезпечується конструктивним плануванням системи природної вентиляції. екологічно чисті будівельні матеріали гарантують відсутність шкідливих випарів.

  4. Теплоізоляція стін і даху забезпечує сталий мікроклімат всередині будинку. Ліквідація «містків тепла» на стиках матеріалів з різною теплопровідністю зменшує втрати енергії.

  5. У будинку встановлюються автономні системи опалення, електропостачання та підігріву води з використанням альтернативних джерел енергії. Регулювання енерговитрат та керування системами будинку автоматизується.

  6. Відходи переробляються для подальшого їхнього застосування в якості джерел енергії. У деяких таких будинках спроектовані власні очисні споруди. Використовуються сучасні технології для збору й переробки дощової води.

  7. Комфорт у будинку гарантований продуманим інтер’єром з приємною кольоровою гамою та ергономічними меблями. Пріоритетними є природні матеріали, які не шкодять здоров’ю і піддаються переробці.

  8. Облаштування прибудинкової території також має бути енергоефективним і екологічним. Чудовий засіб ізоляції з вулиці та від сусідів – жива огорожа. Впливає на мікроклімат території газон.

Енергоефективність будинку має підтвердити його енергетична паспортизація та сертифікація.

До речі, сучасні науковці активно розробляють меблі та деталі інтер’єру з фотоелементами – їх можна використовувати для зарядки електричних пристроїв.

Світовий досвід

Усі новобудови Німеччини сертифікуються в Інституті пасивного будинку. Австрія покращує енергоефективність старих будівель за рахунок 25-30 % федеральних субсидій через систему державних грантів. Містечко будинків сталого розвитку, зведених у різні роки, діє в інноваційному еко-парку Великої Британії з 2005 р.

Практикується застосування геотермальної енергії та збір і переробка дощової води, як в еко-будівлі «Резиденція Яннеля» в США. Керування зі смартфону усіма системами демонструє еко-будинок в Румунії. Малобюджетні модульні еко-будинки Solar-5 М масово випускаються в Росії. А британці незвичний еко-будинок відправили у плавання Темзою.

Еко-будівлі оригінальної геометричної форми зреалізовані у Нідерландах та у Франції. Дивують розробки американськоїстудії «Specht Harpman» та Конрада Войцика – архітектора з Данії.

Україна в червні цього року представила свій серійний еко-будинок.

Ціна питання

Основні вимоги споживачів до енергоощадних будинків – швидке будівництво, доступна ціна, короткий термін окупності.

У Польщі зведення еко-будинку на 10 % дорожче за звичайне будівництво. В Україні ця різниця – 30 %. Але техніко-економічні розрахунки, проведені спеціалістами, тішать. Річне споживання пасивним будинком енергії на 70 % менше, ніж звичайним. Через 15 років власник еко-будинку виходить на нульовий рівень витрат за електроенергію, газ, опалення і гаряче водопостачання.

Знизити термін окупності можна за рахунок використання серійних будівельних модулів з природного матеріалу та за допомогою комбінованих енергосистем на різних видах альтернативної енергії. Завдання виробників – зробити ціни доступними.

Спеціально для вісника "Дніпроград" підготував місцевий координатор житлово-комунальних програм