Ні для кого не секрет, що українська економіка наразі перебуває на межі прірви. Але до економічної стагнації зовсім скоро може додатися справжня соціальна криза – тарифи на житлово-комунальні послуги зростають, чого не скажеш про прибутки українців. Проте – чи справді вартість тарифів в Україні є об’єктивною, а тарифоутворення прозорим? 

Організатори круглого столу «Єдина система державного моніторингу — відкритість, ринковість, антикорупційність (Закон України 3805)» наполягають на тому, що саме через тарифну політику, яка не має нічого спільного з ефективною економікою, українські громадяни переплачують за комунальні послуги у 5-6 разів більше. Це, на їх думку, відбувається через злагоджені дії монополістів на ринку енергоносіїв, яким не вигідно запроваджувати прозорий ринок.

Згаданий круглий стіл відбувся 8 квітня 2014 року в Києві, і зібрав серед доповідачів авторів і розробників проекту ЗУ № 3805 «Про Єдину державну систему моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги», а також експертів, які спеціалізуються на питаннях функціонування реального сектору економіки, формування бюджетів всіх рівнів, забезпечення соціального захисту населення та з інших пов’язаних питань.

Доцільність впровадження та функціонування Єдиної державної системи моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги (ЄДСМ) була доведена іще у 2006 році науковцями Інституту економіки та прогнозування, Інституту кібернетики ім. В.М.Глушкова та Інституту науково-практичних розробок комплексних систем НАН України. При розробці системи враховувалась, передовсім, нагальна потреба держави в єдиному інструменті по організації формування енергобалансів з метою стратегічного планування і прогнозування економічних процесів в Україні.

Проте, як зазначив керівник проекту ЄДСМ Анатолій Люборевич, відповідний законопроект щодо впровадження системи вже не один раз голосували у Верховній Раді, проте – лише у першому читанні. Останнього разу законопроект навіть набрав 316 голосів «за», проте в другому читанні з усіх депутатів за нього проголосувала лише фракція комуністів, решта ж депутатів просто проігнорували голосування.

«Сьогодні ми розуміємо, що ті монополісти, які впливають у Верховній Раді на відповідних депутатів, не дають можливості голосувати за цей закон. Але за таких обставин економіка не може працювати далі. У нас низька заробітна плата і дуже висока затратна частина нашого ВВП. Навіть якщо ми отримаємо диференційовані енергоносії, від інших країн, але залишимо схему нинішніх поставок, яка створена явно за сприяння сусідньої держави – ефекту не буде. Так проявляється вплив наших олігархів, які на сьогодні володіють обленерго, облгазами – які не володіють ресурсами, але лише транспортують їх», – прокоментував походження проблеми Анатолій Люборевич.

аби впровадити систему – необхідно повсюдно впровадити спеціальні лічильники та інші засоби обліку – і це також необхідно зафіксувати», – зазначила Тетяна Бойко

В свою чергу Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА, зазначила, що попри загальне розуміння необхідності прийняття закону про ЄДСМ, залишається ряд питань, на які необхідно іще знайти відповідь. «Передовсім – це питання щодо органу, який буде впроваджувати дану систему. Відповідно, якщо передбачається, що ним стане центральний орган виконавчої влади, потрібна його письмова позиція при розгляді законопроекту. Якщо ж буде передбачено формування окремого державного підприємства – для цього потрібна ініціатива уряду та схема впровадження. Окрім того, аби впровадити систему – необхідно повсюдно впровадити спеціальні лічильники та інші засоби обліку – і це також необхідно зафіксувати», – зазначила Тетяна Бойко. Також експерт додала, що дані, отримані системою, мають бути відкритими для суспільства, а не лише для відповідних державних органів.

Підсумовуючи, слід зазначити – за задумом розробників, Єдина державна система моніторингу — це система, яка не втручається в суб’єкт господарської діяльності підприємств. Вона через підсистеми балансів і стратегічного прогнозування створює умови ринкового механізму, за допомогою якого в стислі терміни можна суттєво зменшити енергоємність у собівартості товарів і послуг. Що ж до тарифів, то, на думку фахівців-розробників ЄДСМ і деяких незалежних експертів, які висловлювалися під час круглого столу, вони загалом не відображають реальної вартості і збагачують лише монополії.

Детальніше:
Тетяна Бойко, координатор
житлово-комунальних програм
Громадянської мережі ОПОРА
(063) 617 97 60