У сучасному світі екологічні проблеми відіграють чи не найважливішу роль. Хвилюючим питанням як на рівні міста, так і загалом держави стала важливість сортування сміття. Рівненщину ця проблема також не оминула.

 

Громадянська мережа «ОПОРА» вирішила розповісти про стан рівненського сортування сміття та його необхідність.

06-08-15-05

Важливість сортування

Більшість відходів, які ми щоденно викидаємо в сміттєві контейнери, може отримати друге життя. Неперероблене сміття автоматично стає отрутою для довкілля, сортування ж значно полегшує його переробку. Завдяки вторинному використанню матеріалів можливе заощадження ресурсів або навіть отримання додаткової енергії.

Сортування сміття дозволяє значно раціональніше використовувати сміттєзвалища. Показник розумного користування територією при цьому сягає до 50 %. Крім того, після сортуванняна звалищі зменшується кількість небезпечних відходів, термін розкладання яких займає десятки років.

Для прикладу, вовняні вироби та недопалки розкладаються близько 5 років, поліетиленові вироби – 20 років, нейлонові вироби – 40 років, шкіряні вироби – 50 років, гумова взуттєва підошва – 80 років, консервні банки – 100 років, а скло – понад тисячоліття.

Усе це створює непоправну ситуацію та шкодить навколишньому середовищу, потрапляючи до повітря та ґрунтових вод.

Не потрібно забувати й про можливість багаторазового використання відходів, оскільки більшість з них складається з тари, яку можна переробити та застосовувати заново. Повторна переробка забезпечить також зменшення використання природних матеріалів.

Якщо оцінювати ситуацію глобально, то сортування й роздільний збір сміття безперечно добре впливає й на економічну ситуацію України. Без цього країна щороку лишається без 3 млн. тонн макулатури, 550 тисяч тонн металу, 600 тисяч тонн полімерів, 770 тисяч тонн скла, 550 тисяч тонн текстилю.

Одні тільки пластикові пляшки як джерело вторинної сировини здатні «перетворитися» на пластмасову трубу, каналізаційний люк, шифер чи крісло. Макулатура може стати газетою, книжкою, журналом. Бите скло – новою пляшкою, а жерстяна банка – дротом. Відходи з харчових продуктів, листя чи деревини можуть використовуватися для виготовлення органічних добрив чи біогазу.

Сортування сміття у Рівному

Ситуація із сортуванням сміття у Рівному досить втішна. Наявністю спеціальних контейнерів на вулицях міста громадян не здивуєш. Сітчасті контейнери для сортування побутових відходів встановлює ТзОВ «Санком – Рівне».

Як повідомило керівництво фірми, сьогодні місто облаштоване 230 сітчастими контейнерами, які призначені для роздільного збору сміття.

Тим часом компанія продовжує збільшувати їхню кількість. Так, вже до кінця липня у Рівному планується встановити ще 60 таких контейнерів. Адже сортування сміття розвантажує рівненське сміттєзвалище та зменшує викиди шкідливих відходів у довкілля.

Важливо, що мешканці Рівного були відповідальними та підтримали сортування сміття, викидаючи його до окремого сітчастого контейнеру. Таким чином можна зробити власний внесок у збереження екології та розвиток економіки міста.

Механізм сортування сміття

У контейнери, як відомо, потрібно викидати папір, картон, пластикові пляшки та поліетилен. Наступним кроком є сортування сміття на частини та відправлення їх на переробку. Надалі вони використовуються для виробництва вторинної сировини. До звичайних контейнерів мають потрапляти харчові й змішані відходи, які будуть відправленні на сміттєзвалище.

Не слід викидати до смітника особливо небезпечні відходи, серед яких:

• батарейки та акумулятори;

• лампи та ртутні термометри;

• прострочені лікарські та медичні препарати;

• хімікати та пестициди тощо.

Їх необхідно здавати до спеціальних пунктів, де б змогли подбати про безпечну утилізацію. Карту пунктів збору використаних батарейок та лампочок можна подивитися на сайті «ЖИТЛО».

Правильна переробка сміття

Наразі існує ціла низка способів переробки відходів: спалювання, компостування, термоліз (спалювання без доступу повітря), складування, сортування з повторною переробкою та інше. Проте основою більшості з них є попереднє сортування.

Однин з найбільш прогресивних та перспективних – процес піролізу, суть якого полягає в необоротній хімічній зміні сміття під дією температури без доступу кисню. Цей вид переробки запобігає забрудненню навколишнього середовища, адже внаслідок піролізу зникають усі біологічно активні речовини. Тому і підземне складання піролізних відходів не шкодить довкіллю.

Вкрай важливим є те, щоб процеси утилізації побутових відходів не порушували екологічну безпеку міста, нормальне функціонування міського господарства та умови життя людей.

Спеціально для інформаційного порталу «Четверта влада» підготувала місцевий координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Ірина Кантарія