Порівняно з редакцією, прийнятою в 1 читанні, до законопроекту внесено такі основні зміни:

1. Виключено норми, які визначали земельну ділянку під багатоквартирним будинком як спільну сумісну власність власників приміщень у такому будинку. Натомість передбачено, що земельна ділянка, на якій розташовано багатоквартирний будинок і прибудинкову територію, передається в постійне користування суб'єкту, що здійснює управління будинком.

Такі зміни погіршують текст законопроекту порівняно з редакцією, прийнятою в 1 читанні, і призведуть до порушень прав власників приміщень у багатоквартирних будинках. Внаслідок надання права постійного користування земельною ділянкою стороннім суб'єктам — наприклад, т.зв. “керуючим компаніям” (управителям) — власники фактично будуть позбавлені можливості самостійно обирати і змінювати управителів, адже користувачем земельної ділянки все одно залишатиметься цей сторонній для власників суб'єкт.

Тому необхідно:

1.1. частину першу статті 42 Земельного кодексу України викласти в такій редакції:
"1. Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди і прибудинкові території, належать на праві спільної сумісної власності власникам жилих та нежилих приміщень."

1.2. статтю 382 Цивільного кодексу України викласти в редакції законопроекту 8474, схваленій в 1 читанні.

2. Виключено норму, яка урівнювала в правах власників квартир і власників нежитлових приміщень у багатокв\артирному будинку (зміни до ст.382 ЦКУ). Це матиме наслідком подальші зловживання як з боку окремих власників нежитлових приміщень, які відмовлятимуться нести свої обов'язки співвласників спільного майна, так і з боку окремих голів ОСББ, які відмовлятимуть власникам нежитлових приміщень у праві набувати членства і брати участь в управлінні справами ОСББ.

Тому необхідно:

2.1. Статтю 382 Цивільного кодексу України викласти в редакції законопроекту 8474, схваленою в 1 читанні.

3. До тексту Закону України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” повернуто терміни “неподільне і загальне майно” (редакція законопроекту, схвалена в 1 читанні, замінювала їх єдиним терміном - “спільне майно”). Це матиме наслідком збереження існуючої нині термінологічної неузгодженості між ЦКУ та Законом України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” та пов'язаних з цим труднощів у застосуванні норм останнього.
Тому необхідно:

3.1. По тексту Закону України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” замінити терміни “загальне майно”, “неподільне майно” єдиним терміном “спільне майно” - так, як це було передбачено редакцією законопроекту 8474, схваленою в 1 читанні.

4. Визначення поняття “управитель”, дане в Законі України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” доповнено таким чином, що обирати управителя зможе не лише ОСББ в цілому, але й окремий власник. Це може призвести до того, що окремі власники обиратимуть собі різних управителів, або одноособово “обиратимуть” управителя попри рішення ОСББ здійснювати управління власними силами об'єднання.

Тому необхідно:

4.1. Залишити редакцію абзацу тринадцятого частини першої статті 1 Закону України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку“ в редакції законопроекту 8474, схваленій у 1 читанні.

5. Повернуто посилання на укладання договорів між ОСББ і власниками в ст.7 Закону України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку”. Це суперечить статусу ОСББ і не узгоджується з тим, що відносини власників з ОСББ є статутними, а не договірними.

Тому необхідно:

5.1. Абзац тринадцятий частини першої статті 7 Закону України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” виключити — як це і було передбачено законопроектом 8474 в редакції, схваленій в 1 читанні.

6. Фактично повертається інститут членства в ОСББ, причому членства добровільного. При цьому хоч і використовується термін “співвласник”, однак зазначається, що співвласником можна стати при створенні ОСББ чи на підставі поданої заяви. Такий підхід суперечить чинній ст. 382 ЦКУ, яка передбачає, що власники квартир є співвласниками т.зв. Спільного майна в багатоквартирному будинку без будь-яких винятків. Крім того, такий підхід збереже штучний поділ співвласників на “членів” і “нечленів” (“власників” і “недовласників”), і як наслідок сприятиме подальшому порушенню прав співвласників в “кишенькових” ОСББ, створених забудовниками, де власникам квартир чинять усілякі перешкоди в “прийнятті в члени”.

Тому необхідно:

6.1. Виключити з Закону України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” статтю 9 - як це і було передбачено законопроектом 8474 в редакції, схваленій в 1 читанні.

7. Викликає занепокоєння пропозиція н.д. Кармазіна (на засіданні комітету 02.11.2011р. не обговорювалася) повернути в текст Закону України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” статтю 11 “Утримання житлового комплексу на балансі”. Поняття “утримання на балансі” щодо багатоквартирного будинку, в якому створено ОСББ, є архаїчним і породжує безліч проблем і непорозумінь в роботі ОСББ. Тому вважаємо, що необхідно ст.11 з Закону України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” виключити — як це і передбачено законопроектом 8474 в редакції, схваленій у 1 читанні.

8. Змінами до редакції ст.12 Закону України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” ОСББ позбавляються права делегувати повноваження з управління створеним ними асоціаціям — натомість передбачається делегування таких повноважень управителям. Такі зміни звужують наявні на сьогодні права ОСББ і фактично позбавляють власників можливості самостійно (через ОСББ і асоціації) управляти власним житлом.
Тому необхідно:

8.1. Зберегти текст статті 12 Закону України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” в редакції законопроекту, схваленій у 1 читанні.

9. Змінами до редакції ст.28 Закону України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” пропонується повернути норму, згідно з якою ОСББ ліквідується у разі фізичного знищення або руйнування житлового комплексу. Такий підхід спрямований на збереження в законодавстві норм, які потенційно можуть призвести до порушень прав громадян, об'єднаних в ОСББ. Так, в разі, наприклад, навмисного підпалу будинку власники квартир автоматично позбавляються об'єднання, в рамках якого спільними зусиллями могли б захищати свої права і відновлювати будинок.

Тому необхідно:

9.1. Зберегти текст статті 28 Закону України “Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” в редакції законопроекту, схваленій у 1 читанні.