19 березня у місті Дніпропетровськ за підтримки Громадянської мережі ОПОРА відбувся Дніпропетровський регіональний форум «ОСББ та ЖБК – основа реформування житлово-комунального господарства». Захід став першим з подібного роду масштабних заходів, у котрому взяли участь голови правлінь ОСББ та ЖБК, заступник голови Дніпропетровської обласної ради, начальник відділу водозбуту КП «Дніпроводоканал», комерційний директор ДТЕК «Дніпрообленерго», керівники підприємств, які надають комунальні послуги.

Метою Форуму було шляхом правової та комунікаційної медіації проблем з якими постійно стикаються ОСББ та ЖБК у ході своєї діяльності допомогти їх вирішенню.

На форумі обговорили законодавчі аспекти діяльності лобіювання інтересів ОСББ та ЖБК, необхідність законодавчих змін у відносинах з монополістами, відповідно у Дніпропетровську – це КП «Дніпроводоканал». Про можливості соціального захисту населення, що проживають у будинках з ОСББ та ЖБК в партнерстві з відповідальним бізнесом.

За дорученням голови Дніпропетровської обласної ради на форумі був присутній заступник голови Віктор Науменко, який розповів про хід конкурсу з благоустрою для ОСББ та ЖБК.

Голова громадської організації «Асоціація ОСББ та ЖБК Дніпропетровської області «Наш Дім» Катерина Чижик розповідала про законодавчі аспекти діяльності ОСББ та ЖБК та наголосила: «Вже досить довго не вирішується питання відшкодування пільг та субсидій членам ОСББ, не приймаються зміни до Закону України «Про ОСББ», не затверджуються типові договори про надання житлово-комунальних послуг, гостро стоїть питання стосунків між підприємствами-монополістами та співвласниками ОСББ, не вносяться зміни до наказу №60 Держжитлокомунгоспу від 25.04.05 р. «Про затвердження Порядку визначення виконавця житлово-комунальних послуг у житловому фонді», з 01 січня 2013 року органами юстиції заблоковано реєстрацію прав власності на квартири в ОСББ, якщо хоч один член ОСББ відмовляє у використанні своїх персональних даних. Щодо позитивних змін, то це відмова податкової стягувати з ОСББ екологічний податок та припинення вимог до ОСББ і ЖБК сплачувати податок на додану вартість».

Павло Хобот, голова Дніпропетровської міської громадської організації «Асоціація захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг «Наш Дім» зазначив: «Головним завданням є створення громадських організацій, котрі об’єднуватимуть ОСББ в містах області. І хоч об’єднати всі 100% ОСББ нереально, треба брати приклад з Одеси, Запоріжжя, де в організації об’єднано до 50% ОСББ». Серед інших завдань Павло Хобот назвав звернення до міськрад про скасування для ОСББ земельного податку.

«За 2 роки існування, вернулася до присутніх заступник голови Криворізької міської Асоціації ОСББ «Кривбас Добробут» Тамара Деомідова, нашою організацією проведено чимало навчальних семінарів для голів ОСББ, надано багато консультацій та юридичної допомоги, здійснено допомогу в оформленні договорів з природними монополістами. Але проблем, які потрібно вирішувати залишається багато, а це ситуація, що виникла у 2012 році, коли «Криворіжтепломережа» та «Водоканал» пропонували підписати ОСББ договори про виконання послуг з тепло- та водопостачання, чим ставили ОСББ в нерівне становищами з будинками комунальної власності через подорожчання води й тепла».

«Щоб викорінити ці ганебні явища владі потрібно прийняти закон, а не надсилати на місця роз’яснювальні листи з Міністерств», наголосила Деомідова.

Учасники форуму також підписали спільну резолюцію про необхідність прийняття законодавчих змін що мають поліпшити умови діяльності ОСББ та ЖБК.