26 грудня 2012 року у місті Херсон відбувся круглий стіл на тему: «Порядок розгляду та вирішення питань визначення меж прибудинкових територій та передачі їх об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків». Організатором заходу була Херсонська обласна громадська організація «Регіональна рада підприємців» за підтримки Громадянської мережі ОПОРА

До участі в круглому столі долучилися представники департаменту житлово-комунального господарства м. Херсона, управління регіонального розвитку містобудування та архітектури м. Херсона, головного управління Держкомзему у Херсонській області, депутати міської та районної рад м. Херсона, громадські організації, Голови правлінь ОСББ та ін.

За круглим столом обговорювалися питання: проект землеустрою його зміст та порядок розробки, що в себе включає землевпорядна документація, а також на розгляд та обговорення всім присутнім було представлено проект Постанови Кабінету Міністрів України «Порядок розгляду та вирішення питань визначення меж прибудинкових територій та передачі їх об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків».

Також були розглянуті проблемні питання, з якими зустрічаються об`єднання, які вирішили отримати прибудинкову територію у власність.

По-перше: це те, що технічна документація із землеустрою взагалі відсутня або її недостатньо для встановлення меж земельної ділянки. Причиною даної ситуації є те, що забудовники розробляли тільки проект забудови території без проекту розподілу територій, який є його складовою частиною. Тому неможливо виділити розміри та конфігурацію земельних ділянок на місцевості, на яких розташовані багатоквартирні будинки.

По-друге: на даний час на законодавчому рівні відсутній порядок безоплатної передачі у власність земельних ділянок під багатоквартирними будинками.

По-третє: в Земельному законодавстві України є деякі протиріччя, а також статті, які не можуть тлумачитись однозначно і тому у ОСББ можуть виникати нові і нові проблеми на шляху отримання права власності на землю.

Під час розгляду проекту Постанови КМУ, доповідачі вказували на деякі його недоліки та неточності. Але в цілому сам проект має багато позитивних моментів для ОСББ, насамперед у спрощенні процедури передачі земельної ділянки та зменшенні кількості необхідних документів.

Підводячи підсумки Юрій Трегубко керівник проекту «Реформування житлово-комунального господарства через забезпечення передачі прибудинкової території ОСББ» у Херсонській області, підкреслив: «Більшість виявлених в ході дослідження проблем можливо вирішити лише на законодавчому рівні, тому необхідна підтримка всіх об`єднань України для того, щоб представники державної та законодавчої влади побачили, що проблема з переданням ОСББ прибудинкових територій існує і потребує термінового вирішення».

В свою чергу Коаліція проекту вирішила у найкоротші терміни внести свої пропозиції щодо змін тексті проекту Постанови КМУ «Порядок розгляду та вирішення питань визначення меж прибудинкових територій та передачі їх об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків».

Детальніше:
Тетяна Бойко,
координатор житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА