07-07-15-02

Ірина Кантарія
Спеціально для рівненського інформаційного порталу "Голосно"

Сьогодні проблема енергозбереження в Україні є, як ніколи досі, актуальною та доречною. Зі зростанням тарифів зростають і витрати на ком послуги, зокрема – і на електроенергію, а це змушує нас задуматися над використанням приладів із вищою, аніж досі, енергоефективністю, - розповідає місцевий координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Ірина Кантарія.

Зокрема, популярним явищем стала заміна витратних ламп розжарювання на енергозберігаючі лампи – світлодіодні або люмінесцентні. Переваги таких ламп для багатьох є очевидними. Перше – це значна економія електроенергії, оскільки енергозберігаючі лампи використовують її в рази менше, аніж звичні для нас. Інша перевага – це висока світловіддача (для порівняння – лампа розжарювання більшість своєї енергії витрачає на нагрівання, а не на освітлення).

Іще інший плюс таких ламп – тривалий термін служби. Проте він певною мірою залежить від виробника. Купуючи енергозберігаючі лампи за нижчою ціною враховуйте, що при їх виробництві може бути зекономлено на технологіях, тому термін їх служби може бути нижчим, аніж у дорожчих. Тому радимо довіряти надійним і перевіреним світовим брендам, які сертифікують свою продукцію й дають на неї гарантію.

Кольори освітлення також важливі: лампи можуть давати «денне» або «тепле» світло. Тепле біле світло ідеально підходить для будинку, кафе, ресторану; денне, природне освітлення сприяють концентрації й роботі. Їх використовують для офісів, торговельних і спортивних залів. При можливості, потрібно змішувати різні види ламп та зробити два види освітлення: для відпочинку та для роботи.  

І навіть це – далеко не всі переваги енергозберігаючих ламп. Проте у люмінесцентних ламп є і суттєвий недолік, на який вказує інша їх назва – «ртутні», – наголошує Ірина Кантарія.

Справа в тому, що люмінесцентні лампи містять у своєму складі в невеликій кількості пари ртуті. Вміст ртуті, в середньому, становить 0,1 – 0,3 грама, в залежності від потужності самої лампи (18 – 36 Вт). Кількість ртуті є невеликою та не несе прямої загрози для здоров’я людини, однак, якщо лампа розбилася, фахівці навіть в такому випадку радять зібрати залишки та обробити місце марганцівкою, а кімнату провітрити.

Проте якщо розглядати проблему глобально, то ситуація видається доволі сумною. Ірина Кантарія констатує: помноживши кількість ртуті в кожній лампі на кількість ламп, які припадають на кожного українця, то, за підрахунками експертів, щороку в смітники потрапляє понад 500 кілограмів ртуті.

Зауважимо, що потрапляння у довкілля 1 грама ртуті здатне призвести до забруднення (перевищити рівні гранично допустимих концентрацій) більше ніж 3300 тис. куб. м повітря чи 200 тис. куб. м води.

Зважаючи на це, випливає питання щодо правильної утилізації люмінісцентних лампочок. Уже зрозуміло, що, у зв'язку із наявністю ртуті, їх не можна викидати як звичайне побутове сміття, а потрібно здавати на утилізацію в спеціалізовані місця прийому.  

На жаль, більшість українців навіть не задумується над цією проблемою. Щодня популярність ртутних ламп зростає, і це насправді – позитивне явище, оскільки скорочується енергоспоживання. Проте зазвичай використані лампи потраплять у контейнери для сміття поруч із нашими будинками, і іноді там розбиваються. Тож ртутні випари осідають в кращому випадку на смітниках, забруднюючи воду і повітря, в в гіршому – поряд з нами.

У країнах Європи проблема утилізацію ламп із вмістом руті частково вирішена – в супермаркетах та інших публічних місцях є пункти збору, де можна здати відпрацьовані ртутні лампи на утилізацію. В Україні таке явище лише зароджується. Приміром, у Рівному в пункті прийому лампочок на вулиці Пересопницькій вартість утилізації однієї лампи, довжиною до 1,2 метра коштує всього 6,52 грн. Проте ці гроші варті збереження довкілля і нашого здоров’я!

А з детальнішою інформацією про пункти прийому ртутних ламп можна ознайомитися, переглянувши інтерактивну карту, розміщену на інформаційному порталі ЖИТЛО. Перевагою цієї карти є те, що користувачі самі можуть додавати адреси пунктів прийому ламп, а також батарейок, які забруднюють навколишнє середовище.