18 грудня 2012 року в приміщенні Житомирської обласної державної адміністрації, за сприяння та підтримки Громадянської мережі ОПОРА був проведений круглий стіл з обговорення проблемних питань у взаємовідносинах між Публічним акціонерним товариством «Енергопостачальна компанія «Житомиробленерго», ОСББ та ЖБК.

Головною проблемою, котру обговорювали учаснии круглого столу була проблема відшкодування коштів на утримання внутрішньо-будинкових електромереж.

Ігор Скоропад, голова АОСББ «Жито-Мир» та Житомирського осередку Спілки власників житла України проінформував присутніх, щодо існуючої проблеми у питанні відшкодування коштів на утримання внутрішньо-будинкові електричні мережі для ОСББ та ЖБК.

Олег Самчук заступник комерційного директора Публічного акціонерного товариства «Енергопостачальна компанія «Житомиробленерго» в свою чергу сказав: «ПАТ «ЕК Житомиробленерго» зі своєї сторони повністю підтримує об'єднання співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельні кооперативи. Підприємство готове надати всебічну допомогу і почати відшкодовувати кошти ОСББ та ЖБК, згідно визначеного порядку та методики та на підставі укладеного Договору».

До обговорення цього питання долучився Юрій Зубрицький, начальник Територіального представництва Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики в Житомирській області, який висловив протилежну позицію. Підставою для його заперечень було те, що існує лист-відповідь за підписом Члена НКРЕ Юрія Власенко на лист КМУ від 11.05.12 №9819\3\1-12.

«В цьому листі вказано, що витрати на утримання майна (в тому числі і «ВБЕМ») повинен нести виключно власник (співвласник) відповідного майна, про те, що спільне використання «ВБЕМ» відсутнє, а тому не підлягає будь-якому відшкодуванню зі сторони електропостачальної компанії», зауважив пан Зубрицький.

Сергій Павліченко, голова ЖБК «Полісся» висловив своє здивування такою позицією та зауважив: «Що в будь-якому житловому будинку країни, квартири вже приватизовані, або перебувають у приватній власності фактично на 95%, в тому числі в тих будинках, які є «комунальною власністю» та обслуговуються ЖЕК-ами. Взагалі виглядає дуже дивним те, що у будинках «комунальної власності» це відшкодування на утримання «ВБЕМ» погоджуються, а для будинків ОСББ та ЖБК – ні».

Зрештою учасники круглого столу вирішили звернутися окремим колективним листом-зверненням до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики України, щодо надання роз’яснення з питання відшкодування коштів ОСББ, ЖБК на утримання внутрішньобудинкових електромереж.

Учасники круглого столу обговорили та вирішили локальні питання функціонування, діяльності ОСББ та ЖБК в сфері електропостачання. Були знайдені шляхи їх вирішення, визначені чіткі дії, щодо розгляду подібних проблем, порядок звернення до відповідних служб та процедура розгляду питань по мірі їх виникнення.