ПАТ «Рівнегаз» виявилося не готовим співпрацювати з місцевими ОСББ – резюме круглого столу, що  відбувся 21 вересня. Цей круглий стіл є другим заходом із серії зустрічей на тему «Співпраця ОСББ та комунальних монополістів в м. Рівне», організованим Громадянською мережею ОПОРА

Головною проблемою у відносинах ОСББ та "Рівнегазу" є укладання угод між ПАТ "Рівнегаз" та головами ОСББ щодо технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж.

"Згідно з цією угодою об'єднання співвласників має бути власником будинку й голова об'єднання має забезпечити доступ до усіх квартир, - розповідає голова ОСББ "Відродження" Оксана Киричук. - За законом ОСББ не є власником квартир і зробити такого не може. Також виникають питання: яким чином ОСББ може утримувати газопостачальну мережу, робити її ремонти та оплачувати їх? І за чиї кошти це робити? У внесках на утримання будинку таких коштів не передбачено.".

На думку головного інженера ПАТ «Рівнегаз» Олександра Ганжи, згідно з правилами безпеки системи газопостачання України, саме власник житлового будинку несе відповідальність за стан газових мереж. На практиці ж ці обов’язки покладаються на голову ОСББ.

Тож виходить, що відповідальності за ремонт газової мережі у будинках на себе брати ніхто не хоче. Газовики запевняють - це не передбачено в угоді та тарифі, а в ОСББ коштів та компетенції на таку діяльність немає.  Що ж стосується обслуговування та обстеження димових і вентиляційних каналів, то Олександр Ганжа радить ОСББ звертатися в Держгірпромнагляд, якщо відповідальні за чищення та ремонтування вентиляційних каналів організації відмовляються виконувати свою роботу.

Якщо голови ОСББ і представники сміттєзбирального підприємства порозумілися, то постачальник газу навідріз відмовився йти на  компроміс і співпрацювати з об’єднаннями.

"Будемо консультуватися з юристами і вирішувати питання, яким чином законодавчо узгодити між собою нормативно-правовий акт, на який посилався представник "Рівнегазу", і норму закону, яка вказує, що голова ОСББ не є власником будинку", - запевнив представник Громадянської мережі ОПОРА Роман Мартин.

 

Детальніше:
Прес-центр ОПОРИ у Рівненській області
0362 43-07-18